libijskie

ZOBACZ TAKŻE:

Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Marchewka po libijsku

Marchewka po libijsku 120

0
Przepis na pyszną, aromatyczną i bardzo wiosenną sałatkę znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Zachwycił mnie jej kolor. Do tej pory wszelkie sałatki z marchwi robiłam z surowego warzywa. Zobacz więcej
… czyli z sosem tahini. Przepis zmieniony z książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 Zobacz więcej
Tanya Valko - Libia od kuchni Przepis pochodzi z tej książeczki. Bakłażan w tym wydaniu świetnie smakuje z daniami z grilla albo jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 bakłażan oliwa sól, pieprz 1 duże Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Ryba w harissie.

Ryba w harissie. 220

0
Ryba w harissie. Harissa to typowo Libijska / Tunezyjska przyprawa. Pasta powstała z połączenia papryki, paprykiwędzonej,papryczek chili, czosnku, często z kolendrą. W Tunezji używana jest do mięsa, Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kebab.

Kebab. 1581

4
Danie główne w mojej prezentacji na konkurs Siemensa to libijski kebab, bo przypominam, że gościna była w libijskim stylu. Kebab. 1/2 kg czerwonego mięsa mielonego 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kolendry Zobacz więcej
Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Zobacz więcej
PatchuliaM
PatchuliaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qlinarnie i qlturalnie
Wege szaworma

Wege szaworma 209

1
Tradycyjnie to potrawa kuchni libijskiej/egipskiej składająca się z ryżu lub frytek, sałatek/surówek, drobno pokrojonego i opiekanego mięsa podawana z chlebkiem pita i sosem czosnkowym. Przygotowanie Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kofta

Kofta 311

3
W konkursie Siemensa się dzieje..... dali do wyboru ulubioną kuchnię - takie zadanie! Cały dzień myślałam, lubię różne potrawy z różnych kuchni. Chyba wyślę kilka relacji, bo trudno się zdecydować. Zobacz więcej
way plus a salad consisting of cauliflower, tomato, onion and flax oil. Ingredients: brown rice and lentils (red, green or brown, as much as you want) 1-2 onions oil for frying salt, pepper, a pinch Zobacz więcej
W związku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozarellą, rodem z Zobacz więcej
zwiększyć ilość przypraw. Być może zupa nie wygląda imponująco, moje dziecko początkowo odmówiło jej konsumpcji twierdząc, że jest bura, ale jest bardzo dobra. Po spróbowaniu zawartość talerz znikła Zobacz więcej
pomysły. Ponieważ miałam rosół rybny, więc postanowiłam przygotować na jego bazie aromatyczną zupę rybną z dużą ilością pietruszki i estragonu. Pikanterii dodała zupie libijska harissa wywar rybny Zobacz więcej
chleba, grissini, krakersów czy innych chrupiących zapychaczy. Połączenie jest bardzo ciekawe i nigdy bym się nie spodziewała, że z tego może wyjść coś tak pysznego :-) Muhammara Składniki: 2 Zobacz więcej
Zapraszam:) A oto menu: przystawki: kebab, falafel i sałatka egipska zupa: libijska gulaszowa danie główne: tagine z kurczaka z ryżem sezamowym do kawy: arabskie ciasto miodowe i sezamowe ciasteczka Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe 510

0
Ciasto migdałowe Kolejna propozycja z książki Gordona Ramseya Kuchnie świata. Ciasto libijskie, bardzo ciekawe, bo przygotowane z mąki krupczatki z dodatkiem kurkumy, dzięki której zawdzięcza taki Zobacz więcej
Uwielbiam dania kuchni arabskiej za ich różnorodność, bogactwo stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów i niezliczone warianty potraw. Za smak i nieziemski aromat. I taka jest też szorba adas, Zobacz więcej
Wspominałam, że Kreta nie jest zatłoczona i poza nielicznymi miejscami nie mamy do czynienia z tłumami. Kilka kilometrów na południe od klasztoru Chrisoskalitisa znajduje się wyjątkowa plaża Zobacz więcej
Przepisy na dania z mojego ostatniego przyjęcia:) Libijska zupa z kuskusem według brytyjskiej gwiazdy TV, Deli Smith 20 dag drobno posiekanej wołowiny (lub jagnięciny jeśli uda się ją zdobyć) łyżka Zobacz więcej
libijskie ciasto miagdałowe z kukrkumą na mące krupczatce) jest dodatek mąki, który sprawia, że ciasto jest lżejsze. Ciasto jest dosyć słodkie, dlatego warto podawać je z łyżką jogurtu greckiego. Zobacz więcej
Davis z What Katie Ate, ostatecznie jednak w mojej sałatce znalazły się trzy składniki z oryginalnego przepisu. Charakteru sałatce dodaje harissa, specjalność kuchni tunezyjskiej i libijskiej, która Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: