leczo z wołowiną

Dzień Pikantnych Potraw zwieńczyłam leczem z wołowiną! Było smacznie i rozgrzewająco. W sam raz na tak śnieżny wieczór. Składniki: - 500 g mięsa wołowego - 2 średnie cebule - 3 średnie papryki Zobacz więcej
2 papryki żółte 3 cukinie 10 niedużych pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, chilli, sól opcjonalnie kawałek wołowiny 300 g Zobacz więcej
Środek lata, fantastyczna pora nie tylko ze względu na pogodę, ale i na dostępność warzyw i owoców. Korzystając z dobrodziejstw natury, w ostatnim czasie dość często robię leczo z wołowiną lub bez Zobacz więcej
– kawałki kurczaka, kabanos, kiełbasa, a czasem tylko uprażone pestki dyni na wierzch. I objadam się potem tym latem na talerzu wręcz nieprzyzwoicie. To, co jest piękne w tych letnich potrawkach, to Zobacz więcej
Wiem, że wśród czytelników burczymiwbrzuchu są miłośnicy kiepskich żartów, dlatego zacznę jak Karol Strasburger w Familiadzie :) - Co robią lekarze w kuchni? -Leczo! Tym suchym akcentem przedstawiam Zobacz więcej
. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka Zobacz więcej
Lahmacun, czyli cienki placek ciasta pokryty mieszanką mielonego mięsa i warzyw to popularne danie kuchni tureckiej, nazywane często turecką pizzą. Najczęściej wykorzystuje się jagnięcinę lub Zobacz więcej
Prawie, bo na Węgrzech nie byłam, i nie wiem jakprawdziweleczo powinnosmakować;) Za to dziś gotuję ze składników przywiezionych przez przyjaciółkę prosto z Węgier (dołączając zdjęcia z miejscowego Zobacz więcej
i białym winem/żubrówką Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą Czekoladowe ciasteczka Szybkie zapiekanki Leczo z kurczakiem i ananasem Kotleciki z kaszy jęczmiennej Zdrowa kanapka z wołowiną Zobacz więcej
II faza Doskonałe jako przekąska lub kolacja. Na grilla czy na obiad. Cukinie można przyrządzać na wiele ciekawych i fajnych pomysłów. Były na grillu faszerowane pieczarkami, były w leczo teraz jako Zobacz więcej
Gdy mężczyzna gotuję baba zmywa gary i tak też zostałam uraczona całym zestawem naczyń! Ciekawe, że prawie nigdy nie jest na odwrót :-) Nie było ich jednak aż tak wiele a makaron był wyśmienity więc Zobacz więcej
Mięso wołowe jest jednym z moich ulubionych rodzajów mięs, jednak ze względu na jego dość wysoką cenę nie jadam go zbyt często. Zazwyczaj przygotowuję z niego gulasz, lecz tym razem postawiłam na Zobacz więcej
To przepis, który ma kilkanaście twarzy. Zależnie od upodobań można wrzucić mięso mielone, siekane lub krojone. Papryka może być zielona, czerwona lub mix kolorów. Nieodzowna jest papryczka chili w Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania mięsne

Dania mięsne 1137

1
z indykiem Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Zupa gulaszowa z dynią Taco KACZKA Kaczka w pomarańczowej marynacie WIEPRZOWINA Pieczeń po bawarsku Polędwiczka wieprzowa z ananasem Zobacz więcej
Za wołowinę zabieram się chyba najrzadziej ze wszystkich dostępnych mi mięs. Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić menu gdyż wtedy docenia się smak mięsa. Z wołowiny przygotowałam tradycyjne Zobacz więcej
Enchilada, to tradycyjne danie meksykańskie. Przyrządza się go z kukurydzianą tortillą, z farszem w środku oraz polane sosem lub posypane dodatkami zapieka się w piekarniku. Enchilady wypełnia się Zobacz więcej
Powoli zaczyna się sezon na cukinię. To jedno z moich ulubionych (zaraz po pomidorach) warzyw. Jest bardzo wszechstronne :), można z niego zrobić zupę, ciasto, pasztet, dodać do leczo czy też podać Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczona pierś z gęsi, którą zjadłem w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas mojej wizyty w tym mieście. Jest to najlepsze wykonanie gęsi, jakie kiedykolwiek Zobacz więcej
, lecz, jak w przypadku innego drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczona pierś z gęsi, którą zjadłem w bydgoskiej restauracji - "Stary Port 13". Gęś podana w sosie śliwkowym, z kluskami i czerwoną kapustą. Gęś jest bardzo tłustym Zobacz więcej