legumina na mleku

Bardzo mi się spodobały desery z tapioką. Wykorzystując granulat uzyskuje się po ugotowaniu miękkie, prawie przeźroczyste kuleczki zawieszone w gęstym kisielu. To zdecydowanie deser dla miłośników Zobacz więcej
Mam sporą słabość do wszelkich legumin, kremów i puddingów- uwielbiam gładką konsystencję tych delikatnych deserów. Tapiokę pokochałam od pierwszej łyżeczki. Te miękkie, kleiste ziarenka mogłabym Zobacz więcej
Mam sporą słabość do wszelkich legumin, kremów i puddingów- uwielbiam gładką konsystencję tych delikatnych deserów. Tapiokę pokochałam od pierwszej łyżeczki. Te miękkie, kleiste ziarenka mogłabym Zobacz więcej
Legumina taka jak u babci Szukałam przepisu na zwykłą leguminę taką jak moja babcia robiła kiedy byłam mała i znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu u Krysi Zrobiłam według jej przepisu :) - 1/2 Zobacz więcej
pannamadzia
pannamadzia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
breakfast's time!
135.

135. 225

0
Przepis (jedna porcja): inspiracja 4 łyżki kaszy manny 3/4 szkl mleka + 1/4 szkl wody 1 łyżka stewi (plaska) jajko 3łyżkimusu jabłkowego + plasterkijabłkado dekoracji 1łyżeczkacynamonu 1łyżkakakao Zobacz więcej
Jak byłam nastolatką to uwielbiałam ten deser. Nie długo Walentynki więc możemy przygotować taki deser dla swojego partnera.... Z tej porcji wyjdzie jedna pełna miseczka, ale możemy podzielić je na Zobacz więcej
Potrzebny czas: 20 minut Moja ocena: 4 Składniki (dla 2 osób): - 4 łyżki kaszy manny - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru waniliowego - 100 ml śmietanki do kawy - 2 jajka - cynamon - 2 jabłka Przygotowanie: Zobacz więcej
Ten zapomniany już deser wywodzący się z kuchni kresowej jest słodką odmianą w dzisiejszym żywieniu. Jest to bardzo smaczna legumina z jabłek o delikatnej nucie cynamonu.Wyjątkowego charakteru nadają Zobacz więcej
Pierwszy raz w życiu przygotowałam i zjadłam leguminę. Smakuje trochę jak angielski pudding chlebowy, ale jest delikatniejsza i bardziej owocowa. Bardzo smaczna z dodatkiem syropu klonowego (podobno Zobacz więcej
W przedwojennej kuchni mianem leguminy określano praktycznie wszystkie desery podawane po obiedzie. Przepisów na nie jest mnóstwo, w większości są to potrawy mleczno-mączne. Ja przygotowałam tę Zobacz więcej
Dessert with apples and cranberries Składniki. 2 jabłka 0,5 szt. cytryny 2 łyżki masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki Żurawina. 0,5 szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Owocowa pianka

Owocowa pianka 84

1
Oto propozycja wspaniałej, orzeźwiającej, co ważne - nie pieczonej wersji ciasta - lekkiej leguminy, efektownej i przepysznej ze wszelkimi owocami jakie akurat posiadamy, prostota wykonania i Zobacz więcej
kugelchen
kugelchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Olivciowe Pasje
MELSZPEJZ Z MIODEM

MELSZPEJZ Z MIODEM 87

0
Ten historyczny deser wywodzący się z kuchni kresowej jest słodką odmianą w dzisiejszym żywieniu. Jest to bardzo smaczna zapomniana już legumina z jabłek o delikatnej nucie miodu. Składniki 2 jabłka 2 Zobacz więcej
Legumina, czyli słodka potrawa mączna. Moja legumina jest zrobiona z mąki z ciecierzycy z dodatkiem wiśni i ma formę torcika podawanego na zimno. Ma lekką, delikatną konsystencję przypominającą Zobacz więcej
g cukru wanilia (ekstrakt lub laska) bułka tarta - 1 kwaterka (250 ml) mleko - 1 kwaterka (250 ml) wiśnie wydrylowane - ok pół kg lub więcej Żółtkanależy utrzeć z cukrem. Dodać masło i nadal ucierać. Zobacz więcej
legumin i budyniów. W kardamonowy puddingu z tapioki te śnieżnobiałe perełki po ugotowaniu zamieniają się w przezroczyste i sprężyste kulki zatopione w mlecznej kremowej masie o aromacie kardamonu. Zobacz więcej
Szkara
Szkara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
troche-bardziej
274

274 123

0
polenta z tahini, mlekiem zagęszczonym i mrożonymi jagodami Na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka sojowego 1 łyżka cukru brązowego 1 czubata łyżka tahiny Zobacz więcej
Kromek
Kromek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kromek LIGHT
Placuszki z Kaszy Manny

Placuszki z Kaszy Manny 170

0
Od czasów mojej najważniejszej diety, uwielbiam wszystko co zdrowe. Otręby, chleb razowy, musli, chudy jogurt, wafle ryżowe .... no i manna! Kiedyś po prostu nienawidziłem, a tu proszę bardzo! Robię Zobacz więcej
. Dopiero po tylu latach doczekał się publikacji. W segregatorze z przepisami zapisałam przepis pod nazwą "legumina" i tak długo w naszym domu funkcjonował. Jednak bardziej pasuje do niego nazwa Zobacz więcej