lekkie fondue

I jak tam Wasze wiosenne dietowanie? U mnie kiepściutko… No, ale jak odmówić pysznego fondue u znajomych albo torta z okazji 90-lecia prababci?! Świat się uparł, muszę jeść te wszystkie kaloryczne Zobacz więcej
się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną Zobacz więcej
Dziś na śniadanie wypróbowaliśmy mój nowy, autorski chutney, smakował świetnie na kanapce z brie i twarożkiem śmietankowym. Jest wyraźnie kwaśno-pikantny, bardzo świeży i bogaty w smaku. Będzie Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Fondue serowe

Fondue serowe 2015

1
Nie byłabym sobą jakbym nie odchudziła fondue. Tradycyjnie robi się to z wielu gatunków żółtego tłuściutkiego sera roztopionego w stosunkowo niewielkiej ilości wina, a przepisy widziałam też na mleku. Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Wyniki konkursu

Wyniki konkursu 55

0
Szalenie lubię organizować na blogu konkursy, bo to dla mnie okazja, żeby poczytać trochę Waszych przepisów, kuchennych historyjek i wspomnień zgastronomiąwtle. W ostatnim konkursie ( związanym z Zobacz więcej
Zaletą tego dania jest prostota wykonania a także niepowtarzalny smak. Towarzystwo sosu beszamelowego z nutką czosnku a także lekkiej sałatki dodaje posiłkowi charakteru. Danie jest sycące, oryginalne Zobacz więcej
Lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki. Przygotowałam lekkie pyszne i łatwe w przygotowaniu cytrynowe ptasie mleczko Domowe ptasie mleczko Składniki : mleko Zobacz więcej
... mais tout aussi bonne. Boisson à la Rhubarbe Pour 1 L de boisson 750ml d'eau 250g de rhubarbe fraîche 150g de sucre brun 1 gousse de vanille Lavez et coupez les tiges de rhubarbe en tronçons de Zobacz więcej
Chciałam Wam dziś pokazać co przeczytałam ostatnio. Książka jest lekka, przyjemna i ciekawa, idealna do czytania w cieniu na hamaku lub na pikniku. Co najważniejsze traktuje o kulinariach. Mam w Zobacz więcej
Fantastyczna przystawka! Chrupiąca panierka kryjąca półpłynne, kremowe, aksamitne wnętrze. Wspaniałe połączenie dwóch tak różnych struktur. Uwielbiam to! Bardzo lubię pieczonego camemberta Zobacz więcej
Lżejsza wersja batoników, dla czekoholików Każdego dnia robię NAM śniadanie i zjadamy je wspólnie, o różnych porach, ale razem. Pijemy gorącą kawę i mamy chwilę by nacieszyć się sobą. Coraz rzadziej Zobacz więcej
nadarzającej się okazji – przywitania nadchodzącej jesieni. A dla mnie osobiście jesienne, chłodne wieczory to synonim grzanego wina i serowego fondue. Nietradycyjne szwajcarskie fondue Ilokrotnie Zobacz więcej
francuskiego sera, który czekał cierpliwie na swój dzień i ostatecznie skończył w aksamitnej zupie podobnej do fondue. Robi się ją bardzo szybko, a nasycić się nią można na długie godziny. Polecam Zobacz więcej
przepisem :) A jeśli chcecie poeksperymentować z tartami koniecznie wypróbujcie TEN quiche lub TĄ lekką tartę z makrelą Potrzebujemy: 2 serki camembert z pieprzem 2 jajka 200 ml śmietany 18% duża Zobacz więcej
posypki z orzeszkow ziemnych (jak zwykle "wyszly" z barku w niewyjasnionych okolicznosciach - oficjalna wersja mojego A. ;-). Podane przeze mnie proporcje posluza Wam do przygotowania przystawki. Zobacz więcej
P&S
P&S Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PS. Gotujemy
Beszamel + LBA

Beszamel + LBA 84

0
jest zbyt wiele blogów, które zasługują na takie wyróżnienie. Z przyjemnością jednak odpowiem na zadane mi pytania :) Moje odpowiedzi: 1. Wołowina czy wieprzowina? Chyba wieprzowina - mam sentyment Zobacz więcej
Dosłownie kilka dni temu wróciłam z cudownej wycieczki. Wyjazd do Szwajcarii to czas spędzony w kraju punktualnych pociągów, chrupiących placków ziemniaczanych i nieziemskich widoków (z tymi Zobacz więcej
Dosłownie kilka dni temu wróciłam z cudownej wycieczki. Wyjazd do Szwajcarii to czas spędzony w kraju punktualnych pociągów, chrupiących placków ziemniaczanych i nieziemskich widoków (z tymi Zobacz więcej
Ser Gruyère to chyba najsławniejszy z serów Szwajcarskich. Jest to ostry żółty ser, o lekkim posmaku orzechowym, bardzo wyrazisty i niepowtarzalny. Jest kilka rodzajów tego sera w zależności od czasu Zobacz więcej
na ciąg dalszy. Będzie krótka realacja z bardzo interesującego prgramu Tima Mälzera na ten temat. Niektóre odkrycia naukowców zaskoczyły nawet jego. Przepis na serowe mini-fondue z mini-pomidorkami Zobacz więcej