la cucina italiana

Dzisiaj ruszyła moja pierwsza akcja na Durszlaku La Cucina Italiana!. Warto wziąć w niej udział, ponieważ akcji towarzyszy również konkurs z iście włoską kulinarną książką, zresztą moją ulubioną. Po Zobacz więcej
Miesiąc minął i ani się obejrzałam moja akcja „La Cucina Italiana!” dobiegła końca. Bardzo wszystkim dziękuję za udział i za tyle wspaniałych przepisów! Teraz czas aby oddać głos Wam czytelniczkom i Zobacz więcej
suszone pomidory. W occie balsamicznym rozpuszczam odrobinę soli. Dodaję sok pomarańczowy i pieprz. Wlewam 2-3 łyżki oliwy i mieszam aż powstanie aksamitna konsystencja. Sałatkę skrapiam sosem. Zobacz więcej
cucinissima
cucinissima Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucinissima
Konkurs

Konkurs 35

0
Dziś wysyłam moje zgłoszenie na konkurs Redattore d’Eccezione organizowany przez miesięcznik La Cucina Italiana, adresowany do blogerek kulinarnych. Tematem konkursu jest …..piwo i makaron. Trójka Zobacz więcej
Tatar z łososia zielonym jabłkiem czyli Tartare di salmone alla mela verde - przepis znaleziony w archiwalnym wydaniu magazynu La Cucina Italiana. Zaintrygowało mnie to połączenie i musiałam Zobacz więcej
Przepis pochodzi z październikowego wydania Cucina la Italiana. W oryginale użyta jest zielona papryka (peperoni verdi) niestety w dziś jej nie znalazłam. Użyłam czerwonej i żółtej. Bardzo ciekawe Zobacz więcej
Kupiłam świeże fichi (pisownia włoska) i chodziłam wokół nich zastanawiając się co z nimi zrobić. Przepis znalazł się sam w miesięczniku La Cucina Italiana. Z cyklu łatwy, szybki deser, a efektowny za Zobacz więcej
paprykowym... Zupę dodaję do akcji La Cucina Italiana!. Składniki: 2 papryki, wypatroszone i pokrojone na kawałki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mały seler 2 litry bulionu warzywnego lub Zobacz więcej
Ciut zmodyfikowany przepis z La Cucina Regionale Italiana. Toscana Klops: 400 g mielonego wieprzowego mięsa 100 g szynki parmeńskiej drobno posiekanej 40 g startego parmezanu 80 g bułki / chleba Zobacz więcej
się i stężeje. Deser dekoruję sosem wiśniowym. I gotowe! Deser przygotowałam w ramach 2 akcji kulinarnych: Waniliowego Weekendu III organizowanego na Durszlakui Mikserzeprzez Mirabelkę autorkę Zobacz więcej
, pieprzem. I gotowe! Makaronprzygotowałam w ramach akcji 2 akcji kulinarnych: La Cucina Italiana! organizowanej na Durszlaku przez Dominikę autorkę bloga Nóż i Widelec Seromaniacy organizowanej na Zobacz więcej
i filecików anchois. Sałatkę przygotowałam w ramach4 akcji kulinarnych: Sałatki bez majonezu organizowanej przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia. Zielono mi... organizowanej przez Pinkcake Zobacz więcej
. Po 30 min wyjąć małże z lodówki, każdą zawinąć w plaster lardo i posypać delikatnie po wierzchu kurkumą. Smażyć przez 2 minuty z obu stron. Małże serwować w muszli na sałacie, z odrobiną gęstej Zobacz więcej
około 25-30 minut. W tym czasie sos się zredukował a mięso pozostało miękkie i soczyste. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków połączyłam z 75 Zobacz więcej
cucinissima
cucinissima Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucinissima
Wiosenne risotto

Wiosenne risotto 259

0
Wiosna za oknem i wiosna na talerzu – risotto a w nim cukinia w towarzystwie groszku! Jak łatwo zauważyć (po ilości wpisów dotyczących makaronu), makaron jest moją mocną stroną. Ryż już mniej, a Zobacz więcej
Uwielbiam ciabattę. Najbardziej jeszcze ciepłą, kupioną w zaprzyjaźnionym sklepiku w rzymskiej dzielnicy Monte Sacro. Długo szukałam receptury, która choć w części oddałaby tamten smak. Wypróbowałam Zobacz więcej
Jestem fanką włoskiego czasopisma kulinarnego "La Cucina Italiana" i jak tylko jesteśmy we Włoszech to kupuję sobie numer i tak też było i tym razem. Co więcej, udało mi się kupić dwa numery i Zobacz więcej
Wypatrzyłam te pakieciki z cukinii w piśmie La Cucina Italiana. Nadziane były nadzieniem z ziemniaków, borowików i krewetek. Bardzo mi się spodobał sposób wykorzystania cukinii. Pomyślałam sobie, że Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anyżkowo
Pizza z patelni

Pizza z patelni 570

0
chwilę stała się La Cucina Italiana Składniki : 1 opakowanie suchych drożdży, szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody, 3 szklanki mąki pszennej, szklanka ciepłej wody, 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli, 1 Zobacz więcej
Soczyste mięso z kurczaka z aromatem wędzonej szynki, w towarzystwie kolorowych warzyw i mozzarelli. Zapraszam na pyszny obiad... Przepis dodaję do akcji La Cucina Italiana!, Kurczak i spółka oraz Zobacz więcej