kwas chlebowy z suchego chleba

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
Chleb razowy na ciemnym piwie, lekko słodkawy o świeżym zapachu pieczonego chleba. Bardzo smaczny. Polecam. SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki chlebowej typu 750 1 szklanka Zobacz więcej
z fasoli, zapiekankę ziemniaczaną z sosem i tofurnik. Niestety tofurnik był bardzo słaby, suchy i zdecydowanie w domu robię lepszy ;) Poza tym obiad pierwsza klasa! Ziołowa Cola okazała się Zobacz więcej
Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej
KWAS CHLEBOWY – pochodzenie Kwas chlebowyznany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a Zobacz więcej
Nosiłam się z zamiarem podania jakiegoś sensownego przepisu na zakwas chlebowy oraz sam chleb. Niestety moje eksperymenty ze współczesnymi przepisami wyszły dość blado i postanowiłam podejść do Zobacz więcej
Ania Hosz
Ania Hosz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Galantyna.pl
Wereszczaka…

Wereszczaka… 190

0
nadwornego kucharza króla Augusta III – Wereszczaki. Co kraj to obyczaj – jedni za „wereszczakę” uznają schab duszony w wywarze buraczanym, inni białą kiełbasę w sosie cebulowym a jeszcze inni zupę Zobacz więcej
bawełnianą lub lnianą. Misę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40C na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Wkładamy je do blaszki chlebowej lub emaliowanej keksówki (klasyczna Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Chleb z buraczkami

Chleb z buraczkami 76

1
Upieczenie chleba z dodatkiem buraków tak, aby uzyskać różowe wnętrze, wbrew pozorom nie jest takie łatwe. Próbowałam kilka razy. Z samymi buraczkami chleb wychodzi pyszny, ale w przekroju Zobacz więcej
. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i Zobacz więcej
Chleb świątecznyzagościł na bloguLiski tuż przed Świętami. Jego wnętrze (miąższ!) spodobał mi się tak bardzo, że dosłownie 2 godziny po ujrzeniu zdjęcia taki sambochenek wyrastał w mojej kuchni. Zobacz więcej
jest niewielka ilość do sporządzenia żurku, poza tym musi być właściwa jakość tego zakwasu, bo jest on podstawą do prawidłowego rozmnażania kultur bakteryjnych w żurku. Podpiwek można samemu Zobacz więcej
niestety nie należę do osób które są w stanie go pić. Natomiast uwielbiam siemię w chlebie i najchętniej dodawałabym go do każdego bochenka. A dzisiejszy chleb ma go w swoim składzie całkiem sporo, Zobacz więcej
choinkowe trafiły do wazonów i zostały udekorowane zgodnie z inwencją twórczą dzieci. Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym przepis Liski z moimi zmianami proporcje na 1 Zobacz więcej
„Chociaż półki sklepowe kuszą mnie codziennie pachnącymi i rumianymi bochenkami chleba oraz chrupiącymi bułeczkami ja nie daję się nabrać na ten blichtr i od ponad trzech lat wypiekam pieczywo w domu. Zobacz więcej
Piękna to była impreza, na której mnie nie było. Ale były moje potrawy. Przygotowałam estoński kwas chlebowy, łotewski deser z soku żurawinowego i kaszy manny oraz finlandzkie ciasteczka/pierożki ze Zobacz więcej
. Możemy urozmaicić sobie dodając do lnu sok malinowy czy inne soki domowej roboty. Siemię lniane możemy stosować praktycznie do wszystkiego. Bardzo smaczny jest również domowy chleb z dodatkiem Zobacz więcej
Aromat czosnku i ziół w pysznym, mięciutkim chlebie. Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek będzie królował w ogródku. Z Zobacz więcej
Migdałowa wariacja na temat fińskiego pieczywa Hätäleipä, czyli chlebowej awarii ciąg dalszy. Dlaczego awaria? Ano cytując za Pracownią Wypieków, jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma Zobacz więcej