Wybaczcie przerwę: praca (tłumacza) wezwała, w międzyczasie wraz z moimi pięknymi przyjaciółkami rozpoczęłyśmy też współpracę z jedną z warszawskich kawiarni. W tej chwili jestem bardzo poważnym
Zobacz więcej
Dzięki Beipoznałam w zeszłym roku smak kwiatów czarnego bzu (Bei zawdzięczam również znajomość z colombo, mirtem cytrynowym i tlenkiem cynku). Poznałam i pokochałam ten smak. Teraz już wyprawy po te
Zobacz więcej
Pieczone kwiaty cukinii to alternatywa dla kwiatów smażonych w głębokim tłuszczu. Te delikatne i piękne maleństwa smażone we fryturze, choć pyszne, to tracą swoją subtelność. Ja swoje upiekłam i
Zobacz więcej
Bluszczem ku oknom Kwiatem w samotność Poszumem traw Drzewem co stoi Uspokojeniem Wśród tylu spraw Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa,
Zobacz więcej
Przyznam szczerze, że im bardziej zagłębiam się w blogowanie tym częściej widzę ile dobra do tej pory marnowało się w ogrodzie czy w sadzie ....bo w życiu nie pomyślałabym żeby przerabiać lebiodę,
Zobacz więcej
Kocham nasturcje! Nieraz dawałam temu wyraz, bo z nasturcji można jeść i kwiaty i nasiona i liście. Oczywiście najbardziej kocham kwiaty :) A z liści można przygotować pesto, dodawać do sałatek, albo
Zobacz więcej
Jak minął Wam długi weekend? Ja jestem bardzo zadowolona, gdyż z sobotniego, długiego spaceru (prawie 15 kilometrów) udało mi się przynieść całą siatkę kwiatów czarnego bzu. W dodatku krzaki czarnego
Zobacz więcej
Przepyszne smażone w głębokim tłuszczu kwiaty cukinii, nadziewane ricottą, startym parmezanem, świeżo posiekaną bazylią i sokiem z cytryny. Kwiaty podane z sosem na bazie octu balsamicznego, smażonymi
Zobacz więcej
Lubię znajdować w książkach zasuszone kwiaty i liście. Płatki róż znalezione między kartkami książki, do której dawno nie zaglądałam bywają równie nieaktualne co pełna uczuć dedykacja na pierwszej
Zobacz więcej
Stanowi idealne uzupełnienie owoców mango i pikantnych sałatek. Ze skorupką cukrową znakomicie pasuje do deserów i naleśników. Jest nieodzownym zielem kuchennym. Jego liście, kwiaty i pączki nadają
Zobacz więcej
Odkryłam niedawno, że z liści czeremchy łatwo można zrobić kwiaty. Wystarczy kilka gałązek z kolorowymi jesiennymi liśćmi. Liście czeremchy pięknie się przebarwiają od żółci do czerwieni, więc i
Zobacz więcej
"Ach, ta róża! ach, ta róża! Co się w twoje okno wdziera, Na pokusy mnie wystawia, Sen i spokój mi odbiera..." Tak napisał w swoim wierszu Adam Asnyk. Tak napisać mogłabym i ja. Uwielbiam zapach róż,
Zobacz więcej
Czarny bez zwany dzikim lub hyćką (hyczką) wykorzystywany jest w kuchni, medycynie ludowej, w kosmetyce od wieków. Właściwości lecznicze ma cała roślina (owoce, kwiaty, korzenie, kora, liście). Trzeba
Zobacz więcej
Ozdoby ciast, nie tylko tortów, to bardzo ciekawy temat. Kwiaty z ananasa na wczorajszym torcie wzbudziły tak duże zainteresowanie, zanim je pokazałam na blogu, że postanowiłam poświęcić im osobny
Zobacz więcej
Rozglądając się za przepisami na syrop z kwiatów lipy natrafiłam na szereg informacji, które po prostu mnie zdumiały. I nie chodzi tu o właściwości lecznicze, które w zasadzie wszystkim są znane a
Zobacz więcej
Moja koleżanka E. kiedyś tak opisała ogród warzywny swoich rodziców: „Idziesz, rozglądasz się dookoła i myślisz – co by tu ugotować?”. Staram się tak podchodzić do swoich plonów (choć z pewnością
Zobacz więcej
Kilka dni temu wybrałam się po liście babki lancetowatej poza Warszawę. Po drodze wypatrzyłam kwiaty bzu czarnego, który w roku ubiegłym słabo kwitł w tym miejscu. Zbiór nieplanowany, ale co tam
Zobacz więcej
Od dłuższego czasu marzyło mi się spróbowanie takich kwiatów..nie tylko takich zresztą, każdych jadalnych :) Dzięki mojej pracy mogę spróbować ich właśnie tam przygotowując czasami sałatki podane z
Zobacz więcej
Jeśli macie dostęp do kwiatów czarnego bzu, koniecznie wykorzystajcie je do przygotowania pysznego syropu. Będzie on Waszym przyjacielem w jesienne i zimowe przeziębienia – jest idealny do
Zobacz więcej
Suszymy zioła, kwiaty, liście Nadszedł czas na suszenie ziół, kwiatów, płatków, liści i co tam komu do głowy przyjdzie a jest jadalne.Tak tak wszystko można suszyć i potem zima delektować się smakiem
Zobacz więcej