langustynki smażone

Piątkowe wspomnienie hiszpańskich smaków - krewetki lub langustynki w białym winie z cytryną. Zajadaliśmy je wieczorami, słuchając szumu fal oceanu... Składniki: 500g langustynek lub krewetek 1 łyżka Zobacz więcej
Składniki: 5-6 przegrzebków 1,3 kg langustynek sól pieprz 1/4 dużej cebuli pokrojonej w kostkę ząbek czosnku masło Przygotowanie: Langustynki obrierzcie z pancerzy. Na patelni rozgrzejcie masło i Zobacz więcej
Jak można jeść robaki? To zawsze słyszę jak przyrządzam krewetki Ci co nie jedzą, nie wiedzą co tracą. Dziś nie będę się rozpisywać bo stygnie mi jedzenie Podaje przepis na pyszne krewetki i Zobacz więcej
Owoce morza podajemy w dużej i głębokiej misce, aby nie wystygły, a sos w oddzielnym naczyniu. Do sosu świetnie pasuje białe pieczywo. Langustynki wyjmuje się z pancerzy bezpośrednio przed spożyciem. Zobacz więcej
kością” (tu szczypce langustynek), dwie marchewki, kukurydza w puszce, 500g przecieru pomidorowego 1 l wody 50g masła, sól morska makaron Jak przyrządzić: W dużym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy Zobacz więcej
Langustynki na ostrej papryce Homarzec, nerczan - czy te nazwy coś Wam mówią? Wyczytałam na wiki, że to fachowe określenie langustynki, czyli skorupiaka o pysznym, delikatnym mięsie (jadalne jest Zobacz więcej
z puszki oliwa, natka pietruszki, sól, kurkuma Najlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż i wyciągnąć czarne flaki. Część langustynek Zobacz więcej
w okolicach Szybenika, gotowane z dodatkiem lokalnego wina. Były też langustynki i kalmar z grilla. Nie mogło zabraknąć ryb. Była to dorada i dwie makrele, tym razem z patelni (smażone bez mąki). Zobacz więcej
, czyli słodkie, kwaśne i pikantne w jednym daniu oraz po raz kolejny inny niż tradycyjnie rodzaj ryżu. Tym razem ugotowaliśmy ryż Tre Colori. Zapewne danie godne dobrej restauracji :) SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Przygotowanie: 15 minut Czas gotowania: 30 minut Postanowiliśmy z Panem P sprawdzić co to są te langustynki, zawsze tak smkowicie wygląda w programach kulinarnych i gazetkach z przepisami a jak Zobacz więcej
różniastych stworków i tak tydzień jeść, gdzie ktoś prawidłowo nam je przyrządzi, a następny tydzień móc gotować żywe krewetki, małże, langustynki, ośmiornice, homary i inne. Ha! Mam marzenia :) Zobacz więcej
Całkiem niedawno otrzymałam zaproszenie na świąteczne warsztaty do Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Pomyślałam dobre wino, włoska kuchnia, fantastyczni goście!Jadę! Tematem przewodnim była Zobacz więcej
Praca wre.. Heh...no i co ja Wam mogę powiedzieć? Było naprawdę SUPER!!! Nie jest tajemnicą, że lubię Akademię Kulinarną Whirlpool, ale tym razem włoska gościnność przeszła samą siebie - świetna Zobacz więcej
przez tę znaną markę. Jakie potrawy jedzą Włosi podczas bożonarodzeniowych świąt? Zależy to od regionu, tradycji rodzinnej i upodobań kulinarnych. Jak to we włoskiej kuchni, możliwości jest wiele. Zobacz więcej
. Pod ścianami stoiska uginają się od jedzenia. Czego tu nie ma! Frytki? Włoskie kiełbasy i wędliny? Langustynki? Sos bolognese? Wszystko jest! Wybór jest wielki, ale i tak swoje kroki kierujemy Zobacz więcej
: - różne owoce morza (łacznie ok 500-600 gr), u mnie: krewetki (bez szczypców), małże omułki, małże almejas, krążki kalmarów i langustynki (hiszp. cigalas, inna polska nazwa to homarzec, na zdjęciu Zobacz więcej
bisque, które podkreśliło maro wyrazisty smak ryby, z porem i fenkułem i smażonymi ziemniakami z dodatkiem langustynek. Te akurat mogłyby być ściągnięte z ognia nieco wcześniej, jednak nie było do Zobacz więcej
gotowania, tak aby makaron pochłaniał równomiernie smaki. Zapraszam ;-) Składniki dla 2 osób: 180 g makaronu spaghetti 150 g małży sercówek(vongole) 150 g małży omułków(cozze) 2 kalmary 4 scampi( Zobacz więcej
, ostrygi, sardele, szproty, śledzie, czarniaka, karpia, dorsza z Morza Barentsa, makrelę, mirunę. [Fotoreportaż z warsztatów kulinarnych WWF Polska w Krakowie] Z powodu nadmiernych połowów wiele Zobacz więcej
pistacjową i pesto. Jeśli nie próbowaliście, to poszukajcie w Internecie. Kupujcie te sycylijskie, bo są boskie. Sąsiedztwo Etny powoduje, że są niezrównane w smaku. Nasz kurs kulinarny wykazywał Zobacz więcej