lawasz gruziński

{{headerMessage}}
Lawasz chodził za mną od jakiegoś czasu, dziś wreszcie udało się go zaserwować. Przepis dostałam od kolegi troszeczkę go podrasowałam dodatkowymi warzywami i tak oto powstał dzisiejszy obiad. Nazwa Zobacz więcej
mopswkuchni
mopswkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mops w kuchni
Lawasz

Lawasz 1863

0
{{headerMessage}}
Wczoraj na blogu prezentowałam Wam pyszne gruzińskie ragoût z bakłażanów Adżapsandali. Lawasz jest ormiańskim rodzajem chlebka, który znakomicie pasuje do tego dania. Są różne jego wersje. Pieczone i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś znów Dorota zaprasza Was na smakołyk rodem z kuchni gruzińskiej - przepyszną pastę z pieczonego bakłażana. Delikatna, a zarazem nieco ostra i egzotyczna w smaku... doskonała wegetariańska Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś ostatni przepis jaki przygotowałam na Wieczór Kuchni Gruzińskiej. Lawasz nie jest typową gruzińską potrawą, bowiem jest to ormiański chlebek, wypiekany także w wielu innych krajach m.in. w: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zapadła, na stół wkroczyły dania kuchni gruzińskiej. Wiele godzin spędzonych na poszukiwanie przepisów do naszego menu nie poszło na marne.... Tym razem musiałyśmy zadbać nie tylko o wyjątkowy smak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nadal pozostajemy w klimacie wypieków, więc tym razem mamy dla Was przepis na lawasz. Lawasz nie jest typową gruzińską potrawą, bowiem jest to ormiański chlebek, wypiekany także w wielu innych krajach Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Cebulowe chlebki

Cebulowe chlebki 127

3
{{headerMessage}}
W taki słoneczny dzień aż chce się wcześnie wstawać. Słońce muska czerwieniące się liście dzikiego wina, podlewam zioła na balkonie i nagle czuję wielka ochotę na upieczenie chleba. Innego, prostszego Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Jak jeść chinkali?

Jak jeść chinkali? 100

0
{{headerMessage}}
mięsem. Nie należy spodziewać się delikatnego, cienkiego ciasta, nie udałoby się ugotować chinkali gdyby nie "solidne", szczelnie zlepione ciasto. Przygotowuje się je umieszczając kulkę surowego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zdjęcie powstało przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim Wybierając potrawy na wieczór kuchni gruzińskiej, zarówno ja, jak i pewnie reszta Gospodyń, starałam się pokazać różnorodność i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kochani! Dziś rozpoczęła się już III edycja mojej akcji Warzywa psiankowate. Po szczegóły zapraszam TUTAJ. Razem z innymi blogerami przygotowaliśmy z tej okazji pyszne gruzińskie danie z bakłażanem w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
krótki spis miejsc w których smacznie zjadłam :) Kuchnia czeska we Wrocławiu? Czemu nie! Restauracja Lobkowicz, moim zdaniem odkrycie wyjazdu. Przemiła obsługa, ciekawa kuchnia, pyszne drinki na Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Lobio

Lobio 344

2
{{headerMessage}}
. Lobio z czerwonej fasoli jest sycące, dość pikantne i aromatyczne, z wyczuwalną nutą czosnku i orzechów, czyli składników, które często pojawiają się w gruzińskich potrawach. Ja swoje lobio robiłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-foody wcale nie są takie fast. Ale za to zdrowsze i pyszne:) W różnych krajach występują podobne placki, w na Kaukazie jest to lawasz (лаваш). Ormiański lawasz jest cienki, natomiast gruziński lawasz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ostatnim podsumowaniu nowych miejsc pisałam o polsko-gruzińskim małżeństwie, które ulokowało się w sympatycznej przyczepie na Kazimierzu, skąd serwuje gruzińskie specjały. W pierwszy dzień długiego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
U stóp Kaukazu, na obrzeżach Europy leży Gruzja, kraina miodem i winem płynąca. Tak nazywają ją sami Gruzini, tak zapamiętuje ją większość przyjezdnych. Razem z winem wywożą z Gruzji wspomnienia o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
U stóp Kaukazu, na obrzeżach Europy leży Gruzja, kraina miodem i winem płynąca. Tak nazywają ją sami Gruzini, tak zapamiętuje ją większość przyjezdnych. Razem z winem wywożą z Gruzji wspomnienia o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
innych gruzińskich sosów, niemal wszystkie są wegańskie, a już z pewnością mój ukochany sos naszarabz granatów, śliwkowy tkmeli iorzechowy sos bazhe. Do degustacji sosów świetnie nadaje się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś trzecia część relacji z imprezy Blogerzy w Batumi. Kulinarna, czyli dla większości z Was być może najciekawsza. Jeśli macie ochotę, to tutaj jest część I, a tutaj część II. Kuchnia gruzińska jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w Warszawie. Ale wiecie jak to bywa z planami, drinki w sporej ilości nie sprzyjają spożywaniu śniadań przed 13 dnia następnego, tym bardziej poza domem, więc zamiast na bagietce w Charlotte, Zobacz więcej
dariad
dariad Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiczna kuchnia Darii
Naan chlebek indyjski

Naan chlebek indyjski 230

0
{{headerMessage}}
(1)mrożone owoce(1)napoje(1)obiad(10)ogórek(3)orzechy Zobacz więcej