lefse

ZOBACZ TAKŻE:

smakuje z wędzoną makrelą, kiszonym i szczypiorkiem. Śmiało można je zaserwować także na słodko np. z powidłami i twarogiem. Lefse - ziemniaczane podpłomyki / ok. 12 sztuk 500 g puree ziemniaczanego Zobacz więcej
kawałkiem pergaminu (lefse nie mogą stykać się ze sobą lub się skleją). Powtarzamy z resztą ciasta. Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu. Pieczemy lefse po 1-2 min. z każdej strony, aż po obu Zobacz więcej
Lefse to tradycyjne naleśniki norweskie robione na bazie gotowanych ziemniaków. Do ich przygotowywania stosowane są specjalne akcesoria takie jak: okrągła stolnica pokryta lnem, patyk do nawijania Zobacz więcej
No i dopadło też mnie podłe przeziębienie. Jak dotąd trzymałam się dzielnie, lecz widać że tak miało być. Dzięki temu, że zaległam w łóżku mogę ogarnąć zaległości blogowe, co właśnie czynię i dzielę Zobacz więcej
z ziemniaczanymi podpłomykami lefse, czy z kaszą w formie sałatki. Nic jednak nie równa się makrelowej paście, która towarzyszy mi przez całe życie. Robiłam ją już na wiele sposobów, ale wciąż Zobacz więcej
lompe smaży się bez użycia tłuszczu. Zdaniem mojej koleżanki z pracy najlepsze lompe to take prosto z patelni, z odrobiną masła i cukru. Niektórzy posypują lompe dodatkowo cynamonem czyli jedzą na Zobacz więcej
Pieczone placuszki z kalafiora Naleśnikowe roladki Pierożki samosa z pęczakiem, batatem i mango Lefse ziemniaczane podpłomyki Jaglane falafele Jajeczne placuszki z cukinią i wędzonym łososiem Zobacz więcej
w cieście filo z chrzanowym twarożkiem Pieczone jabłka z kozim serem Lefse - ziemniaczane podpłomyki Batat z boczkiem i sosem kolendrowym Pieczone falafele Chińskie naleśniki z kaczką i sosem hoisin Zobacz więcej
także rozwiązania dużo bardziej ekonomiczne. Możemy zwyczajnie udać się na zakupy do jednego z marketu celem zakupu takich przysmaków jak brunost (brązowy ser), kiełbasa z renifera lub łosia, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: