Przepis na lekka masa

Dzień dobry :) Witam serdecznie w mojej teczce z przepisami. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do szaleństwa w kuchni. Jestem amatorką wypieków i wszelkich innych słodkości pod warunkiem, że są Zobacz więcej
Sezon truskawkowy nadszedł :D Myślę że warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem pysznych truskaweczek. Makarony i ryże z truskawkami, koktajle, musy, ciasta drożdżowe, placki, truskawki w Zobacz więcej
Cudownie miękkie, wilgotne ciasto dla wielbicieli krówek i kajmaku. Słodycz ciasta przełamuje lekko solona masa kajmakowa. Inspiracją dla tego typu masy były dla mnie lody kajmakowe solone jedzone w Zobacz więcej
Składniki na tortownicę o średnicy 20 - 22 cm. Przed każdym pieczeniem biszkopta czystą blaszkę smarujemy margaryna i oprószamy świeżą bułką tartą. Przed pieczeniem biszkoptu średnio nagrzewamy Zobacz więcej
Składniki na tortownicę o średnicy 20 - 22 cm. Przed każdym pieczeniem biszkopta czystą blaszkę smarujemy margaryna i oprószamy świeżą bułką tartą. Przed pieczeniem biszkoptu średnio nagrzewamy Zobacz więcej
Dziś są imieniny Babci Tereski. Z tej okazji „ukręciłam” tort czekoladowy z lekką masą na bazie serka mascarpone i mrożonymi malinami. Torcik przypadł Babci do gustu. Skąd o tym wiem? Tort czekoladowy Zobacz więcej
Kolejny tydzień wakacji minął mi niepostrzeżenie i mamy znowu niedzielę. A że niedziela to rodzinna kawa (u nas tradycja ;p), na którą zawsze przygotowuję co nieco na ząb. A że wokół wszędzie gorąc Zobacz więcej
A o to i nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni. Bardzo podobną masę Zobacz więcej
Bardzo dobre ciasto, smak zaciekawił wszystkich gości. Można zrobić jako tort lub na blaszce prostokątnej wtedy będzie bardziej podzielne. Zaczynamy od ciasta na spód, masło utrzeć z połową szklanki Zobacz więcej
Ciasto zeszpinakiem występuje wniezliczonych wariantach. Przeczesując Internet najczęściej można zetknąć się zzielonymi ciastami szpinakowymi rodzaju “leśne runo”, które upstrzone są czerwonymi Zobacz więcej
Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów ani spędzania czasu na świeżym powietrzu. W związku z tym postanowiłam upiec ciasto, które swoim kolorem i zapachem przywołuje wspomnienie letnim dni. Zobacz więcej
Tęsknicie już za letnimi smakami? Macie w swojej zamrażarce zapasy malin i truskawek? Macie ochotę na lekkie i przepyszne ciasto? Jeśli na co najmniej dwa pytania odpowiedzieliście TAK, powinniście Zobacz więcej
Domowe Wypieki
Domowe Wypieki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe Wypieki
MASA CUKROWA

MASA CUKROWA 6142

"W końcu musiał być ten pierwszy raz... Zrobiłam masę cukrową, która wyszła idealna :). Robi się ją bardzo szybko, dzięki niej można pięknie przyozdobić torty lub zrobić ciekawe dekoracje :). Już Zobacz więcej
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm. Blaszkę przed każdym pieczeniem biszkoptów należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową. Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik. Zobacz więcej
Maliny, jagody, porzeczki, jeżyny, czereśnie wszędzie ich pełno! Nic tylko korzystać z okazji póki jeszcze są, bo są naprawdę dobre! Dzisiaj mam dla was propozycję na lekki i owocowy deser. Idealny na Zobacz więcej
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm. Blaszkę przed każdym pieczeniem biszkoptów należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową. Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik. Zobacz więcej
Uff bardzo długa nazwa, ale zawiera wszystkie wskazówki z czym macie do czynienia. Bardzo proste w przygotowaniu- jak to u mnie, a różnorodne w smaku i konsystencjach. Myślę że posmakuje każdemu, jest Zobacz więcej
Proste ciasto, z mięciutkim biszkoptem i lekką masą rozpływa się w ustach. Ja specjalnie nie jestem fanką serników na zimno, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu ( i to właśnie za sprawą masy Zobacz więcej
Jako, że sezon rabarbarowy właśnie się rozpoczął, na targach widać go pełno. Piękny, różowo-zielony, nic tylko zabrać do domu i coś z niego upiec :) Uwielbiam tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem Zobacz więcej
Efektowny, lecz łatwy w przygotowaniu i smaczny placek, na który przepis znalazłam w "Pani domu" nr 21/2012. W oryginalnym przepisie placek posypany był migdałami, żurawiną oraz kandyzowanymi Zobacz więcej