kwasica

ZOBACZ TAKŻE:

roxi654
roxi654 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i Ogród
Bigos - Kwasica po mojemu

Bigos - Kwasica po mojemu 78

Ah, nadeszły w końcu te melancholijne, niezbyt ciepłe dni. Obiad moim zdaniem i waszym pewnie też, powinien być dostosowany do pogody panującej za oknem. Jak jest upalnie mamy ochotę na lekkie Zobacz więcej
Konstancja
Konstancja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
atlassmakow.blogspot.com
Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie 48

SKŁADNIKI:(8porcje po 330 g ) 1 porcja =278 kcal 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g parzonej białej kiełbasy 125 g parzonego wędzonego boczku 500 ml żuru 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki Zobacz więcej
Taką foccacię warto zrobić bo smakuje rewelacyjnie. Bałam się że tak rzadkie ciasto, nawodnienie 100 % w rezultacie nie sprawi że foccacia będzie smakować dobrze i upiecze się jak trzeba ale wyszło Zobacz więcej
Miętowy Garnuszek
Miętowy Garnuszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miętowy Garnuszek
ŻUR NA ZAKWASIE

ŻUR NA ZAKWASIE 20

Nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole. Podstawą dobrego żuru jest dobry zakwas. Potrzebujemy: 0,5 litra dobrego zakwasu, najlepiej domowego PRZEPIS porcja wędzonych kości 2 białe kiełbasy duża Zobacz więcej
katarzynakachel
katarzynakachel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Katarzyna Kachel
Pizza na zakwasie

Pizza na zakwasie 19

Pizza w domu to żadna nowość. Nie znam osobiście nikogo, kto przynajmniej raz nie próbowałby zrobić jej samodzielnie. Nie będzie to więc przepis odkrywczy, ale nieco inny od tradycyjnego. W zamian za Zobacz więcej
Bookworm
Bookworm Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bookworm on the run
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie 24

Chleb na zakwasie, żytnio-orkiszowo-pszenny ze słonecznikiem. I czarnuszką. W końcu muszę wrzucić recepturę, bo prościej kierować mi osoby do wpisu, niż za każdym razem wyjaśniać magiczne przemiany Zobacz więcej
Weronika -
Weronika - Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domogród
Chleb na zakwasie jak zrobić?

Chleb na zakwasie jak zrobić? 49

Witam kochani! Ten post polecam Tym z Was, którzy by chętnie upiekli swój pierwszy tradycyjny chleb na zakwasie. Od razu dodam, że na młodym zakwasie chleb nie rośnie tak szybko, jak na dojrzałym. Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Grasica

Grasica 776

Zbytek wielki: wołu dla flaków, cielę rżnąć dla animelki - pisał Wacław Potocki (Dzieła tom III - "Moralia"). Animella oznacza siedzibę duszy (anima). To określenie prawdopodobnie wywodzi się z Włoch Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bullio
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie 34

Bardzo smaczny chleb na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Długo zachowuje świeżość. Przepis na dwa duże bochenki. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Grasica i szparagi

Grasica i szparagi 1746

Zagajałam temat podrobów jakiś czas temu, przy okazji serduszek - otóż mam wrażenie, że większość osób albo je bardzo lubi, albo nienawidzi. Najczęściej jemy wątróbkę, inne - znacznie rzadziej. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Risotto z grasicą

Risotto z grasicą 322

500 g grasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Zobacz więcej
Grasicę cielęcą próbowałam wielokrotnie w restauracjach, dosłownie tylko raz przygotowywałam ją sama podczas swoich letnich praktyk w jednej z warszawskich restauracji. Przepis Jaśka Kuronia, który Zobacz więcej
Składniki: Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego; 100 g letniej, przegotowanej wody; 100 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 150 g letniej, przegotowanej wody; 1 Zobacz więcej
Grasica z wytrawnym sosem mango Kolejny przepis na grasicę, tym razem egzotyczniej, z lekką nutą słodyczy. Smak mango i pomarańczy z delikatnie wyczuwalną nutką burbona wspaniale podkreśla maślaną Zobacz więcej
mleko, 400 g grasicy cielęcej, 35 g masła, 200 g żółtego mirepioix*, 75 g madery, 400 ml bulionu, 1 szt. bouqet garnis**, 20 g masła, sól, pieprz, 100 g Rukoli Fit&Easy, 50 g płatków migdałów, Zobacz więcej
Zetka
Zetka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą.
Kwasik

Kwasik 78

Zupa jakich mało, tradycyjna, lokalna zwana inaczej białym kapuśniakiem. Treści w niej mało, ale ten smak wpołączeniuz psiochą (lemieszką) pamiętasiędłuuugo. Wielu z naszych czytelników nawet nie wie, Zobacz więcej
Kuchenny Blat
Kuchenny Blat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenny Blat
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie 14

Pyszny chleb na zakwasie, z pełnoziarnistej mąki żytniej i pszennej, z chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym środkiem. Ciasto na nasz chleb przygotowaliśmy w Thermomixie, ale równie dobrze można go Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Kwasimy?

Kwasimy? 97

Gotowa przyprawa firmy Marsyl zawiera: koper, gorczycę, czosnek, ziele angielskie, estragon, chrzan, oraz liść laurowy. Nigdy wcześniej nie kwasiłam ogórków takim sposobem. Zawsze był świeży zestaw do Zobacz więcej
Jesień to dobry czas, aby zadbać o swój organizm. A nie oszukujmy się, lato już powoli się kończy. Dynia to zdecydowanie królowa jesieni na straganach. Jest nie tylko pyszna i wszechstronna w kuchni, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: