Przepis na łatę wołową

Łata wołowa to dobry kawałek smacznego, trochę kleistego mięsa. Stara baba jestem, ale wcześniej kupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z chrzanem jest bardzo smakowita. Zobacz więcej
Wydawać by się mogło, że łata to niezbyt wykwintna część wołowiny, zwłaszcza, jeśli porównać jej cenę z ceną polędwicy, rostbefu czy chociażby antrykotu. Nie dajcie się zwieść! Ani stosunkowo niskiej Zobacz więcej
Upolowaliśmy francuskie bavette. Po naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna Zobacz więcej
Stek to nie tylko rzucony na patelnię i odpowiednio wysmażony kawałek mięsa. Potraktowany z większą atencją, z kilkoma aromatycznymi dodatkami i z niewielką ilością przypraw, jeden stek jest w stanie Zobacz więcej
czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Policzki wołowe

Policzki wołowe 5352

Zacznę po szkolnemu: Z każdym mięsem jest tak, że każden jeden woli inną część. Weźmy na ten przykład wołowinę. Sołtys Szuwaśko najwięcej uważa skórę, najlepiej nie do końca opaloną, upieczoną na Zobacz więcej
Gniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Gulasz z policzków wołowych

Gulasz z policzków wołowych 2883

Policzki wołowe tobardzo delikatne mięso. Powoli wracają dołask polatach zapomnienia. Warto je przyrządzić, póki nie staną się bardzo popularne icena przestanie być przystępna. Składniki: 1kg Zobacz więcej
mapik27
mapik27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat Domowej Kuchni
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe 3446

1/2 kg zrazowego mięsa wołowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 ogórki kwaszone 1/2 czerwonej papryki 1 biała cebula 80 g boczku wędzonego w plasterkach 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 2 Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Policzki wołowe

Policzki wołowe 17758

Przez lata niedostępne na rynku polskim, powoli zaczynają pojawiać się w sklepach i dobrze gdyż są bardzo delikatne i smaczne.Należy tylko pamiętać, iż muszą się dusić minimum 3 godziny. 1,2 kg Zobacz więcej
Niedawno w mojej okolicy otworzyli nowy sklep mięsny z dość sporym wyborem różnych rodzajów mięsa. I tak obok oklepanego schabu, karczku, łopatki czy filetów z kurczaka, można tam nabyć bardziej Zobacz więcej
Kolejne tradycyjne danie kuchni staropolskiej - zrazy wołowe zawijane z kawałkami warzyw, zwane również roladą wołową. Podawane najczęściej z kluskami śląskimi i polane sosem śmietanowo-grzybowym. Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
To już dwa lata?

To już dwa lata? 245

Kuchnia u Krysi : To już dwa lata? sobota, 21 lutego 2015 To już dwa lata? Tak. Dzisiaj mija dokładniedwa lata kiedy podjęłam decyzję o stworzeniu i prowadzeniu bloga. Najpierwzamieściłam jeden Zobacz więcej
Kolejna odsłona policzków wołowych. Część tuszy wołowej mało znana, mało popularna i wcale nie łatwa do kupienia. Większość ludzi po prostu nie wie co takich polików przygotować i nie ma pojęcia jakie Zobacz więcej
Pani Wiosna
Pani Wiosna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Pani Wiosny
Rolada wołowa!

Rolada wołowa! 1985

Rolada wołowa to mój sposób na przywołanie dzieciństwa. Potrawa do perfekcji opanowana przez moją mamę. Wypracowany przez lata przepis wykorzystywany przez nią na każde ważne uroczystości. Uwierzcie Zobacz więcej
Bavette, to jeden z moich ulubionych steków. Bardzo łatwo go przygotować, jest niesamowicie smaczny i nie wymaga żmudnych przygotowań i spędzania wielu (jakże cennych ;-)) godzin w kuchni. Tak, wiem, Zobacz więcej
kasia_044
kasia_044 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zgrabne gotowanie
Steki wołowe

Steki wołowe 4246

Właśnie jestem w drodze do Nowego Jorku, na szczęście mam tu wifi, więc uznałam że to idealna okazja, żeby napisać na blogu - w końcu! Skończyłam już moją przygodę z pracą w Busch Gardens, teraz Zobacz więcej
evergreen
evergreen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na krachym spodzie
Rosół wołowy

Rosół wołowy 1547

Wiem. Temat jest trudny i pewnie wielu z Was odsądzi mnie od czci i wiary (to akurat słusznie). W każdej rodzinie rosół przygotowuje się w jej tylko właściwy sposób. Nie mam ambicji zmieniania Zobacz więcej
Choochla
Choochla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Choochla
Flaczki wołowe po świętokrzysku

Flaczki wołowe po świętokrzysku 1908

Flaczkami zajadał się już nasz król Jagiełło, więc możemy uznać je za tradycyjną potrawę staropolską. Są przyrządzane w wielu krajach na wiele sposobów. Teofil obiecał mi, że zrobi specjalnie dla mnie Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
DUSZONE POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI

DUSZONE POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI 556

Policzki wołowe z warzywami to kolejna odsłona niezwykle obecnie popularnej części krówki. Zapomniana przez lata, w ostatnim czasie święci swoje dobre dni. Policzki pojawiają się w najlepszych Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Policzki wołowe

Policzki wołowe 3037

Składniki: ok. 1 kg policzków wołowych (4 szt) 2 duże cebule 3-4 łyżki mąki 1 łyżka ziół Małgosi Plenus 1 łyżka obsypki Maspolanka Plenus sól, pieprz ostra papryka Przygotowanie: Policzki … Czytaj Zobacz więcej