Przepis na la cucina italiana

Dzisiaj ruszyła moja pierwsza akcja na Durszlaku La Cucina Italiana!. Warto wziąć w niej udział, ponieważ akcji towarzyszy również konkurs z iście włoską kulinarną książką, zresztą moją ulubioną. Po Zobacz więcej
Miesiąc minął i ani się obejrzałam moja akcja „La Cucina Italiana!” dobiegła końca. Bardzo wszystkim dziękuję za udział i za tyle wspaniałych przepisów! Teraz czas aby oddać głos Wam czytelniczkom i Zobacz więcej
W tym poście chciałam przybliżyć moim włoskim czytelnikom kuchnię polską, której z reguły nie znają albo którą kojarzą tylko z kiszoną kapustą… Wydaje mi się, że nie ma sensu tłumaczyć całego posta na Zobacz więcej
Popularne w ostatnim tygodniu Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua Dorsz zapiekany z warzywami Deser jabłkowy z pomarańcza i granolą Zapiekanka kukurydziana z brokułem i pistacjami Ziemniaki Zobacz więcej
cucinissima
cucinissima Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucinissima
Jak obrać karczocha?!

Jak obrać karczocha?! 927

Przyznam, że nie miałam zielonego pojęcia, jak postępować z karczochami. Jeść jadłam, ale były już zrobione przez kogoś innego. Natomiast przemiana tego kłującego warzywa w coś zdatnego do spożycia Zobacz więcej
cucinissima
cucinissima Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucinissima
Konkurs

Konkurs 36

Dziś wysyłam moje zgłoszenie na konkurs Redattore d’Eccezione organizowany przez miesięcznik La Cucina Italiana, adresowany do blogerek kulinarnych. Tematem konkursu jest …..piwo i makaron. Trójka Zobacz więcej
Człowiek jest tym, co zje...: Sałatka z białej kapusty Bogusi skip to main | skip to sidebar Człowiek jest tym, co zje... Kuchnia, podróże, może coś więcej... czwartek, 2 stycznia 2014 Sałatka z Zobacz więcej
cucinissima
cucinissima Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucinissima
La torta di castagne

La torta di castagne 133

Dzisiejszy wpis będzie w języku włoskim (wersja po polsku wkrótce) ponieważ biorę udział w konkursie organizowanym przez La Cucina Italiana i Il Desco. Zadanie konkursowe - przepis z maką kasztanową. Zobacz więcej
Składniki: rukola i mieszanka sałat suszone pomidorki suszona żurawina marchewka migdały parmezan Sos: oliwa z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyzki soku pomarańczowego sól, pieprz Wykonanie: Zobacz więcej
Aldi
Aldi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Psoty Psotki
Mandarynkowe krewetki pieczone w folii

Mandarynkowe krewetki pieczone w folii 254

Kilka tygodni szukałam pomysłu na delikatne, smaczne krewetki zapiekane w folii. Przejrzałam różne portale kulinarne i cały mój zbiór gazet, książek i notatek. Upragniony przepis znalazłam w Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Paszteciki

Paszteciki 9398

Człowiek jest tym, co zje...: Paszteciki skip to main | skip to sidebar Człowiek jest tym, co zje... Kuchnia, podróże, może coś więcej... czwartek, 2 stycznia 2014 Paszteciki 1 kostka drożdży 1 Zobacz więcej
Tatar z łososia zielonym jabłkiem czyli Tartare di salmone alla mela verde - przepis znaleziony w archiwalnym wydaniu magazynu La Cucina Italiana. Zaintrygowało mnie to połączenie i musiałam Zobacz więcej
Idealne danie na wiosenne, ciepłe dni. Błyskawiczne w przygotowaniu i lekkie... Składniki: makaron spaghetti mozzarella szynka parmeńska pomidorki koktajlowe lub pomidor czosnek oliwa z oliwek sól, Zobacz więcej
Przepis pochodzi z październikowego wydania Cucina la Italiana. W oryginale użyta jest zielona papryka (peperoni verdi) niestety w dziś jej nie znalazłam. Użyłam czerwonej i żółtej. Bardzo ciekawe Zobacz więcej
Kupiłam świeże fichi (pisownia włoska) i chodziłam wokół nich zastanawiając się co z nimi zrobić. Przepis znalazł się sam w miesięczniku La Cucina Italiana. Z cyklu łatwy, szybki deser, a efektowny za Zobacz więcej
cucinissima
cucinissima Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cucinissima
Wiosenne risotto

Wiosenne risotto 270

Wiosna za oknem i wiosna na talerzu – risotto a w nim cukinia w towarzystwie groszku! Jak łatwo zauważyć (po ilości wpisów dotyczących makaronu), makaron jest moją mocną stroną. Ryż już mniej, a Zobacz więcej
Składniki: mieszanka sałat jajka pomidorki koktajlowe zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona) cebula fileciki anchois ziarna słonecznika sól, pieprz Sos na 2 porcje: 4 łyzki oliwy z oliwek 2 Zobacz więcej
Danie, które mnie zaskoczyło bardzo pozytywnie. Przepis znalazłam w najnowszym magazynie La Cucina Italiana. A jak wiadomo, Włosi mają doskonałe i proste pomysły na makarony. A jeden lepszy od Zobacz więcej
Jeden z najbardziej delikatnych, aksamitnych i pysznych gulaszy jakie znam. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem jest cielęcina, której walory smakowe sprawiają, że potrawa wprawia w zachwyt, Zobacz więcej
Josia
Josia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Josi
Waniliowa panna cotta z wiśniami

Waniliowa panna cotta z wiśniami 96

Składniki na3-4 porcje: 250 ml śmietanki 30% do deserów, 250 ml mleka, 20-30 g cukru + 2 łyżeczki do sosu wiśniowego laska wanilii, 2 -3 łyżeczki żelatyny, wiśnie (świeże lub mrożone) 1-2 łyżeczki Zobacz więcej