lavash - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 20

Lawasz / lavash

Mirabelkowy blog

Jako dodatek do adżapsandali podałam chlebki lawasz, które popularne są w wielu krajach Bliskiego Wschodu, szczególnie w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie i niektórych rejonach Turcji. Przepisy na lawasz niekiedy mocno się różnią, podobnie jak efekt końcowy – w zależności od regionu, lawasze mogą być duże, płaskie i miękkie albo przypominać chrupiąc...

Lawasz (lavash) - chleb irański

notatnik kulinarny Odkrywców

Ostatni środowy wieczór spędziliśmy na wykładzie Klubu Globtrotera w naszym mieście. Opowieści o wyprawie balonowej do Iranu, a raczej przedziwnych (śmieszno - i o mało co nie tragicznych) perypetiach, które doprowadziły tylko nielicznych z ekipy do kilkuminutowego lotu w ciągu pobytu w tym kraju, a przed wszystkim historii przybliżających nam k...

placki lavash z sosem tzatziki

http://olalallola.blogspot.com/

Lekko, ogórkowo, świeżo pomidorowo;) Fajny motyw na przykład na lunch, wariację kanapkową czy zwyczajną przystawkę;) Możliwości jest mnóstwo, można zapiekać, z serem czy szynką, ja dziś skromnie, z tym co zastałam w lodówce;) Przygotowanie: 15 minut Koszt: ok 10 zł Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki wody sól, pieprz...

Lavash - czyli Kaukaz samym centrum Łodzi

Chilli Plate

Niniejszym zapoczątkowaliśmy, oby w miarę stałą tradycję odkrywania nowych miejsc kulinarnych Łodzi - wszystko wspólnie z dwójką naszych znajomych, którzy podobnie jak my, chętnie oswajają swoje kubki smakowe z czymś innym niż hamburger, frytki czy kebab (tak jak z resztą dziś stwierdziliśmy - czasy studenckie dawno już minęły). Cykliczne wyjści...

Weekend w środku tygodnia#1: krakersy lavash i dip oliwkowy

Pani Paszczakowa gotuje

Weekend w środku tygodnia#1: krakersy lavash i dip oliwkowy Dziś rozpoczęła się akcja "Trochę weekendu w środku tygodnia", która od razu bardzo mi się spodobała. Co prawda na razie nie pracuję w swoim zawodzie, ale i tak mam w ciągu tygodnia mnóstwo zajęć, głównym z nich jest opieka nad prawie rocznym dzieckiem. Ponadto ciągle goni mnie...

Kebabczeta

Filozofia Smaku

Kebabczeta to bułgarskie danie z mielonego mięsa formowanego w kształt podłużnych kiełbasek, które następnie przygotowuje się na grillu.  Popularnymi dodatkami do niego są kmin rzymski oraz cebula. Ja dodatkowo wzbogacam je o czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Te grillowane kiełbaski świetnie komponują się z sosem ajvar oraz chlebkami pita lu...

III Festiwal Kuchni Arabskiej- Podsumowanie

Filozofia Smaku

III Festiwal Kuchni Arabskiej dobiegł końca. Muszę przyznać, że miałam spore obawy, co do tegorocznej edycji. Po raz pierwszy organizowałam akcję jedynie na blogu, nie wspierając się żadnymi agregatorami kulinarnymi. Byłam przygotowana na to, że w podsumowaniu może znaleźć się dosłownie kilka przepisów. Jednak nie zawiedliście mnie! Okazuje się ...

Kebab drobiowy

Filozofia Smaku

Kebab to rodzaj dania  z kawałków mięsa lub ryb, najczęściej przygotowywanego na grillu. Przepis, który dziś Wam prezentuję pochodzi z mojej ulubionej książki "The Lebanese Kitchen". Kawałki kurczaka zostały zamarynowane w aromatycznej mieszance przypraw z dodatkiem soku z cytryny a później ugrillowane na patelni. Moje kebaby podałam w chlebkach...

(bez tytułu)

kulinaria-smak.blogspot.com

Kebab slim Witam was serdecznie, dzis pokażę, że fas - food też może być zdrowy.:) Ale jak to zrobić? Otóż to ... W standardzie kebab podawany jest w pulchniutkiej bułce, mój jest w chlebku Lavash wykonanym z maki orkiszowej, a baraninę z tureckiego kebebu zamieniłam na pierś z kurczaka w nie typowej marynacie. Zamiast wysokokalorycznyc...

Make bento, not war! #15

Filozofia Smaku

Podsumowanie kolejnego tygodnia z bento. Tym razem dość krótkie ze względu na długi weekend. Wkrótce przygotuję dla Was serię kilka postów na temat posiłków na wynos, ich przygotowywania, pojemników i transportu.  Poniedziałkowe bento: 1) Na śniadanie omlet z sosem sojowym 2) na drugie sałatka z kaszą kuskus (kuskus, czerwona fasola, ce...

{ Dip z bakłażana i pomidorów- borani ba bademjan be ghojeh faranghi, Kuchnia Perska }

Sunday bake

Powrót do Anglii nastąpił wcześniej niż się spodziewaliśmy. I już drugiego dnia przygotowywałam to danie. W Polsce bardzo się stęskniłam za kuchnią perską i mimo, że robiłam sosis bandari to to tylko było małą kroplą w morzu. Dzisiejsze danie, a raczej przystawka nie była dla mnie znana. Przygotowanie jak zawsze w kuchni perskiej trochę trwa, b...

Sałatka ze świeżych warzyw z ciecierzycą

Magazyn Kuchenny

Z każdym wypróbowanym przepisem Ottolenghiego coraz bardziej daję się wciągnąć w jego kulinarny świat. Buraczki z zatarem wystarczyły mi, żeby się zakochać, a kolejne potrawy tylko ten stan pogłębiają. Po Jerusalem dokupiłam Plenty i teraz wezmę w ciemno każdą książkę, jaką wyda. Dlatego cieszę się, że następna planowana jest już na wrzesień. Pe...

Czy przepłacacie za Hummus, bo to produkt egzotyczny? Zróbcie go sami w 5 minut

Jem więc Jestem

Za każdym razem kiedy idę do sklepu spożywczego i widzę zalegające lodówki pojemniki z hummus czuję, że ktoś kto je kupuje, zostaje totalnie naciągnięty. Nigdy nie wydałabym $4-6 na pojemnik zawierający coś, co sama mogę zrobić w domu, w zaledwie kilka minut i za mniej niż $2. Na dodatek bez zaśmiecania środowiska kolejnym opakowaniem. J...

Sabzi Kuku - omlet po persku

Potomek kontra obiad

środa, 16 stycznia 2013. 18:25 | Kategoria: Obiady Od razu na wstępie powiem że jest to z tych dań które lepiej smakują niż wyglądają ;) Przepis dostałam wraz z paczką od ambic.pl i dość mocno mnie zaintrygował. Zwłaszcza że składało się praktycznie wyłącznie z ziół i jajek... w sumie mimo że jest 6 jajek to i tak większość stanowią zioła. W prz...

Tanagholat - Healthy Back To School Snacks - Old-School Persian Style

Turmeric and Saffron

Rooze avale Mehr (Iranian first day of autumn and the first day of school) is just a few days away and there's that familiar sense of excitement in the air that takes you back to your childhood and all those first day of school memories. The word "mehr" also translates to the sun and kindness in Persian. In addition to my own nostalgic memories ...

domowy burger albo hamburger, czyli mięso w a'la bułce

http://olalallola.blogspot.com/

Żeby nie było, że Połówek chodzi głodny, będzie miał dzisiaj mięso. Mięso mielone. Dawno nie jadłam hamburgera, burgera czy jak to tam się zwie, a czasem mam smaka, nie powiem...zwłaszcza teraz, ale oczywiście nie kupuję byle czego, a już broń boże nie fast foody!! Po to bozia rączki dała, żeby z nich korzystać;p Zrobię sobie sama. Kotlety są z ...

Sernik czekoladowy z czereśniami (gotowany)

Czerwień i błękit

Gozlemeh - Fried Eggs with Garlic Yogurt Sauce - Iranian Style گزلمه (gozlemeh/gozleme) is a regional dish of استان آذربایجان غربی (West Azerbaijan province) served throughout the capital city of ارومیه (Orumieyeh/Urmia). Gozlemeh is just a perfect recipe for a spring brunch or a light summer lunch. I came across this simple and healthy recipe l...

Co to jest kuchnia śródziemnomorska?

Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej

Nie wyobrażamsobie prowadzenia tego bloga bez zdefiniowania pojęcia „kuchnia śródziemnomorska”– pojęcia wokół którego będą krążyć wszystkie moje posty. Wielu osobom kuchnia śródziemnomorskakojarzy się jedynie z kuchnią krajów południowej Europy, co uważam za błędne iupraszczające sprawę. To właśnie złożoność kuchni śródziemnomorskiej,przenikanie...

Gozlemeh - Fried Eggs with Garlic Yogurt Sauce - Iranian Style

Turmeric and Saffron

Gozlemeh - Fried Eggs with Garlic Yogurt Sauce - Iranian Style گزلمه (gozlemeh/gozleme) is a regional dish of استان آذربایجان غربی (West Azerbaijan province) served throughout the capital city of ارومیه (Orumieyeh/Urmia). Gozlemeh is just a perfect recipe for a spring brunch or a light summer lunch. I came across this simple and healthy recipe l...

Hummus x3 i krakersy. Zdrowe i pyszne.

pistachio-lo

Ostatnio mam ochotę na przeróżne pasty. Może dlatego, że świeci słońce i myślę z przyjemnością o wiosennych piknikach, które są przede mną. W sumie nie ważne są powody. Wystarczy kilka chwil, żeby zrobić coś zdrowego i dobrego. Na drogę, na kolację, do pracy, dla kogoś w prezencie. Jeżeli podobają się Wam te przepisy, to przypominam też o   pysz...

Ostatnio wyszukiwane:

burgery jaglane z cieciorka, domowa konfitura, ddieta ewy dabrowskiej, ziemniaki z fasolką szparagową, sałatka ziemniaczana z fasolką szparagowa, zua krem z ziemniakow, muffinki z kawalkami czekolady w srodku, zraz po nelsońsku, krem sułtański słodka chata, karczek krakus, kotlet na sucho, żyta, zmuszona kapusta, sernik z brzoskwini, kasesahnetorten, amuse-gueule, pure z buraków, zapiekana kasza jęczmienna, zapiekana kasza jęczmiennna, rolady nie słodkie

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x