lawasz gruziński

Lawasz chodził za mną od jakiegoś czasu, dziś wreszcie udało się go zaserwować. Przepis dostałam od kolegi troszeczkę go podrasowałam dodatkowymi warzywami i tak oto powstał dzisiejszy obiad. Nazwa Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mops w kuchni
Lawasz

Lawasz 1821

0
Wczoraj na blogu prezentowałam Wam pyszne gruzińskie ragoût z bakłażanów Adżapsandali. Lawasz jest ormiańskim rodzajem chlebka, który znakomicie pasuje do tego dania. Są różne jego wersje. Pieczone i Zobacz więcej
Dziś znów Dorota zaprasza Was na smakołyk rodem z kuchni gruzińskiej - przepyszną pastę z pieczonego bakłażana. Delikatna, a zarazem nieco ostra i egzotyczna w smaku... doskonała wegetariańska Zobacz więcej
Dziś ostatni przepis jaki przygotowałam na Wieczór Kuchni Gruzińskiej. Lawasz nie jest typową gruzińską potrawą, bowiem jest to ormiański chlebek, wypiekany także w wielu innych krajach m.in. w: Zobacz więcej
Czy nie wspaniale jest się spotkać przy syto nastawionym stole? Czy nie pięknie jest porozmawiać o wyjątkowych daniach, wymienić się przepisami, skosztować smakołyków z odległych krajów? Gospodynie od Zobacz więcej
/sos/gruziński adżapsandal) Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. Zostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z wodą, solą oraz letnim masłem. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę. Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Cebulowe chlebki

Cebulowe chlebki 124

3
W taki słoneczny dzień aż chce się wcześnie wstawać. Słońce muska czerwieniące się liście dzikiego wina, podlewam zioła na balkonie i nagle czuję wielka ochotę na upieczenie chleba. Innego, prostszego Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Jak jeść chinkali?

Jak jeść chinkali? 93

0
Pierożki a bardziej sakiewki wielkości małej pięści, wypełnione bulionem i kulką mięsną fot. D.Szymborska Wiem to powiem. To specjalne gruzińskie pierożki. Ich magiczność i wyjątkowość polega na tym, Zobacz więcej
zdjęcie powstało przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim Wybierając potrawy na wieczór kuchni gruzińskiej, zarówno ja, jak i pewnie reszta Gospodyń, starałam się pokazać różnorodność i Zobacz więcej
Kochani! Dziś rozpoczęła się już III edycja mojej akcji Warzywa psiankowate. Po szczegóły zapraszam TUTAJ. Razem z innymi blogerami przygotowaliśmy z tej okazji pyszne gruzińskie danie z bakłażanem w Zobacz więcej
wieprzowe w sosie z kurek podane z mixem sałat - rewelacja Kolejne smaczne miejsce toGruzińskie Chaczapuri! Jakieś dwa, może trzy lata temu byłam tam po raz pierwszy i byłam zachwycona. Trochę bałam Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Lobio

Lobio 343

2
. Lobio z czerwonej fasoli jest sycące, dość pikantne i aromatyczne, z wyczuwalną nutą czosnku i orzechów, czyli składników, które często pojawiają się w gruzińskich potrawach. Ja swoje lobio robiłam Zobacz więcej
-foody wcale nie są takie fast. Ale za to zdrowsze i pyszne:) W różnych krajach występują podobne placki, w na Kaukazie jest to lawasz (лаваш). Ormiański lawasz jest cienki, natomiast gruziński lawasz Zobacz więcej
chinkali, bo gdzieś mignęły mi na Facebooku (nie tylko nas, kilka osób też o nie z utęsknieniem dopytywało), okazało się jednak, że to tylko weekendowa akcja Gruzji na kółkach (co jakiś czas w menu Zobacz więcej
U stóp Kaukazu, na obrzeżach Europy leży Gruzja, kraina miodem i winem płynąca. Tak nazywają ją sami Gruzini, tak zapamiętuje ją większość przyjezdnych. Razem z winem wywożą z Gruzji wspomnienia o Zobacz więcej
U stóp Kaukazu, na obrzeżach Europy leży Gruzja, kraina miodem i winem płynąca. Tak nazywają ją sami Gruzini, tak zapamiętuje ją większość przyjezdnych. Razem z winem wywożą z Gruzji wspomnienia o Zobacz więcej
cokolwiek zjeść;gotowałam sosy i robiłam swoje pierwsze masła orzechowe. Jednym słowem wiele zjadłam i nauczyłam się bardzo dużo, ale wiedziałam, że muszę jeszcze kiedyś tam wrócić - bo gruzińska Zobacz więcej
Dziś trzecia część relacji z imprezy Blogerzy w Batumi. Kulinarna, czyli dla większości z Was być może najciekawsza. Jeśli macie ochotę, to tutaj jest część I, a tutaj część II. Kuchnia gruzińska jest Zobacz więcej
Moja nieobecność na blogu spowodowana była dalekimi wojażami. Średnio dwa do trzech razy w roku mogę pozwolić sobie na małą wycieczkę, tym razem padło na znaną i lubianą Warszawę i całkiem przeze mnie Zobacz więcej
Magiczna kuchnia: Naan chlebek indyjski czwartek, 18 lipca 2013 Naan chlebek indyjski Tym razem jako dodatek do indyjskiej masali zrobiłam chlebki naan. Chlebki przygotowuje się bardzo szybko, są Zobacz więcej