Przepis na lemnis-vitry

Książka ta to zbiór przepisów i wielu porad dla osób samotnych lub prowadzących niewielkie gospodarstwo domowe. Autorami książki są Maria Lemnis i Henryk Vitry, jednak wystarczy trochę poszukać aby Zobacz więcej
lady.aga
lady.aga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nieco Dziennik
Piękno ulotne. Tulipany

Piękno ulotne. Tulipany 168

Ilustracja w nagłówku: Anne-Julie Aubry www.annejulie-art.com Merci! zdjęcia i teksty na blogu są (jeśli nie podano innego źródła) moją własnością i chroni je prawo autorskie. nie mogą być kopiowane Zobacz więcej
"Malowanie pisanek nie należy wprawdzie do umiejętności kulinarnych, ale gdy zapomnimy o pisankach właśnie na Wielkanoc, popełniamy ogromny błąd. Dwie, trzy pisanki położone na glinianym talerzyku Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
figowe smaki
Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami 180

. Przepis na podstawie książki Marii Lemnis i Henryka Vitry " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". 1 kg kapusty kiszonej ok. 5-10 dag grzybów suszonych cebula olej sól, pieprz, ziele Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Staropolska zupa piwna

Staropolska zupa piwna 204

Autor: thiessa @ 6:54am, Poniedziaek 3 Wrzesie 2012. rdo: "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis, Henryk Vitry Magosia, wspczesna nastolatka zostaje przeniesiona za spraw psotnego Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Piernik staropolski

Piernik staropolski 364

Połowa listopada to najlepszy moment na zagniecenie piernika dojrzewającego z przepisu Lemnis-Vitry (znalazłam ba blogu Moje Wypieki). Ciasto będzie sobie spokojnie leżakować i czekać na upieczenie Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Zielony sos wielkanocny

Zielony sos wielkanocny 68

Po raz pierwszy o tego typu sosie przeczytam w znanej pewnie większości z nas W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Lemnis-Vitry (a właściwie Tadeusza Żakieja). Przez długi czas było mi z tą Zobacz więcej
siłasmaku
siłasmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siłasmaku
Inspiracje #3

Inspiracje #3 345

Czekolada łatwe przepisy krok po kroku, wyd. Oleksiejuk, 2010 Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy, Kazimiera Pyszkowska, wyd. Watra, 1988 Nowoczesne żywienie rodziny, inż. F. Starzyńska, inż. Z. Zobacz więcej
Autorem tego przepisu jest ... muzykolog. Tworzył pod pseudonimem Tadeusz Marek - ale głównie publicystykę muzyczną, utwory i audycje radiowe. Pod innym, bardziej zawiłym pseudonimem:Maria Lemnis i Zobacz więcej
Ansia
Ansia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pin-up Cake
Ciasto na piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski 205

Staropolski piernik dojrzewający charakteryzuje się tym, że przygotowuje się go w kilku etapach. Najpierw robi się ciasto, które leżakuje w chłodnym miejscu od 2 do 6 tygodni. 3-4 dni przed świętami Zobacz więcej
Rok temu, przy okazji przepisu na pączki bardzo dobre (a moim zdaniem najlepsze!) Marii Disslowej, napomknęłam również o pączkach warszawskich, które uważam za ich godną konkurencję. Dziś więc przepis Zobacz więcej
renata_targosz
renata_targosz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ArtKulinaria
Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa 2043

Postna zupa grzybowa to - obok wigilijnego barszczu na kwasie buraczanym jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Jej zadaniem jest rozgrzanie żołądka i pobudzenie apetytu. Wigilijna zupa grzybowa Zobacz więcej
Ferno
Ferno Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Meals And Fears
Sandacz po polsku

Sandacz po polsku 2270

Dziś, w wieczór Trzech Króli, przedstawiam Wam przepis na rybę prawdziwie królewską: sandacza. Mama kupiła jeden dorodny okaz na święta. W całości, ale bez głowy, żeby nie łypał na nią okiem martwym, Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Konfitura z jarzębiny i jabłek

Konfitura z jarzębiny i jabłek 1844

Owoce jarzębiny zawierają dużo witaminy A i C* i są jadalne. Na dżemy/konfitury nadają się po przemrożeniu, żeby straciły goryczkę. Moja konfitura jest słodka - udało mi sięcałkowiciepozbyć gorzkiego Zobacz więcej
Piernik z tego przepisu piekę już od kilku lat. Jest po prostu idealny! Jedyna wada to taka, że trzeba pamiętać, aby ciasto zacząć robić około 5-6 tygodni przed świętami. Im wcześniej tym lepiej. Z Zobacz więcej
Mój pierwszy staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest sprawdzony przez wiele osób i od lat krąży w internecie. Myślę jednak, że warto go zamieścić raz jeszcze. Pochodzi z niezwykłej książki "W Zobacz więcej
W kuchni Katie
W kuchni Katie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Katie
Chrzan po litewsku

Chrzan po litewsku 151

Chrzan po litewsku Chrzan jest nieodłącznym elementem wielkanocnej święconki. W wierzeniach ludowych symbolizował siłę fizyczną. Jest rośliną, która zaraz po czosnku i cebuli zawiera w sobie Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa 86

W moim domu rodzinnym na kolację wigilijną od zawsze była zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje,wydanej w 1983 r. Zobacz więcej
Kwas buraczany jest dodatkiem do jednej z najstarszych polskich zup - wzmianki o barszczu czerwonym pochodzą już z początku XVI wieku. Kwas z buraków nie tylko wzbogaca barszcz smakowo, ale również Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Krupnik

Krupnik 184

Krupnik polski jest zupą nie tylko bardzo smaczną, ale i pożywną. Gęsty, aksamitny, aromatyczny - smak zależy od tego, jaki dobry wywar ugotujesz, czy dodasz grzyby i zioła. Dodatek masła do zupy Zobacz więcej