lemon cud

Dawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym smakiem lemon curd i Zobacz więcej
masło). Najpierw jest płynna, potem piankowa, a po tygodniu maślana. Do czego używamy: -jako nadzienie do masy racuchowej -jako krem do naleśników -jako nadzienie do babeczek, muffinów, bułeczek Zobacz więcej
Figielek89
Figielek89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Figiel-z-makiem
 189!

189! 52

0
Waniliowa owsianka z cytryną, makiem, bananem, czekoladą i migdałami. Vanilla porridge with lemon, poppy seed, banana, chocolate and almonds. Z kawałka deski można wyczarować cuda... ;) Niedokończone Zobacz więcej
ilka
ilka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In my coffee kitchen
Lemon curd- domowy

Lemon curd- domowy 39

1
Wszyscy mają lemon curd mam i ja:) Ostatnio prawie na każdym blogu widzę ten pyszny cytrynowy krem. Postanowiłam więc i ja spróbować zrobić go własnoręcznie. Pierwszy raz miałam przyjemność się nim Zobacz więcej
"Cud, miód, malina! " ;-D Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek kremu lemon curd. Krem Zobacz więcej
Hummus paprykowy i pomidorowy podany z surową marchewką, ogórkiem zielonym, oliwkami oraz czerwoną i żółtą papryką hummus paprykowy i pomidorowy żółta i czerwona papryka świeży ogórek surowa marchewka Zobacz więcej
Planeta Smaku
Planeta Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Planeta Smaku
Lemon dimples

Lemon dimples 53

0
Kolejny przepis, obok którego nie można przejść obojętnie ;) Ciasteczka-słoneczka, czyli kruche ciastka z cytrynowym kremem rozweselą każdego, kto je spróbuje. Te słodko-kwaśne cuda od razu przywołują Zobacz więcej
...) zagryzając tę francuską historię tymże ciasteczkiem posmarowanym Lemon Curd z kubkiem parującego kakao... Tak więc te delikatne, niezwykle wilgotne, miodowe kokosowe cuda rekomenduje wszystkim Zobacz więcej
Ten tort powstał miesiąc temu, jednak całkowicie o nim zapomniałam. To nic, z lekkim poślizgiem, ale doczekał się publikacji. Jest tak dobry, że warto. To prawdziwy cud, że bezy, torty bezowe i tego Zobacz więcej
i zazdroszczę kuchennych drobiazgów, miejsca urodzenia i widoku z okna. Choć mogę włączać piekarnik już bez nadzoru dorosłych i tak czasem lubię polukrować ciastowe kwiatki i krzywić się zjadając Zobacz więcej
Menu urodzinowe 10 czerwca Jak wspominałam we wcześniejszym wpisie, lipiec obfituje u mnie w rocznice i święta rodzinne. Dzisiaj parę słów o 21 urodzinach Córci. Chwila kiedy pierwszy raz trzymałam ją Zobacz więcej
Na dzień dzisiejszy, to mój ulubiony sernik. Mokry, ciężkawy, z mocną kwaśno-słodką nutą. Z jajek "0", o które zwykle nie jest łatwo, ale i w moim sklepie jak widać cuda się zdarzają ;). Sernik jest, Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Różowy tydzień

Różowy tydzień 286

0
lemoncrud ani żadnego innego. Dużo czytałam ale nie mogłam się zdecydować. Myślałam o bezie z lemon crud ale nie jest różowo. A co jest różowe? Oczywiście maliny. Przedstawiam zatem mój własny Zobacz więcej
z niej tak często jak tylko się da. Można ją dodawać to wszelkiego rodzaju sosów, zup i innych potraw, ale ja od pewnego czasu przyjmuję ją w bardziej skoncentrowanej formie herbaty kurkumowej, która Zobacz więcej
Wbrew pozorom nie takie trudne, a zrobić warto. Miękkie, puszyste, słodkie, kajmakowe ciastoz orzechową nutą,z kwaśnym cytrynowym curdem na wierzchu oraz balsamiczną bezą. Jedzą wszystkie zmysły! Zobacz więcej
Przyznam, że jestem uzależniona od wypieków na bazie ciasta parzonego - moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, Zobacz więcej
Po zrobieniu lodówczy teżpo wypiekaniu niektórych ciast (baki, pączki...)pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Zobacz więcej