kwas piekarski

AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
słownik pojęć

słownik pojęć 31

0
Aby sprawnie poruszać się wśród receptur piekarskich warto wiedzieć : ciasto - Bardzo szerokie pojęcie dla masy powstałej z połączenia mąki z wodą ( i/lub innych płynów np mleka) oraz pozostałych Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb owsiany górski

chleb owsiany górski 166

0
Składniki : 50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 225g mąka żytnia typ 720 100g płatki owsiane ( do ciasta) 20g płatki owsiane (na posypkę) 7g sól 15g masło 15g słód jęczmienny (lub miód) 150g Zobacz więcej
Chia to krótsza nazwa szałwii hiszpańskiej. Pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie hodowana jest głównie w Meksyku i Gwatemali. Nasiona tej rośliny używane są w produkcji pysznych puddingów, Zobacz więcej
wszystkim z rejonów Ameryki Płd.. Podobno była spożywana już 4 tys. lat temu przez plemiona amerykańskie. Jest wysokoenergetyczna, zmniejsza uczucie głodu. Zawiera bardzo duże ilości kwasów Omega 3 i Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
po co ten zakwas

po co ten zakwas 47

0
Bardzo często padają pytania: po co ten zakwas ? czy jest konieczny ? co on daje ? czy można go łączyć z drożdżami ? itd. Odpowiadam w skrócie : Dla uzyskania prawidłowego ciasta z udziałem mąki Zobacz więcej
nazwa razowa) , zawierająca wszystkie jego składniki, w tym otręby, nieprzesiewana, ciemna, w odróżnieniu od maki tzw. białej, która jest przesiewana od otrąb i mielona więcej razy. Otręby zbóż Zobacz więcej
koniecznie : uzyskać słodko - lekko kwaśny smak , aby był razowy , na zakwasie bez dodatku drożdży piekarskich i koniecznie z ciemnym palonym słodem. Z drugiej strony zależało mi aby to nie był Zobacz więcej
smaczny...dodatkiem do chleba w moim wypadku były ziarenka Euforia. ale można dodać inne, wedle własnego gustu.Mieszanka Euforia - zawiera ziarna konopi, słonecznik i pestki dyni. Występuje w Zobacz więcej
Gdzie wystepuje kwas foliowy? U dietetyków strona dla każdego kto chce poznać dietetykę od kuchni Prawidłowe żywienie Zmierz się Normy Jak ocenić swoją dietę? Techniki kulinarne Suplementy Artykuły Zobacz więcej
pestek słonecznika zawierających wartościowe tłuszcze i cały szereg innych dobrodziejstw. Niewielka ilość użytej pszennej mąki Graham dodała aromatu i poprawiła jakość miękiszu. Nie użyłem dodatkowo Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Żytni jasny chleb mleczny

Żytni jasny chleb mleczny 105

1
Przemysłu Piekarskiego w 2002 roku, korzystająca z receptur dawnego CZSS "Społem" ponownie kwalifikuje ten chleb jako żytni. Oznacza to, że nie powinien zawierać w swoim składzie więcej niż 15% maki Zobacz więcej
KasiaWeganka
KasiaWeganka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasia Weganka
domowy KWAS CHLEBOWY

domowy KWAS CHLEBOWY 362

2
Kwas chlebowy otrzymuje się poprzez fermentację chleba, przy udziale cukru i drożdży. Jest on polecany przy problemach z trawieniem oraz obniżoną odpornością, ale można go traktować po prostu jako Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Chleb pytlowy

Chleb pytlowy 362

0
nie mogłam dodać ani trochę mąki razowej dosypałam do ciasta dwie łyżki nasion lnu, aby wzbogacić wypiek chociaż trochę o błonnik. Maka pytlowa to biała maka żytnia, mielona kilka razy, oddzielona od Zobacz więcej