kwas mlekowy

Czytając ostatnio książkę "Paleodieta. Dieta dla aktywnych" wydawnictwabukrowertrafiłam na dość ciekawy fragment na temat kwasu mlekowego. Każdy z nas z pewnością spotkał się kiedyś z tezą, że to Zobacz więcej
Przepisy Online
Przepisy Online Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Online
Kapusta kiszona

Kapusta kiszona 3710

3
Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być Zobacz więcej
. Suszone pomidory urozmaicają smak sałatek, kanapek i przekąsek, a także innych dań kuchni włoskiej. Składniki:suszone pomidory (45%), olej słonecznikowy, kapary, czosnek, przyprawy, ocet winny, Zobacz więcej
Kefir powstaje z kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Zawiera wapń, fosfor, witaminę B12 i B2, ale co najważniejsze... Kefir jest świetnym probiotykiem! Składniki na ok. 1 litr koktajlu: 1 Zobacz więcej
. Jest to tylko inna nazwa – i jak się okazuje nazwa kiszona jest nazwą archaiczną. Zapisy prawne i normy informują, że prawidłowym określeniem naturalnego procesu utrwalania warzyw z udziałem Zobacz więcej
200 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 2 łyżki octu jabłkowego / kwasu mlekowego / soku z cytryny Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Kiszona marchew

Kiszona marchew 70

1
Kisiłam już wiele warzyw ale marchwi jeszcze nie miałam przyjemności więc czym prędzej nadrabiam stracony czas. Marchewka kiszona jest znakomita do kanapek, sałatek i zup. Na wodzie z kiszonej marchwi Zobacz więcej
Pasjo-Natka
Pasjo-Natka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasjo-Natka
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 107

0
Dziś moja uwaga skupi się na ogórkach kiszonych. Uważam, że jest to jeden ze zdrowszych produktów. Dlaczego? Przede wszystkich w procesie kiszenia powstają bakterie kwasu mlekowego, mające działanie Zobacz więcej
kilka kromek dobrego razowca na zakwasie owcza ricotta (250 g) pół słoika wiśni z rumem ETERNO pół słoika ananasa z wanilią ETERNO przyprawa do ciast Hambleden płatki migdałowe Dziś na śniadanie Zobacz więcej
Konkretny, szybki i prosty do zrobienia. Chłodnik PUTIN to 3 składniki które tworzą smak który jedni kochają a inni nienawidzą. Kwas chlebowy to produkt specyficzny jeśli chodzi o smak, jego główne Zobacz więcej
Miękki niedojrzewający ser serwatkowy Opakowanie: kubek 250g Skład:serwatka pasteryzowana, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy i kwas mlekowy Wartość odżywcza: 100g: 8g białka, 6g węglowodanów, w Zobacz więcej
. 40%), warzywa suszone 15% (marchew, cebula,seler), kwas mlekowy (kwas), mąka ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, kminek, pieprz czarny Do garnka nalałam 750 ml wody, wsypałam do niej Zobacz więcej
Polecam wszystkim przygotowywanie domowych past kanapkowych, które nie zawierają konserwantów i innych dziwnych ulepszaczy. Pastę z kurczaka przygotujesz w 5 minut a jej smak jeszcze długo pozostanie Zobacz więcej
dzisiaj. Ser w połączeniu z żurawiną i orzechami w miodzie smakuje cudownie! Składniki: 2-3 kromki chleba kilka plastrów sera pleśniowego, ja użyłam fromage z Normandii. Dobry ser powinien zawierać Zobacz więcej
Z produkcji domowych serów zostaje nam lekko zielonkawa ciecz-serwatka. Powstaje ona w wyniku oddzielenia się skrzepu z mleka. Składa się ona głównie z wody. Bogata w kwas mlekowy, witaminy, potas, Zobacz więcej
Tajemnica tych kotletów tkwi w marynacie zrobionej z mleka. Kwas mlekowy doskonale skrusza mięso, zachowuje jego soczystość a dodatek przypraw nadaje smaku. Kotleciki są tak smaczne, miękkie i kruche, Zobacz więcej
się do cudownie maślanego smaku tego sera. Zapach jest słodki, mleczny z delikatną nutą kwasu mlekowego. Podawać ją można tak, jak mozzarellę z pomidorami i bazylią, ale prawdziwi koneserzy twierdzą, Zobacz więcej
, bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają układ odpornościowy i doda paliwa komórkom mózgowym :) Składniki na 1 osobę: kubek 100ml jogurtu naturalnego łyżka płynnego miodu owoce ( u mnie pieczone Zobacz więcej
Przygotowanie: 10 minut Surówka która często pojawia się na naszym stole w piątki wraz ze smażoną rybką. Jest bogata w witaminę C a dzięki obecności kwasu mlekowego poprawia trawienie i usprawnia Zobacz więcej