lepki piernik

ewena
ewena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
raspberries and cream
Lepki piernik

Lepki piernik 142

0
Bardzo smaczny piernik z przepisu Nigelli Lawson. Lepki, wilgotny, o pięknej barwie, bezproblemowy w przygotowaniu i gotowy do konsumpcji natychmiast. Dosłodzony ciemnym brązowym cukrem oraz złotym Zobacz więcej
Wiem, że już trochę późno jeśli chodzi o świąteczne wypieki, ale kto powiedział że piernik jest tylko i wyłącznie Bożonarodzeniowym ciastem? A zwłaszcza ten, tak inny od klasycznego piernika Zobacz więcej
Z domu rodzinnego wyniosłam przeświadczenie, że piernik to ciasto nie byle jakie. Piernik to ciasto wyjątkowo wrażliwe, zwłaszcza na etapie przygotowania. Pamiętam jak dziś przygotowania mojej mamy do Zobacz więcej
W moim rodzinnym domu nie piekło się raczej na święta pierników i pierniczków. Przynajmniej ja sobie tego nie przypominam. Dopiero niedawno zaczęłam je przygotowywać i staram się co roku przywozić Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla was przepyszne ciasto w postaci piernika. Piernik ten, mam wrażenie, stał sie już niemal kultowy. Regularnie pojwia się na wielu blogach a autorem tegoż cudeńka jest Kasia z bloga Zobacz więcej
Nie przepadam za naszymi polskimi piernikami, które muszą " leżakować " przed konsumpcją. Bardziej wolę te angielskie - wilgotne, cieżkie ale zarazem bardzo słodkie dlatego zawsze zmniejszam ilość Zobacz więcej
Bardzo wilgotne i lepkie ciasto piernikowe, tak dobrego to ja jeszcze nie jadłam. W dodatku zachowuje świeżość do 3 tygodni. Dlatego możemy je wcześniej upiec, szczelnie zamknąć i przechowywać w Zobacz więcej
Kto powiedział, że piernik musi być tylko na Boże Narodzenie? Każda okazja jest dobra. Ten piernik długo za mną chodził, aż wreszcie go zrobiłam i już jest moim ulubionym. Ciasto jest wilgotne i Zobacz więcej
Od Świąt piekłam ten piernik już 4 razy. Pierwszy - przed Świętami, drugi - w pierwszy dzień Świąt (podczas Wigilii zniknął dosłownie cały), trzeci - na Nowy Rok i czwarty (poza walorami smakowymi - Zobacz więcej
Moją pierwszą nową propozycją na najbliższe święta jest ten piernik. Udaje się wyjątkowo, wyrasta wysoki, smakuje wspaniale i i jest gotowy do jedzenia parktycznie tego samego dnia. Same plusy. Mój Zobacz więcej
Piernikowe serca od dawna kojarzą mi się z Walentykami. Bardzo często widziałam takie w piekarni, niestety oblane obficie lepkim lukrem ze sztucznymi barwnikami. Na tego roczne Walentynki postanowiłam Zobacz więcej
julu$
julu$ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sprinkle! sprinkle!
266. ciasteczkowo

266. ciasteczkowo 101

1
Tego mi było trzeba z rana! Cieplutki, gęsty, otulający... Niebawem powtórzę, na pewno. ciasteczkowy krem z płatków owsianych z mini ciasteczkami Składniki: - 40 g płatków owsianych - łyżka masła - 50 Zobacz więcej
Do dużej miskiprzesiaćmąkę.Dodaćkakao, przyprawę do piernika i sodę.Wymieszać. Terazprzygotowaćdwa garnki - większy i mniejszy. Do większegowlaćwodę ipodgrzać.Wstawićdo niego mniejszy garnek, a do Zobacz więcej
1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, masło i cukier. Lekko podgotowujemy, by cukier dobrze się Zobacz więcej
Sernik cytrynowy na spodzie piernikowym z lepkiego piernika do tego polane słodkim sosem karmelowym - pycha oj tego to u mnie na święta nie może zabraknąć ... Na spód 300 piernika 100 g masła Piernik Zobacz więcej
Składniki: 1/3 kostki masła szklanki miodu szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 5 goździków (dodajemy je do gotowania, później należy je wyciągnąć) 2 łyżeczki ciemnego Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Basler Leckerli

Basler Leckerli 117

0
Tradycyjne pierniczki ze Szwajcarii pełne migdałów.Inspiracja. Składniki:(na blachę o wymiarach 3535) 550 g mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 500 g miodu Zobacz więcej
Tym razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w Zobacz więcej
Kiedyś, dawno temu w czasach PRL-u uwielbiałam kokosanki z pewnej prywatnej cukierni. Były słodkie, lepkie i pachnące kokosem. Od tego czasu najbardziej zbliżony smak miały batoniki Bounty. Ostatnio Zobacz więcej