Przepis na kwas mlekowy

Czytając ostatnio książkę "Paleodieta. Dieta dla aktywnych" wydawnictwabukrowertrafiłam na dość ciekawy fragment na temat kwasu mlekowego. Każdy z nas z pewnością spotkał się kiedyś z tezą, że to Zobacz więcej
Bakterie kwasu mlekowego to pożyteczne mikroorganizmy, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Fermentacja od setek lat służyła jako przedłużenie przydatności produktów do spożycia.Skupmy się więc Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3137

Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej
Kulinarnie Niebanalnie
Kulinarnie Niebanalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie Niebanalnie
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 1743

KWAS CHLEBOWY – pochodzenie Kwas chlebowyznany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a Zobacz więcej
Przepisy Online
Przepisy Online Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Online
Kapusta kiszona

Kapusta kiszona 3998

Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z cukrem pudrem
kwas chlebowy wersja I

kwas chlebowy wersja I  861

Polecam, piję regularnie od paru lat, wg mnie działa, smakuje dobrze i robi się go szybko i łatwo, warunkiem jest zakup lub wypiek porządnego, żytniego chleba. Wpływ na organizm: - witaminy grupy B Zobacz więcej
Robienie domowych chlebów uzależnia, chce się robić coraz to nowe z różnymi dodatkami. Swoją przygodę z domowym pieczywem można zacząć od łatwiejszych chlebów na drożdżach a z czasem zacząć piec Zobacz więcej
cieszsiesmakiem.pl
cieszsiesmakiem.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cieszsiesmakiem.pl
KWAS CHLEBOWY

KWAS CHLEBOWY 145

Charakterystyczny napój Słowian, znany i lubiany do dziś. Latem świetnie gasi pragnienie.Jest naturalnym probiotykiemtzn. dzięki fermentacji zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3559

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Ogórki kiszone"

"Ogórki kiszone" 1705

Ogórki kiszone Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 29 sierpnia 2013 r. O ogórkach pisałam tu i tu . Jednak wciąż mam niedosyt i muszę uzupełnić parę ważnych aspektów dotyczących ogórków kiszonych. Zobacz więcej
Październik, to najlepszy miesiąc na kieszenie kapusty. Kapusta podczas kiszenia poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy konserwuje kapustę i dzięki niemu może być Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 2497

No i zrobiłem! Czaiłem się do tego prawdopodobnie ponad rok. I jakoś nie mogłem się zebrać. Bo czasami po prostu mi się nie chce... Bo tak! :) Finalnie okazało się, że mój kwas bije na głowę ten ze Zobacz więcej
Udało mi się znaleźć jeszcze jeden ciekawy artykuł na temat kefiru z grzybka tybetańskiego. Niestety tym razem tylko wstęp, bo artykuł jest płatny. Niemniej już w samym wstępie możemy znaleźć ciekawe Zobacz więcej
Niektórzy zastanawiają się, po co tyle zachodu z tym zakwasem do pieczenia chleba, skoro dużo prościej jest upiec chleb wykorzystując do tego tylko drożdże? A przecież chlebek też wyrośnie i będzie Zobacz więcej
Gdy w sklepie prosimy o kapustę kiszoną myślimy, że kupujemy wspaniałe, smaczne i zdrowe warzywo. Tymczasem bardzo czesto sprzedawca pakuje nam coś, co z kapustą kiszoną nie ma nic wspólnego. Czytajmy Zobacz więcej
leonard300
leonard300 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka blog kulinarny
Zakwaski

Zakwaski 28

Do moich rąk trafił zestaw zakwasek do robienia domowego jogurtu. Pierwszymi kulturami bakterii były bifivit. J tego produktu zrobimy jogurt idealny dla naszych pociech, z tego względu gdyż zawierają Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak chwili
Kwas buraczany !!

Kwas buraczany !! 1301

Planuję barszczyk.. to bez wątpienia nasza ulubiona zupa, jednak doszłam do wniosku, że tym razem przygotuję to przy użyciu własnoręcznie robionego kwasu buraczanego, którego również można po prostu Zobacz więcej
W czasie procesu fermentacji pod wpływem bakterii cukry rozkładane są do kwasu mlekowego. Dzięki niskiemu pH giną bakterie gnilne nieodporne na kwasowe środowisko. Dlatego kiszenie jest dobrą metodą Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis wynika bezpośrednio z tego niedzielnego, kiedy to delektowaliśmy się kanapka z kiszona kapustą, pastą z awokado i wędzonym tofu (LINK). Nicole Just autorka przepisu i książki "La Zobacz więcej
vegekolektyw
vegekolektyw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
VEGE KOLEKTYW
WEGAŃSKIE MASŁO Z AQUAFABY

WEGAŃSKIE MASŁO Z AQUAFABY 63

Racjonalnie rzecz biorąc jeden z najbardziej absurdalnych przepisów jakie pojawiły się na bazie aquafaby. Aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, z której można wyczarować Zobacz więcej