kwaśnica góralska

Magda111
Magda111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowite Dania
Kwaśnica  góralska

Kwaśnica góralska 1420

1
Ponieważ jestem rodowitą góralką , pierwszą potrawą zamieszczoną na blogu jest wyśmienita kwaśnica góralska . 0,5 kapusty kiszonej 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 1 seler Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Joli
GÓRALSKA KWAŚNICA

GÓRALSKA KWAŚNICA 348

6
GÓRALSKA KWAŚNICA – mój mąż pochodzi z gór i jak prawdziwy góral uwielbia kwaśnicę. Polecam, bo to naprawdę wyśmienita zupa. Składniki: 1,20 kg kiszonej kapusty 1 kg łopatki (świeżej) 0,5 kg wędzonego Zobacz więcej
Odmian tej zupy jest chyba tyle, ile gospodyń, czy jakby to na Podhalu powiedziano - gaździn. W książkach, które mam o kuchni góralskiej - naliczyłam ich z osiem. Podstawą jest kiszona kapusta i sok z Zobacz więcej
Zupa z kiszonej kapusty na wędzonych żeberkach. Typowo góralska. Zanim ją ugotowałam, zrobiłam niezwykle wnikliwy rekonesans (nawet zajrzałam do Wikipedii) by zorientować się czym różni się od Zobacz więcej
Z kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie. Co wieś to inny sposób podawania i przyrządzania. Zobacz więcej
Trochę Smaku
Trochę Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trochę Smaku
Góralska kwaśnica

Góralska kwaśnica 788

0
Trochę Smaku - Góralska kwaśnica Trochę Smaku Strona główna Przepisy Ciasto na chleb, bułki, pizze i inne.. Dodatki do dań Dressingi / Dipy Makarony Mięcho Na słodko Obiadowo Pasty Pizza Potrawy Zobacz więcej
Smaczna i prosta kwaśnica góralska. Coś dla smakoszy kiszonej kapusty. Dzięki wędzonym żeberkom smak Kwaśnicy jest jeszcze lepszy. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg Zobacz więcej
Smaczna i prosta kwaśnica góralska. Coś dla smakoszy kiszonej kapusty. Dzięki wędzonym żeberkom smak Kwaśnicy jest jeszcze lepszy. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg Zobacz więcej
Specjalność wielu zakopiańskich restauracji, mocno energetyczna, rozgrzewająca, o niebywale aromatycznym smaku i zapachu. Do tego prosta w przygotowaniu, idealna na mroźne zimowe dni – „Góralska Zobacz więcej
Co roku jeżdżę na narty do Murzasichle, małej miejscowości niedaleko Zakopanego. Pogoda nie zawsze dopisuje, ale zawsze dopisują obiadki serwowane przez gospodarzy, u których mieszkamy. Co roku w menu Zobacz więcej
Kwaśnicę nieco zmodyfikowałam gdyż historia mówi, że ów zupa jadana niegdyś w okresie świniobicia przez górali żywieckich powinna być przyrządzona tylko z mięsa, kapusty i gruli bez żadnego innego Zobacz więcej
Kwaśnica znają ją chyba wszyscy odwiedzający liczne kurorty w polskich górach, ta kwaśna zupa z kapusty kiszonej na wywarze mięsnym jest często mylona z kapuśniakiem. Różnica jest zasadnicza w Zobacz więcej
Kukułeczki
Kukułeczki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuking
Góralska kwaśnica

Góralska kwaśnica 758

0
Kwaśnica różni się od kapuśniaku tym, że nie dodajemy do niej warzyw, tylko sok z pod kapusty. Będę mało skromna i napiszę,że dawno nie jadłam tak dobrej kwaśnicy jak ta. Zapraszam po przepis. Zobacz więcej
kochatka
kochatka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ja tu gotuję
Góralska kwaśnica

Góralska kwaśnica 768

0
Minęły Święta, minął Sylwester, zaczął się karnawał. Czas radości, imprez do rana i ciężkiej głowy dnia następnego. Znacie to? Ten natrętny tupot białych mew, pragnienie trudne do ugaszenia i Zobacz więcej
,wigilijne smaki-mak,kapusta z grzybami,ryby,śledzie,zatem chętnie sobie je serwuję w ramach dokarmienia.Do owych pierogów wykorzystałam przyprawę otrzymaną od Royal Brand(http://www.royal-brand.pl)a Zobacz więcej
Oto nasza interpretacja kwaśnicy. Zasada jest prosta. W tej zupie łyżka musi stać! POTRZEBUJEMY: - 0,80 kg baraniny lub jagnięciny z kością - 0,50 żeberek wieprzowych - 1 kg mięsa z głowy wieprzowej, Zobacz więcej
Czyli rzecz o tym jak z kwaśnicy nie zrobić...kapuśniaku :) 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg wieprzowiny z kością ( u mnie schab) 200 gramów wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 Zobacz więcej
Kocham góry nie tylko dlatego, że są tam piękne widoki, świeże powietrze i niesamowita adrenalina ale równiez dlatego, że górale mają przepyszne jedzenie. Sery owcze, oscypki, golonki i kwaśnica na Zobacz więcej
Oto nasza interpretacja kwaśnicy. Zasada jest prosta. W tej zupie łyżka musi stać! POTRZEBUJEMY: - 0,80 kg baraniny lub jagnięciny z kością - 0,50 żeberek wieprzowych - 1 kg mięsa z głowy wieprzowej, Zobacz więcej
Moje prawie góralskie menu :) Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie 1: Jajecznica z pomidorkami i nie tylko :) do picia zielona herbatka Śniadanie 2: 2 jabłka Obiad: Kwaśnica i to Zobacz więcej