Przepis na kwas z kapusty kiszonej zupa

To chyba mało popularna zupa, a szkoda bo jest bardzo smaczna. W moim domu rodzinnym przygotowywało się ją na rosole pozostałym po np. niedzielnym obiedzie. Ja robię właściwie tak samo. Kiedy zostaje Zobacz więcej
Oryginalna zupa, podawana w rodzinnej miejscowości mojego dziadka jako pierwsza potrawa wigilijna. Intensywna w smaku i aromatyczna. Można przygotować bez żeberek, jednak w moich okolicach potrawy na Zobacz więcej
Składniki (na 2,5l garnek): makaron pełnoziarnisty suchy (30g) 2 marchewki (300g) seler (300g) 1 duża cebula (100g) kwas z kiszonej kapusty (200ml) jogurt naturalny (250g) 1 łyżka suszonego majeranku Zobacz więcej
Ten przepis to wspomnienie po wizycie w Karczmie Łemkowskiej, z której to recenzję zamieściłam TU. Zupa nam tak smakowała, że chciałam ją powtórzyć w domu. Niby to kapuśniak, ale jednak nie. Warianka Zobacz więcej
Składniki: żeberka wieprzowe włoszczyzna ziele angielskie kilka ziaren goździków kapusta kiszona kwas z kiszonej kapusty pół szklanki (w zależności zasolenia kwasu) śmietana 18% pół szklanki sól i Zobacz więcej
Glowika
Glowika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saganek
Zupa kapuściana z kapusty kiszonej

Zupa kapuściana z kapusty kiszonej 1027

Nie mogło być inaczej, przepis na tę zupę musiał znaleźć się na tym blogu, wszak jest to ulubiona zupa mojego Malucha. Zresztą tak jak całej naszej rodziny. Tradycyjna polska. W moim wydaniu Zobacz więcej
Zupa jest moją improwizacją. Kiedyś przygotowywana była od jesieni do wiosny, w porze królowania kiszonej kapusty na polskich stołach. Smak jej zależy, od jakości i intensywności soku. Jadłam ją Zobacz więcej
Kwas - kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty - kuchnia podkarpacka Na jesienne słoty polecam kresowy kwas, czyli barszcz z czerwonych buraków i kiszonej kapusty. To prosty przepis, ale genialny Zobacz więcej
Ryby z pasją!: Zupa ze szczupaka z sokiem z kiszonej kapusty Ryby z pasją! wtorek, 23 czerwca 2015 Zupa ze szczupaka z sokiem z kiszonej kapusty Szczupak posiada specyficzny zapach, w połączeniu z Zobacz więcej
Codziennik kuchenny
Codziennik kuchenny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codziennik Kuchenny
Kwas z buraków

Kwas z buraków 1110

Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraińskiibarszcz wigilijny. Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Kwas buraczany

Kwas buraczany 835

Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony. Dziś zajmiemy Zobacz więcej
gosiabrooks
gosiabrooks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczni Przyjaciele
Kwasówka

Kwasówka 774

To jest troszkę wzbogacona wersja kujawskiej kwasówki. Zupa kwasówka zwana także kwasem czy kwaskówką pochodzi z rejonu kujawskiego. Dawniej gospodynie domowe nie lubiły marnować żadnego jedzenia a że Zobacz więcej
Ilekroć jem tę pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę Zobacz więcej
Barszcz biały na kwasie z kapusty z obowiązkowymi kluskami ziemniaczanymi, to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Jest kwaśny, sycący, majerankowy, wspaniały. Danie mojego dzieciństwa. Składniki Zobacz więcej
Kiedy byłam mała, wręcz zajadałam się kiszoną kapustą. Potem mi przeszło, bo zbyt często w domu piątkowym obiadem był sztandarowy, postny zestaw: smażona ryba, gotowane ziemniaki i kiszona kapusta z Zobacz więcej
Zupa zarzucajka - kuchnia podkarpacka Bieszczadzkie gospodynie zarzucajką nazywają prostą zupę na kwasie z kiszonej kapusty, z ziemniakami, marchewką, cebulą i kiszoną kapustą. Zupa zagęszczona jest Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
kwas z gąsek zielonych

kwas z gąsek zielonych 10

Kwas z gąsek zielonych jest wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych dla województwa podkarpackiego. Tradycja gotowania kwasu pochodzi ze wsi Słomiana, gdzie Zobacz więcej
Kapuśniak to zupa dla amatorów kwaśnych smaków, ponadto sycąca i rozgrzewająca. Często podawana jest z chlebem i wtedy można,chybauznać ją za cały obiad. Ta zupa bardzo przypomina mi o mojej Babci, Zobacz więcej
Pojechałyśmy na grzyby, a po nich ani śladu, więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się Zobacz więcej
Ten biały barszcz, to jeden z przepisów dolnośląskich, będących dodatkiem do historii o bohaterach opowieści przesiedleńczych w Magazynie Kocioł. Był on publikowany w piętnastym numerze Kotła, gdzie Zobacz więcej