lepard

ZOBACZ TAKŻE:

a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb marchewkowy

Chleb marchewkowy 293

0
stopni C. Przed pieczeniem bochenek posmarowałam wodą, posypałam ziarnami sezamu i nacięłam. Piekłam 50 minut. Inspiracja - http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/15/dan-lepard Zobacz więcej
do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut. Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Przełożyć na blat, krótko zagnieść, przykryć i pozostawić na 10 minut Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb z piwem

Chleb z piwem 142

0
minut. Przełożyć na naoliwiony blat, zagnieść krótko, przykryć i odstawić na 1godzinę; po 30 minutach, a nastepnie po 1 godzinie ciasto złożyć lub krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, Zobacz więcej
Dzień chleba w naszym domu - "Quick white loaf" na podstawie przepisu z książki "The art of handmade bread" Dan Lepard 200 g mleka 150 g wody 7 g suchych drożdży 200 g mąki pszennej, zwykłej 300 g Zobacz więcej
a.grey
a.grey Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Spiżarnia
Chleb z dynią na serwatce

Chleb z dynią na serwatce 151

0
naoliwiłam i obsypałam otrębami pszennymi. Gotowe, wyrośnięte ciasto przebiłam, przełożyłam na blat, uformowałam bochenek i ułożyłam w garnku. Przykryłam pokrywką i cały garnek umieściłam w dużym Zobacz więcej
. Jest o wiele lżejsze w smaku niż brownie i dość słodkie. Tajemnicą są gruszki z puszki, które są miksowane na puree w przepisie. Lekkie ciasto czekoladowe ( przepis pochodzi z książki Short and Zobacz więcej
Mnie najbardziej smakują flatbreads z dodatkami na wierzchu - serem, chorizo, pomidorami, czy karmelizowaną cebulą. Takie chlebki stanowią świetny dodatek do zup, czy sałatek, ale mogą być także Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegarnkowo
Biga acida.

Biga acida. 95

0
Będzie z niego pyszny włoski chlebek - pagnotta. Zakwas jakiego do tej pory nie robiłam. Z nutą pomarańczy, aksamitny, na miodzie... Oj, będzie się działo!!! Przepis pochodzi z książki "Wypiekanie Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Nowe książki

Nowe książki 50

0
Lepard "The Handmade loaf". Stara książka, ale dla mnie nowicjuszki w pieczeniu chleba zupełna nowość.Książka dobrze napisana i dobrze wytłumaczone przepisy. Techniki zagniatania, formowania chleba i Zobacz więcej
, uformować podłużne bochenki/bagietki, umieścić na blaszce lub między fałdami płótna/ściereczki (płotno dobrze natrzeć mąką, aby ciasto nie przykleiło się w czasie wyrastania) i odstawić do Zobacz więcej
Te chlebki to zdecydowanie coś na wyjątkową okazję. Najlepiej smakują odrywane kawałek po kawałku i maczane w jakimś aromatycznym sosie, gulaszu i z innymi tego typu daniami. Choć ich wykonanie Zobacz więcej
nie bez znaczenia. I na ponury poniedziałkowy poranek do kubka zbożowej kawy w sam raz. I we wtorek byłoby jeszcze dobre, ale tyle chyba nie doczeka. Proste ciasto cytrynowe Dan Lepard w tle Zobacz więcej
papryczek, wylewamy ciasto i wciskamy w nie pozostałe cząstki chilii. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 30-40 minut lub suchego patyczka. Zdejmujemy obręcz z formy i przekładamy wypiek na kratkę do Zobacz więcej
do odsączenia na ręcznik kuchenny. Podawać ciepłe obsypane cukrem pudrem. Śliwki można również pokroić na mniejsze kawałki i smażyć je w cieście jako placuszki w małej ilości oleju. *można zastąpić Zobacz więcej
masło, cukier, wanilię, migdały i mleko. Podgrzewać całość (na minimalnym ogniu) mieszając przez 3-4 minuty. Po tym czasie masło powinno być całkowicie rozpuszczone. Odstawić rondelek z nadzieniem do Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Pagnotta - czyli WP #124

Pagnotta - czyli WP #124 54

0
piekarnika wodą, szybko potem zamknij drzwiczki. Po 10 minutach pieczenia w 250 C, zmniejsz temperaturę do 180 C i dopiecz przez ok. 20 minut - chleb popukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Zobacz więcej
Liska
Liska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
White Plate
Banana Cake i Newsweek

Banana Cake i Newsweek 218

0
to ważne, by ciasto odpowiednio urosło i nie było gliniaste. Dan Lepard ze skomplikowanych, wielogodzinnych chlebów, przerzucił się na ciasta. To jest naprawdę niezłe. Banana Cake /przepis: Dan Zobacz więcej
eggs and add to the mixture along with sesame and walnuts plus flour mixed with baking powder. Combine. Pour into the form and bake for 40-60 minutes, Leave to coll in the form, the wrap in foil or Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: