kwesti smaku

Seozonowe ciasta są najlepsze. Dopóki mamy śliwki warto skorzystać z tego przepisu. Kruche ciasto które zawsze się udaje, do tego lekko kwaśne śliwki, słodki krem waniliowy i chrupka kruszonka. Zobacz więcej
Olenka
Olenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sunday bake
{ Kluski śląskie }

{ Kluski śląskie }  177

0
W niedzielę po raz pierwszy zrobiłam kluski śląski. Tak, u nas na Pomorzu się ich nie jadało. Pierwszy raz zjadłam je na studiach, gdzie kolega ze Śląska robił je na obiad i teraz po 10 latach Zobacz więcej
Przepis na wino z buraków: Kiedyś go podawałem kwesti przypomnienia tu podaje przepis na moje winko: Składniki 2 kg niewielkich jędrnych czerwonych buraków 2 kg cukru 4 litry wody sok z 1 cytryny Zobacz więcej
, na to wykładamy grillowane cukinię i gruszkę. Posypujemy pokrojonym w kostkę tofu. Z Tahini, wody/mleka i ew słodzidła robimy sos i polewamy sałatkę. Smacznego :) I daję jeszcze sernik który Zobacz więcej
Megi
Megi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kura Udomowiona
TADAM!

TADAM! 40

0
Mały kurczak jest już z nami 4 miesiące :) A mama-kura powoli ogarnia nową rzeczywistość. Dokształca się w kwesti zupek, qpek, przecierków i innych mało-apetycznie-wyglądających papek ;) Ale żeby tak Zobacz więcej
Udana próba odtworzenia idealnych babeczek z owocami i mascarpone które udało mi się nabyć w pewnej cukierni. Ich wygląd wzbudza pożądanie u każdego jak również chęć powtórzenia tego doświadczenia Zobacz więcej
podawanie takiej informacji jest kwesti uczciwoci wobec innych i wobec siebie. Podaj rdo, ktre wydaje mi si, e jest pierwsze, ale mog si myli. Wybraam krewetki, poniewa akurat miaam je w zamraarce, a Zobacz więcej
Kremowa masa serowa- lekka i puszysta, na klasycznym brownie- mocno czekoladowym, ciężkim i wilgotnym. Warstwa serowa i czekoladowa rewelacyjnie się komponuje i smakuje idealnie! Polecam:) Inspiracją Zobacz więcej
Bardzo smaczne danie. Żeby uzyskać pełnię smaku mięso należy zamarynować wieczór wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Pierś jest soczysta i rozpływa się w ustach. Danie idealnie komponuje się z Zobacz więcej
elkachochelka
elkachochelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chochelka
Kostka alpejska

Kostka alpejska 2536

2
Kostka alpejska to chyba jedno z najsłodszych ciast jakie jadłam :) Przepis zaczerpnęłam z Kwesti Smaku, jednak zmniejszyłam ilość bezy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/3 szklanki ciemnego kakao 1/3 Zobacz więcej
z bloga Kwesti Smaku. Królik w tej wersji wyszedł pyszny. Wszyscy, nie tylko dzieci zajadali się z apetytem. Mięso było miękkie, delikatne, pachnące delikatnie ziołami . Można dodać więcej marchewki Zobacz więcej
Curry to danie do którego wracam co jakiś czas, jest pyszne i trudno je zepsuć. Najbardziej lubię takie z mlekiem kokosowym, bo ze śmietanką to już nie to samo. Ostatnio znalazłamprzepisna Kwesti Zobacz więcej
30 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Muffina. Z tej okazji postawiłam na klasykę ponadczasową - czekoladę. Przepis zapożyczyłam od niesamowitej Kwesti Smaku, której przepisy zawsze się Zobacz więcej
W przerwie miedzy pracą, spotkaniami, zdjęciami i takimi innymi rzeczami znajduję chwilkę żeby posiedzieć w kuchni i testować nowe przepisy. Tym razem coś bardziej ambitnego niż tarta z mascarpone czy Zobacz więcej
W przerwie miedzy pracą, spotkaniami, zdjęciami i takimi innymi rzeczami znajduję chwilkę żeby posiedzieć w kuchni i testować nowe przepisy. Tym razem coś bardziej ambitnego niż tarta z mascarpone czy Zobacz więcej
flusso
flusso Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mniamuśne
Tort Cassata Siciliana

Tort Cassata Siciliana 204

0
składnik jakiego nie udało mi się zdobyć (co nie mieści mi się w głowie!) to wiśnie kandyzowane, które musiałam zastąpić wiśniami z kompotu. Polecam gorąco. Przepis pochodzi z Kwesti Smaku. Zobacz więcej
Aleaayah
Aleaayah Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika smakow
Pizza margarita..

Pizza margarita.. 106

0
Klasyka wloskiej sztuki kulinarnej w kwesti pizzy. Wlosi stawiaja na jakosc skladnikow. Lepiej, aby bylo prosto, ale smacznie. Czasami zbytnie przedobrzenie szkodzi. Baza jest moje ulubione ciasto na Zobacz więcej
Bułeczki pyszne, tylko zepsułam efekt finalny. Wykończyłam je zbyt płynnym lukrem, który natychmiast wsiąkł w skórkę i wygladają średnio, chociaż tak naprawdę są bardzo smaczne. Niestety czasem i tak Zobacz więcej