łebkowski

ZOBACZ TAKŻE:

na nią placek do dosmażenia z drugiej strony. Odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem wymieszanym z drugą połową wanilii. Podawać ciepłe. Przepis na podstawie "Najlepsze przepisy kuchni polskiej" Zobacz więcej
jeszcze miksuję. Dosypuję łyżkę mąki ziemniaczanej i kakao. Krótko mieszam. Bezy układam na blaszce do pieczenia porytej papierem do pieczenia. Bezy powinny mieć grubość około 1 cm(najlepiej mniej Zobacz więcej
pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę jeszcze miksuję. Dosypuję łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszam. bezy układam na blaszce do pieczenia porytej papierem do pieczenia. Bezy powinny Zobacz więcej
linmel
linmel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Delektuj się!
Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami 251

0
obrać paprykę, pokroić w kostkę, wraz z pokrojoną cukinią dodać do marchewki i kalarepy. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać sok pomidorowy. Przez chwilę podgrzać i odstawić, w razie potrzeby Zobacz więcej
dolewamy bulion, mieszając. Dodajemy musztardę i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, dusimy ok. 5 min., dodajemy ogórki, czosnek i natkę. Doprawiamy białym pieprzem. Mieszamy. Kluseczki podajemy Zobacz więcej
ami
ami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat Wypieków
Ciasto korzenne

Ciasto korzenne 79

0
Łebkowski Ciasta i desery Składniki: 300g mąki tortowej 150g drobnego białego cukru 150g drobnego brązowego cukru 2 jajka 150ml śmietany 18% (z kubeczka) 100ml mleka 150g masła 1 łyżeczka proszku do Zobacz więcej
W prostocie siła. Ucierane ciasto z rodzynkami i jabłkami, dodatkowo pachnące kokosem. Dzięki dodatkowi masła w środku pozostaje wilgotne. Równie dobrze można je przyrządzić z gruszkami. Rodzynki, Zobacz więcej
, kroimy w ćwiartki, dusimy z cynamonem, aż zmiękną. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Po 15 minutach odcedzamy. Dodajemy do jabłek wraz z konfiturą. Pajdy chałki układamy w formie do Zobacz więcej
temperaturę do 160 C. Piec 40-50 min. (u mnie 50 min. ze względu na większą formę - 26 cm). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem. Źródło/ Inspiracja: M. Łebkowski Zobacz więcej
wszystkie składniki się połączą. Wlać stopione masło i dodać 2 łyżki kakao/ kawy rozpuszczalnej (lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę), wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć masę Zobacz więcej
NaWolnymOgniu
NaWolnymOgniu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na Wolnym Ogniu
Tarta z malinami

Tarta z malinami 444

0
Kolejny „słodki” przepis. Tym razem tarta z malinami – co prawda teraz nie sezon na maliny, ale można czasami je dostać w marketach w normalnej cenie. Zdjęcia pochodzą z przed jakiś 2 miesięcy. Mogę z Zobacz więcej
: Doskonała kuchnia polska. Szkoła Gotowania Marka Łebkowskiego Autor: Marek Łebkowski Wydawnictwo: Publicat Okładka: Twarda Ilość stron: 496 Nie trudno się domyślić, że we wstępie autor zapozna nas Zobacz więcej
z masą. Przelać do natłuszczonej teflonowej tortownicy (zwykłą tortownicę konecznie wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać powierzchnię. Piec w temp. 180 st. przez 40 minut. Idealnie smakuje z Zobacz więcej
. Także dziś, przygotowując pierniki, lepiej jest odłożyć wyrobione ciasto na kilka dni do lodówki przed upieczeniem (...)" /Kuchnia Polska - Marek Łebkowski/ Do niedawna nie lubiłam ani piec, ani tym Zobacz więcej
wylewania wody z jej gotowania, która jest również cenna dla naszego organizmu. Jakie dania przyrządziłam z kaszy gryczanej? Podałam kaszę gryczaną najbardziej tradycyjnie - z mięsem duszonym i Zobacz więcej
osoby cierpiące na niedobory tego pierwiastka oraz kobiety w ciąży. A na koniec kilka propozycji dań z kaszy mannej: Racuszki z ricottą, kaszą manną i jabłkiem Szarlotka na szybko, czyli szarlotka Zobacz więcej
zacznie wydzielać charakterystyczny aromat. Ja z kaszą jaglaną przyrządziłam krupnik: Żródła: Marek Łebkowski "Najlepsze przepisy kuchni " Barbara Bytnerowiczowa "Potrawy z mąki i kasz" Kazimiera Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatico
Znowu jabłka? - Tarte Tatin

Znowu jabłka? - Tarte Tatin 107

0
potrafią je zrobić.... W końcu, pomimo obaw, po zakupie nowejpatelni z metalową rączką, postanowiłam zmierzyć się z lękami. Było warto. To ciasto jest naprawdę niesamowite. Rozpadające się, karmelowe Zobacz więcej
. Kasza jęczmienna łamana jest z kolei kaszą przygotowywaną poprzez pocięcie pęczaku. Żródła: Marek Łebkowski "Najlepsze przepisy kuchni " Barbara Bytnerowiczowa "Potrawy z mąki i kasz" Kazimiera Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Wieczerza wigilijna

Wieczerza wigilijna 461

0
w galarecie z wywaru z jarzyn, smażone kapelusze prawdziwków, karp w szarym sosie, makiełki, makowiec, kompot z suszu, żytni chleb. * źródło - "Przy polskim stole" Krystyna Bockenheim wyd. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: