Przepis na leblanc

Powiązane przepisy:

Boeuf a la bourguignonne – wołowina po burgundzku Beverly Leblanc radzi by zgodnie z tradycją podawać wino użyte do gotowania również na stół, do posiłku. Cóż, nie zawsze jest to najlepszy pomysł, Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Kurczak z 43 ząbkami czosnku

Kurczak z 43 ząbkami czosnku 140

Klasyczne francuskie danie. Dzięki sprytnemu zabiegowi, jedząc tak czosnkowego kurczaka zupełnie nie czujemy intensywnego smaku. Zmodyfikowany przepis Beverly Leblanc · Kurczak o wadze 1,7kg, · 40 Zobacz więcej
Poulet au riesling – kurczak w rislingu Pyszny kurczak o niespotykanym smaku z racji użycia rislingu do jego gotowania. Według Beverly Leblanc jest to alzacka odmiana kurczaka w winie. To sycące Zobacz więcej
Sałata z grillowanego koziego sera Przepis wzorowany na pomyśle Beverly Leblanc Pyszna i jeszcze raz pyszna sałata. Grzanki rozpływają się w ustach, jednak zachowują kruchość bagietki. Domowej roboty Zobacz więcej
Podobno ten przepis pochodzi z miasta Menton, które leży nad Morzem Śródziemnym, między Monako i Włochami. To zderzenie dwóch światów – gorącej ryby i chłodnego sosu. Francuzi jadają też to danie na Zobacz więcej
domix
domix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
accro de la cuisine
Nage de poisson au safran

Nage de poisson au safran 55

Czyli ryby "pływające" w szafranowym bulionie warzywnym. Przepis znalazłam w książce "Smaki świata-Francja" Beverly Leblanc, chyba mojej pierwszej książce o kuchni francuskiej. Składniki: -szczypta Zobacz więcej
Zupa cebulowa – soupe a l’oignon les halles W tej wersji zupa jest na tyle gęsta iż stanowi cały posiłek. Nazwa zupy pochodzi z czasów, gdy les halles było największym targiem Paryża, na którym Zobacz więcej
Autor: thiessa @ 9:57pm, Wtorek 12 Czerwiec 2012. rdo: "Smaki wiata. Francja" Beverly Leblanc W naszym kraju o wiele gatunkw ryb nieatwo, zatem kada okazja jest dobra, eby sprbowa nowej odmiany. Do Zobacz więcej
Kolejna odsłona wspólnego gotowania. Przepis pochodzi od Kasi i za nią go cytuję. Wspólnie pichciły i oddawały się rozkoszom podniebienia: ja, Kasia, Iza i Basia Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux Zobacz więcej
Kurczak w sosie estragonowym – propozycja na sobotni obiad Tym razem sięgnęliśmy do naszej sprawdzonej książki kucharskiej „Smaki Świata - Francja” Beverly Leblanc. Poulet sauce estragon – jest Zobacz więcej
Tę przystawkę miałam okazję zjeść po raz pierwszy nie we Francji, ale w polskiej restauracji. Tak mnie zachwycił jej smak, że szukałam przepisu zbliżonego zupełnie do tego, którego zapamiętały moje Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Magrets sauce aux fruits

Magrets sauce aux fruits 89

Kaczka z sosem owocowym Tym razem umiarkowanie pracochłonny przepis na całkiem wykwintne danie. Magres sauce aux fruits – czyli piersi kaczki z sosem owocowym. Mięso z kaczki jest naprawdę pyszne, w Zobacz więcej
Croque monsieur – francuska, pyszna, sycąca przekąska Podobnie jak uwielbiam makaron tak, też bardzo lubię tosty. Jest wiosna, ciepło, można wystawić stoliczek na balkon… Można poczuć się tak jak Zobacz więcej
Uwielbiam naleśniki ... z serem na słodko, z dżemem, z nutellą... Przepis na te które prezentuję poniżej pochodzi z książki Smaki świata FRANCJA Beverly Leblanc. Proponuję upiec je na dużej patelni, Zobacz więcej
Paluchy Wiedźmy już były, więc pora na pająki. Przyznaję, że są trochę czasochłonne, zwłaszcza wykonywanie odnóży, ale przy pomocy dzieci z pewnością sobie poradzicie. Tułów pająka skrywa w sobie całe Zobacz więcej
Po krótkiej przerwie zaprosiłam kilka osób do wspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Zobacz więcej
Tagin z kurczaka z kuskusem– tagine de poulet aux amandes Tagin z kurczaka – tagine de poulet aux amandes Francuskie wydanie gulaszu z Północnej Afryki. Dla wegetarian istnieje możliwość zastąpienia Zobacz więcej
Zachwycająco pyszny łosoś! fot. D.Szymborska Autorką przepisu jest paryżanka Paule Caillat, która prowadzi Promenades Gourmandes, to ciekawy koncept – dwujęzyczna (francusko/angielska) Paule pokazuje Zobacz więcej
Cielęcina w winie z pieczarkami Po francusku to jakoś dużo krócej – blanquette de veau – cielęcina z pieczarkami w białym sosie. To naprawdę wymagający przepis, dużo roboty, masę zmywania ale efekt Zobacz więcej
Propozycja kolejnego wspólnego gotowania bardzo mnie ucieszyła bo bawi mnie takie pichcenie na odległość z koleżankami, których gusta kulinarne jednak nie bardzo znam. Z jednego przepisu wychodzą nam Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: