la galette

Mini galette à la mousse de roquefort et clémentine confite - Bistro de Jenna Suivre ce blog Utilisez notre Reader et abonnez-vous aux meilleurs articles de ce blog ! Editer l'article Administration Zobacz więcej
Pyszne francuskie nalesniki na ostro plus wytrawny cydr. Polecam odwiedzi La Rochelle :) Zobacz więcej
Une recette trouvé sur un blog en polonais. Ce n'est pas une recette polonaise mais plustôt française fait avec des bonnes fraises du Québec. Un vrai délice de saison! Pâte: 150 g farine blanche 80 g Zobacz więcej
Galettes de courge musquée ༺༻ ༺༻ ༺༻ ༺༻༺༻ ༺༻༺༻ INGREDIENTS: (pour 2 personnes) 250 g de courge musquée 2 pommes de terres moyens 1 échalote 2 c.à.soupe de maïzena 1 oeuf muscade fraichement râpé sel, Zobacz więcej
Une recette inspirée de très jolie blog de Cooking fee lili Mélangez la farine, le bicarbonate, le sel et la crème fraîche. Pétrissez jusqu'à obtenir une boule de pâte bien homogène. Filmez Zobacz więcej
Na ratunek dbającym o zdrowie tudzież mającym całą listę "must-not-eat"-ów. Mąka orkiszowa (niecnie wykorzystuję jej dobrodziejstwo i fakt, że świetnie nadaje się do pâte brisée), maliny, cynamon, Zobacz więcej
Powiem tak - mi smakowało. Ja lubię tarty i kruche ciasto. Zwłaszcza z mąki orkiszowej. Ale obiektywnie- 1ego dnia po upieczeniu jest nieco twardawe. Mięknie na drugi dzień. Muszę nad nim Zobacz więcej
z tradycyjnym, lokalnym haftem dumnie sie prezentuja obok zdjec Sarkoziego i innych ministrow. Na danie glowne Galette czyli nalesnik tradycyjny z maki gryczanej... ja wybralam sobie z nadzieniem: Zobacz więcej
Olenka
Olenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sunday bake
{ Jabłkowe galette }

{ Jabłkowe galette }  114

0
Dzisiejsze danie robi się szybko. Ja nie jestem w stanie spędzić sporo czasu w kuchni piekąc ogromne czasochłonne ciasta bo tyle rzeczy mam do zrobienia, że kilka godzin na ciasto to dla mnie Zobacz więcej
. La recette 500 g de viande hachée ( moi porc) 1/2 petit chou de savoie haché en petit morceaux (au robot) 1 oignon haché 2oeufs 1/4 tasse de crème de blé ou chapelure nature sel, poivre marjolaine Zobacz więcej
Panie i panowie dzieje się ostatnio w świecie Greberów. Największym wydarzeniem jest zapewne fakt, że za kilka tygodni będzie z nami La Petit Greber. W międzyczasie były niespodziewane nocki w Zobacz więcej
Dokładnie rok temu pisałam o tradycji galette des rois nie mając jeszcze wtedy odwagi na własny przepis. A jednak... jest! I to nie tradycyjny, bo zamiast rumu - skórka cytrynowa. Na zrobienie tego Zobacz więcej
Króli przystało :) Rok temu z tej okazji upiekłam drożdżowo-kardamonową koronę z bakaliami. W tym, dla odmiany wypróbowałam drugi rodzaj świątecznego, królewskiego wypieku, rodem z północnej Francji Zobacz więcej
Galette de polenta grillée Oto ciekawy pomysl na to, by tradycyjne ziemniaki czy ryz zastapic czyms oryginalnym. I w dodatku zdrowym i smacznym. Polenta przyrzadzana jest z kaszki lub maki Zobacz więcej
Galette des rois to tradycyjne francuskie ciasto podawane z okazji Święta Trzech Króli. Tkwi w nim pewien sekret... Na pozór wydaje się zupełnie zwyczajne - ciasto francuskie nadziane masą migdałową. Zobacz więcej
ViveLaCuisine • Średniowieczne ciasto drożdżowe z Pérouges Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À Zobacz więcej
i teraźniejszości przenikają się wzajemnie, tworząc niezwykle interesującą mieszankę. Koniecznie posmakujcie mój artykuł o tej jakże ciekawej i nieokiełznanej francuskiej krainie! Gdy tylko Zobacz więcej
lub makaron ryzowy. Jako glowny skladnik mozna dodac piers z kurczaka lub krewetki. Dzis proponuje Wam wersje z szynka i spring rolls z wedzonym lososiem. W oryginalnej wersji spring rolls maczamy we Zobacz więcej
jeszcze do masy 3-4 łyżki gęstej śmietanki. La galette de Saintonge (Poitou-Charentes) Bardziej ciasteczka o smaku naleśnikowym. Kruche i smakowite. Ich wielkim atutem jest możliwość przechowywania. Zobacz więcej
biedaka, zwaną też "dla Boga". Podczas jego dzielenia dziecko lub najmłodsza osoba wschodzi pod stół i podpowiada, komu podać każdą z kolejnych porcji. Pozwala to uniknąć podejrzenia o manipulowanie Zobacz więcej