leczo po bułgarski

ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Leczo po bułgarsku

Leczo po bułgarsku 162

0
Leczo to potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej. Jednak aby nadać temu daniu nieco inny smak wzbogaciłam je o dodatek bułgarskiego sosu Lutenica. W wersji wegetariańskiej należy zrezygnować z Zobacz więcej
Od lat eksperymentuję z tym pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach 60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W każdym razie Zobacz więcej
Dzisiejsze leczo powstało z braku cukinii którą zastąpiłam młodą kapustą;) Użyłam także świetnej przyprawy jaką jest Czubrica, spokrewniona z cząbrem, przyprawa charakterystyczna dla kuchni Zobacz więcej
Przepis mam od Jamiego, Jamiego Olivera. Bardzo fajny parafit lub coś w stylu pasztetu, lecz jest to wersja bez pieczenia. Zachwycające jest to,że osoby które nie są fanami wątróbki, raczej będą Zobacz więcej
Podróże kulinarne kształcą, dodają smaku, otwierają na inne smaki. Odwiedzając nowe miejsca, staram się próbować kuchni rodzimej, czy też tego co maja do zaproponowania. Ostatnim razem zakochałam się Zobacz więcej
W sierpniu i we wrześniu przygotowuję prostą bułgarską sałatkę z opiekanej papryki. Kolor energetyzujący (uwielbiam!), a czosnek zabija bakterie (wiadomość dla walczących z długim przeziębieniem). Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Ser po szopsku

Ser po szopsku 240

0
posiadaniu, ale nie tylko forma jest jej mocną stroną. Poza przepisami znajdują się tam ciekawe opisy i bajki ludowe. Na razie jeszcze się z nimi zapoznajemy, ale już jesteśmy zachwyceni :) Przy Zobacz więcej
do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 1 godzinę. Spróbuj innych faszerowanych warzyw Faszerowane buraczki po gruzińsku Faszerowany kabaczek na sposób bliskowschodni Faszerowane Zobacz więcej
ma się co zastanawiać tylko włączyć owies do swojej diety już dziś! Kris: W tym daniu wykorzystana została przyprawa o nazwie czubrica lub czubryca. Jest to przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego i Zobacz więcej
Polenta, mamałyga – jak zwał tak zwał ale chodzi o to samo, czyli o potrawę z kaszki lub mąki kukurydzianej. U nas mało popularna, lecz we Włoszech polenta to potrawa narodowa. Pod nazwą mamałyga Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Leczo

Leczo 156

1
Leczo to jedna ze sztandarowych potraw kuchni węgierskiej. Znajdują się w nim sezonowe warzywa takie jak papryka, pomidory icukinia oraz mięso - zazwyczaj kiełbasa i wędzony boczek, chociaż można Zobacz więcej
kuchnię bułgarską tak aby nie straciła na smakowitości :) Dlatego dzisiaj specjalnie dla was zmodyfikowany przepis na zapiekankę mięsną w warzywami która miała przyjemność jadać w Nesseberze . Zobacz więcej
wytwornego ciasta trwać będzie przez długi czas, nawet, gdy po cieście nie pozostaną nawet okruszki! Bułgarski chlebek słonecznikowy z kolei na pewno przyciąga uwagę swoim kształtem, smakiem Zobacz więcej
marcepanowy – nie próbowałam niestety, ale muszę poszukać pomysłu na domowej roboty likier marcepanowy – to musi być cudo! Delirium – marka palinki Węgierska kuchnia jak wiadomo jest dość ostra, ale Zobacz więcej
, ukraińskim, bułgarskim, rumuńskim, czeskim, białoruskim, a także polskim mamy do niego utrudniony dostęp. Na co dzień jestem wielką fanką Somersby, który jest piwem o jabłkowym smaku, a dokładnie to Zobacz więcej
ze smaków mojego dzieciństwa, czyli pampuchy z jagodami (Dampfknödel - kluski na parze podawane z sosem waniliowym i jagodami). A tymczasem Fredro patrzy na to wszystko z góry. W tym samym czasie na Zobacz więcej
sól, pieprz W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy powoli aż zmięknie, lecz nie zacznie brązowieć. Dodajemy czosnek i podsmażamy go minutę. Następnie wlewamy ocet Zobacz więcej
jest ten "riot" ( z ang. riot - zamieszki). A tu, że w czasie, kiedy wszyscy sąsiedzi wokół przyrządzali na swoich rusztach to, co powinno żyć, oddychać i biegać, ja udowadniałam, że 100% wegańska Zobacz więcej
ostatecznie z przepisu zostało, okaże się w momencie publikacji naszych dań ;-) Uzgodniliśmy tylko, żeby nam zamiast zapiekanki leczo nie wyszło... Udział we wspólnym przedsięwzięciu kulinarnym Zobacz więcej
Myślę, że większość z Was, jak i mnie, interesują nie tylko przepisy, ale także wpisy dotyczące kulinarnych tradycji różnych krajów. Dzięki mojemu Bratu i jego ukochanej Korulce możemy dowiedzieć się Zobacz więcej