kwas piekarski

AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
słownik pojęć

słownik pojęć 31

0
{{headerMessage}}
Aby sprawnie poruszać się wśród receptur piekarskich warto wiedzieć : ciasto - Bardzo szerokie pojęcie dla masy powstałej z połączenia mąki z wodą ( i/lub innych płynów np mleka) oraz pozostałych Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb owsiany górski

chleb owsiany górski 171

0
{{headerMessage}}
Składniki : 50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 225g mąka żytnia typ 720 100g płatki owsiane ( do ciasta) 20g płatki owsiane (na posypkę) 7g sól 15g masło 15g słód jęczmienny (lub miód) 150g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chia to krótsza nazwa szałwii hiszpańskiej. Pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie hodowana jest głównie w Meksyku i Gwatemali. Nasiona tej rośliny używane są w produkcji pysznych puddingów, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wszystkim z rejonów Ameryki Płd.. Podobno była spożywana już 4 tys. lat temu przez plemiona amerykańskie. Jest wysokoenergetyczna, zmniejsza uczucie głodu. Zawiera bardzo duże ilości kwasów Omega 3 i Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
po co ten zakwas

po co ten zakwas 52

0
{{headerMessage}}
Bardzo często padają pytania: po co ten zakwas ? czy jest konieczny ? co on daje ? czy można go łączyć z drożdżami ? itd. Odpowiadam w skrócie : Dla uzyskania prawidłowego ciasta z udziałem mąki Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Zdrowe razowe - tylko na zakwasie

Zdrowe razowe - tylko na zakwasie 132

0
{{headerMessage}}
mąkę pełnoziarnistą i otręby w ciastach, ciastkach i w chlebach pieczonych bez zakwasu. Zwykłe drożdże piekarskie. a także obróbka cieplna nie hamują aktywności fitynianów. Moczenie hamuje ją w Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb razowy z żurawiną

chleb razowy z żurawiną 391

0
{{headerMessage}}
koniecznie : uzyskać słodko - lekko kwaśny smak , aby był razowy , na zakwasie bez dodatku drożdży piekarskich i koniecznie z ciemnym palonym słodem. Z drugiej strony zależało mi aby to nie był Zobacz więcej
{{headerMessage}}
smaczny...dodatkiem do chleba w moim wypadku były ziarenka Euforia. ale można dodać inne, wedle własnego gustu.Mieszanka Euforia - zawiera ziarna konopi, słonecznik i pestki dyni. Występuje w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdzie wystepuje kwas foliowy? U dietetyków strona dla każdego kto chce poznać dietetykę od kuchni Prawidłowe żywienie Zmierz się Normy Jak ocenić swoją dietę? Techniki kulinarne Suplementy Artykuły Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb gryczany słonecznikowy

chleb gryczany słonecznikowy 174

0
{{headerMessage}}
pestek słonecznika zawierających wartościowe tłuszcze i cały szereg innych dobrodziejstw. Niewielka ilość użytej pszennej mąki Graham dodała aromatu i poprawiła jakość miękiszu. Nie użyłem dodatkowo Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Żytni jasny chleb mleczny

Żytni jasny chleb mleczny 113

1
{{headerMessage}}
Przemysłu Piekarskiego w 2002 roku, korzystająca z receptur dawnego CZSS "Społem" ponownie kwalifikuje ten chleb jako żytni. Oznacza to, że nie powinien zawierać w swoim składzie więcej niż 15% maki Zobacz więcej
KasiaWeganka
KasiaWeganka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasia Weganka
domowy KWAS CHLEBOWY

domowy KWAS CHLEBOWY 394

2
{{headerMessage}}
Kwas chlebowy otrzymuje się poprzez fermentację chleba, przy udziale cukru i drożdży. Jest on polecany przy problemach z trawieniem oraz obniżoną odpornością, ale można go traktować po prostu jako Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Chleb pytlowy

Chleb pytlowy 391

0
{{headerMessage}}
nie mogłam dodać ani trochę mąki razowej dosypałam do ciasta dwie łyżki nasion lnu, aby wzbogacić wypiek chociaż trochę o błonnik. Maka pytlowa to biała maka żytnia, mielona kilka razy, oddzielona od Zobacz więcej