leśny gulasz

Zaległy "grzybowy" wpis. Nie zbieram grzybów, nie znam się na nich. Do takich kupnych też jakoś nie mam zaufania. Ale takie od Taty to co innego już:) Dostałam, więc ugotowałam...pachnący jesienią i Zobacz więcej
Uwielbiam zbierać grzyby! A tak się składa, że las widzę z okien swojego domu. Tak więc jak tylko rozpoczyna się sezon, wędruję do lasu kilka razy w tygodniu. W tym roku grzyby pojawiły się u nas dość Zobacz więcej
Dziś przedstawiam iście leśny gulasz z jelenia z dodatkiem borowików i owoców jałowca. Mięso z jelenia jest dość specyficzne w smaku i raczej nie podobne do niczego, co jadamy na co dzień, ale Zobacz więcej
W tym roku najpierw grzybów było jak na lekarstwo, potem jak wysypały, to nie mieliśmy czasu wybrać się na grzybobranie. Na szczęście poprzedni weekend spędziłam blisko grzybowego miejsca, Zobacz więcej
Niegdyś unikałam gulaszu. W domu rodzinnym słychać było " Mamo nieeeeee! ". Jakoś z biegiem lat, przekonałam się do niego. Walczę cały czas z poziomem żelaza we krwi. Dlatego dziś polecam gulasz z Zobacz więcej
zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami Zobacz więcej
Aromatyczne grzyby w gęstym i pożywnym gulaszu Tokań, ragout czy tadżin - nazwy różne w zależności od kraju, w którym jest gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy Zobacz więcej
The post Gulasz z żołądków drobiowych z grzybami leśnymi appeared first on Smak na talerzu. Zobacz więcej
Skoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe szaleją. Zapraszam na znakomite danie obiadowe, podajcie Zobacz więcej
Gulasze to dania, które dobrze wpisują się w jesienne menu. Tym razem w gulaszu wylądowały własnoręcznie zebrane leśne grzyby- dzięki temu danie jest aromatyczne, pełne smaku i bardzo jesienne:)Choć Zobacz więcej
Dzisiaj jeszcze jedno danie z moje wiejskiego, urlopowego repertuaru kulinarnego. Szybkie danie z duszonego schabu i świeżo zebranych leśnych grzybów. Taki leśny gulasz. Pachnące i szybkie do Zobacz więcej
Jako, że jestem zapalonym grzybiarzem, to zapewne w tym sezonie pojawi się wiele ciekawych propozycji na to jak ,, ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to dla mnie trochę mało :), Zobacz więcej
tak kojarzą mi się z zimową porą i rozgrzewającymi potrawami. Najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Oto jedno z wielu grzybowych dań z ostatnich tygodni. Przepis z BBC GF. Składniki dla 2 osób: Zobacz więcej
Ponownie żołądki… Tak się jakoś w nich rozsmakowaliśmy, że na razie ciężko się z nimi rozstać. Fajne jest to, że można je przygotować na wiele sposobów: w zupie, we wszelkiego rodzaju gulaszach, Zobacz więcej
Gulasz pachnący lasem. Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad czy wczesną Zobacz więcej
Całkiem niedawno Krzysiek był na kilka dni w Norwegii w sprawach służbowych. Tuż przed wylotem z Trondheim do Krakowa, wyskoczył do sklepu i kupił nam kilka lokalnych norweskich przysmaków, m.in. Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Gulasz leśny

Gulasz leśny 144

0
Leśne smaki w tym daniu to nie dziczyzna jakby się mogło wydawać a zestaw przypraw i ziół, dla mnie kojarzących się właśnie z lasem. Jest dosyć ciężki, dlatego nie polecam go osobom będącym na diecie, Zobacz więcej
składniki: 600 gram mięsa królika 300 gram świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki ) 2 średniej wielkości cebule 4 szklanki bulionu 400 ml kwaśnej śmietany sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, Zobacz więcej
Tym razem przygotowałem gulasz z wołowiny. Trochę ostry trochę słodki a wyczuwalnym aromatem lasu :) do przepisu równie dobrze można użyć kawałków jeleniny czy mięsa z dzika. Polecam rownież dodać Zobacz więcej
Gulasz z moją ulubioną kaszą jęczmienną najlepiej smakuje mi zimą. Jest to, jak dla mnie, bardzo sycące danie i jak jestem bardzo głodna, to właśnie taki talerz mi przychodzi na myśl. Dlaczego zimą? Zobacz więcej