kwas chlebowy z suchego chleba

Na lato najlepszy jest chłodnik. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli Zobacz więcej
Głęboki smak kwasu chlebowego, cudowny zapach, ciemna, wręcz czarna skórka i piękny kolor miodu gryczanego, karmelu oto wynik mojego eksperymentu. Chleb jest rewelacyjny, polecam gorąco zabawić się w Zobacz więcej
Bardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!. 2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy) 1 duży pęczek botwinki 1 łyżka masła 2 świeże ogórki zielone pęczek koperku i Zobacz więcej
Tweet Kasza jaglana to bez wątpienia nasz lokalny „superfood”, który bez względu na porę roku świetnie nadaje się jako baza do wielu potraw. Kotlety z kaszy jaglanej robię zazwyczaj wtedy, kiedy Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Piernik na kwasie chlebowym

Piernik na kwasie chlebowym 20

Tak się zakręciłam w tym roku, że w listopadzie nie znalazłam chwili, by nastawić piernik staropolski. Będę więc ratować się innymi piernikami, które nie potrzebują leżakowania i są miękkie od razu. Zobacz więcej
Jagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co drożdżowe, a jak jeszcze na ciepło to już w ogóle bajka. A Zobacz więcej
Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren Zobacz więcej
laNika
laNika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
laNika.pl
Pudding chlebowy z mango

Pudding chlebowy z mango 34

Pyszny, prosty deser, choć u mnie świetnie sprawdza się również na śniadanie. Zwykle przygotowuję go z chałki ale tym razem użyłam chleba tostowego razowego i mimo, że smak się nieco zmienił, to Zobacz więcej
Chleb z mąki razowej pszennej i żytniej z chrupiącą skórką obsypaną nasionami słonecznika. Smaczny i pachnący jak każdy chleb wypiekany w domu. Zdrowy i naturalny przygotowany na zakwasie Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3507

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3084

Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 2455

No i zrobiłem! Czaiłem się do tego prawdopodobnie ponad rok. I jakoś nie mogłem się zebrać. Bo czasami po prostu mi się nie chce... Bo tak! :) Finalnie okazało się, że mój kwas bije na głowę ten ze Zobacz więcej
składniki: - 10 g drożdży - 2 łyżki zakwasu żytniego(opcjonalnie) - 150 ml kwasu chlebowego - 50 ml ciepłej wody - 200 g mąki żytniej - 100 g mąki pszennej - 200 g śliwek suszonych - sól -> Drożdże Zobacz więcej
przEKOnseczki
przEKOnseczki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przEKOnseczki
chleb na kwasie chlebowym

chleb na kwasie chlebowym 73

składniki: (na dwa chleby mniejsze lub jeden bardzo duży) - 500 g maki z pełnej przemiału - 400 ml kwasu chlebowego naturalnego - 3 łyżki miodu - 50 g drożdży - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki mąki pszennej Zobacz więcej
Samodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić mak. No i wiem co Zobacz więcej
Wrapy można podać na wiele sposobów sama mam na blogu kilka propozycji zawijania tortilli. Tortilla z łososiem czy z hummusem i pieczonymi warzywamia teraz ta z kiełbasą to dowód na to, że można z Zobacz więcej
Suchy zakwas żytni, to dobra alternatywa dla osób, które nie pieką chleba regularnie, a cenią chlebki na zakwasie. Suchy zakwas dostałam ze sklepu Galeria Herbat i od tej pory, zostanie ze mną na Zobacz więcej
Kulinarnie Niebanalnie
Kulinarnie Niebanalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie Niebanalnie
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 1721

KWAS CHLEBOWY – pochodzenie Kwas chlebowyznany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a Zobacz więcej
Pijecie kwas z buraków – zdrowy, probiotyczny napój? My staramy się pić go codziennie i bardzo nam smakuje. Przygotowałam już kilka wariantów buraczanego fermentu, a opisałam jak dotąd podstawowy Zobacz więcej
Chleb bardzo dobry na Święta i nie tylko. Upiekłam go co prawda teraz, jeszcze przed Świętami, ale za dwa dni zamierzam go upiec ponownie, wtedy zrobię go w wersji razowej. Wczoraj smakował nam Zobacz więcej