leczo z pomidorów

Gdy przychodzą upalne dni zdecydowanie mam ochotę na coś lekkiego i na pewno z warzywami. Bo niby gorąco i nic się nie chce, a jednak coś by się zjadło. Wtedy takie proste i lekkie leczo jest jak Zobacz więcej
. I właśnie do tego zmierzałem. Bo dom nieważny, mieszkanie na wsi nieważne, cukinia ważna. Bo z cukinii już następnego dnia powstało genialne leczo! Sycące i rozgrzewające. Co prawda jest sierpień i Zobacz więcej
Papryka z pomidorami to najlepsze i najprostsze połączenie. Jest jak baza, która teraz zamknięta w słoikach zimą przypomni nam lato... Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, Zobacz więcej
Ach kocham ten czas kiedy są pomidory, można je połączyć ze wszystkim i wyczarować proste i smaczne obiady, a nawet desery! :) Jak tylko zobaczyłam akcję "pora na pomidora" to ruszyłam do boju w Zobacz więcej
Składniki: 1 kg żółtej cukinii 2 pomidory malinowe 500 g dyni 2 białe cebule 500 g czerwonej papryki 500 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 10 suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy Zobacz więcej
3-4 pomidory brokuł 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek kasza jaglana sól pieprz Na rozgrzana oliwę wrzucamy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone na Zobacz więcej
Trochę inne leczo, bardziej wiosenne, więc bez świeżej papryki i cukinii, które o tej porze mają dość wysoką cenę. Zamiast cukinii – młoda kapusta. Składniki: młoda kapusta (500g) ziemniaki (300g) Zobacz więcej
Jednego dnia ciocia przywiozła mi 3 cukinie. Na następny dzień sąsiadka przyniosła mi 4 cukinie :) I teraz hulaj duszo! Pomyślałam, że najszybciej i najłatwiej będzie zrobić leczo. Zużyję do niego 3 Zobacz więcej
Jak co roku, na początku września robimy przetwory z pomidorów, papryki itp. Poniższy przepis na pure pomidorowe dostałam od kolegi z pracy (przepis zasadniczo jest jego żony). Już rok temu tak Zobacz więcej
Kiedy nadchodzi sezon na pomidory, cukinię i paprykę możemy zabrać się za przygotowanie jednego z najbardziej popularnych dań jakie goszczą na naszym stole późnym latem. Danie to przybyło do nas z Zobacz więcej
Leczo zwane kiedyś paprykarzem z miksowanymi prawdziwymi pomidorami podsmażoną cukinią i papryką Czas: ok.1 godz. Składniki: 1 kg pomidorów bardzo dojrzałych (takie są często tańsze) 1 cukinia ( moja Zobacz więcej
Leczo to dla mnie typowy smak lata i najbardziej je lubię na przełomie sierpnia i września, w pełni sezonu paprykowo- pomidorowego. Teraz jednak zatęskniłam za tymi smakami i zrobiłam takie bardziej Zobacz więcej
Każdej jesieni odkąd pamiętam, obowiązkowe jest leczo. Nie wyobrażam sobie jesiennych wieczorów bez tego rozgrzewającego dania. Najlepsze robi moja mama. Nie wiem jak ona to robi, ale ten smak i Zobacz więcej
brytfanna nie jest dla mnie aż tak ogromna ale leczo nadal jest moją ulubioną letnią potrawą. Jest jednogarnkowym daniem, więc bardzo prostym, zdrowym ponieważ zawiera mnóstwo warzyw, sytym bo mamy w Zobacz więcej
pyszne leczo z kurczakiem i suszonymi pomidorami | The food time HOME CZEŚĆ! PRZEPISY ŚNIADANIE CHLEB I BUŁKA JAJKO PANKEJK PLACEK NALEŚNIK OWSIANKA&co INNE OBIAD ZUPA MAKARON MIĘSO RYBKA Zobacz więcej
Leczo zawsze kojarzyło mi się i chyba zawsze będzie się kojarzyć z latem. Świeże, młode cukinie, słodka i soczysta papryka, wędzona kiełbasa i dojrzałe w słońcu pomidory. Czy może być coś lepszego na Zobacz więcej
"Leczo" było dla mnie zawszelekkimdaniem z pomidorów, cukinii i ryżu. Jedzonym w wakacje. W słoneczne dni. W pomidorowym sezonie. Dlatego zawsze z dużą nutą podejrzliwości patrzyłam na mięsne, ciężkie Zobacz więcej
Niedawno na rynku natknęłam się na dynię, której już jakiś czas tam nie widziałam. I tak mi się zatęskniło, że od razu kupiłam. Oprócz tego dostałam w prezencie pyszną kiełbasę podsuszaną. No i Zobacz więcej
Ostatnio mam bzika na punkcie zielonej soczewicy. Zawsze używałam tej czerwonej, chyba z lekką przesadą (zupa z czerwonej soczewicy chyba długo nie zagości na moim stole ). Teraz przyszedł czas na Zobacz więcej
Leczo to moje ulubione letnie danie na gorąco. Pełne warzyw, aromatyczne dzięki przyprawom, sycące a przy tym lekkie. Na pewno będę je teraz gotowała częściej w różnych wariantach smakowych. Pojawią Zobacz więcej