kwas chlebowy z suchego chleba

{{headerMessage}}
Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb razowy na ciemnym piwie, lekko słodkawy o świeżym zapachu pieczonego chleba. Bardzo smaczny. Polecam. SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki chlebowej typu 750 1 szklanka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z fasoli, zapiekankę ziemniaczaną z sosem i tofurnik. Niestety tofurnik był bardzo słaby, suchy i zdecydowanie w domu robię lepszy ;) Poza tym obiad pierwsza klasa! Ziołowa Cola okazała się Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3038

3
{{headerMessage}}
Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej
{{headerMessage}}
KWAS CHLEBOWY – pochodzenie Kwas chlebowyznany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nosiłam się z zamiarem podania jakiegoś sensownego przepisu na zakwas chlebowy oraz sam chleb. Niestety moje eksperymenty ze współczesnymi przepisami wyszły dość blado i postanowiłam podejść do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bawełnianą lub lnianą. Misę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40C na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wkładamy je do blaszki chlebowej lub emaliowanej keksówki (klasyczna Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Chleb z buraczkami

Chleb z buraczkami 79

1
{{headerMessage}}
Upieczenie chleba z dodatkiem buraków tak, aby uzyskać różowe wnętrze, wbrew pozorom nie jest takie łatwe. Próbowałam kilka razy. Z samymi buraczkami chleb wychodzi pyszny, ale w przekroju Zobacz więcej
{{headerMessage}}
będę mogła je wypróbować w głowie pojawiła się panika - co można przygotować z otrębów gryczanych? Myślałam o babeczkach, cieście, a w końcu padło na wersję obiadu na słodko. Placki drożdżowe z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb świątecznyzagościł na bloguLiski tuż przed Świętami. Jego wnętrze (miąższ!) spodobał mi się tak bardzo, że dosłownie 2 godziny po ujrzeniu zdjęcia taki sambochenek wyrastał w mojej kuchni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jest niewielka ilość do sporządzenia żurku, poza tym musi być właściwa jakość tego zakwasu, bo jest on podstawą do prawidłowego rozmnażania kultur bakteryjnych w żurku. Podpiwek można samemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niestety nie należę do osób które są w stanie go pić. Natomiast uwielbiam siemię w chlebie i najchętniej dodawałabym go do każdego bochenka. A dzisiejszy chleb ma go w swoim składzie całkiem sporo, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
choinkowe trafiły do wazonów i zostały udekorowane zgodnie z inwencją twórczą dzieci. Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym przepis Liski z moimi zmianami proporcje na 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Chociaż półki sklepowe kuszą mnie codziennie pachnącymi i rumianymi bochenkami chleba oraz chrupiącymi bułeczkami ja nie daję się nabrać na ten blichtr i od ponad trzech lat wypiekam pieczywo w domu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Piękna to była impreza, na której mnie nie było. Ale były moje potrawy. Przygotowałam estoński kwas chlebowy, łotewski deser z soku żurawinowego i kaszy manny oraz finlandzkie ciasteczka/pierożki ze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Możemy urozmaicić sobie dodając do lnu sok malinowy czy inne soki domowej roboty. Siemię lniane możemy stosować praktycznie do wszystkiego. Bardzo smaczny jest również domowy chleb z dodatkiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Aromat czosnku i ziół w pysznym, mięciutkim chlebie. Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek będzie królował w ogródku. Z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Migdałowa wariacja na temat fińskiego pieczywa Hätäleipä, czyli chlebowej awarii ciąg dalszy. Dlaczego awaria? Ano cytując za Pracownią Wypieków, jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma Zobacz więcej