Przepis na libijskie

Powiązane przepisy:

Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Marchewka po libijsku

Marchewka po libijsku 135

Przepis na pyszną, aromatyczną i bardzo wiosenną sałatkę znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Zachwycił mnie jej kolor. Do tej pory wszelkie sałatki z marchwi robiłam z surowego warzywa. Zobacz więcej
PatchuliaM
PatchuliaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qlinarnie i qlturalnie
Marchewka po libijsku

Marchewka po libijsku 80

… czyli z sosem tahini. Przepis zmieniony z książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kebab.

Kebab. 1657

Danie główne w mojej prezentacji na konkurs Siemensa to libijski kebab, bo przypominam, że gościna była w libijskim stylu. Kebab. 1/2 kg czerwonego mięsa mielonego 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kolendry Zobacz więcej
Tanya Valko - Libia od kuchni Przepis pochodzi z tej książeczki. Bakłażan w tym wydaniu świetnie smakuje z daniami z grilla albo jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 bakłażan oliwa sól, pieprz 1 duże Zobacz więcej
Zapraszam:) A oto menu: przystawki: kebab, falafel i sałatka egipska zupa: libijska gulaszowa danie główne: tagine z kurczaka z ryżem sezamowym do kawy: arabskie ciasto miodowe i sezamowe ciasteczka Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Hraimeh

Hraimeh 301

Bardzo lubię Kuchnię żydowską Clarissy Hyman. Lubię książki kucharskie, w których obok suchych przepisów są i historie, opowieści, lubię książki "z sercem". Potrawy wszak nie biorą się znikąd, tworzą Zobacz więcej
Libijska zupa z czerwonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zimowych zup. Tamta ma jednak gładką konsystencję i jest bardziej płynna. Ta zupa jest tak gęsta, że łyżka staje i w obecnych Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Ryba w harissie.

Ryba w harissie. 249

Ryba w harissie. Harissa to typowo Libijska / Tunezyjska przyprawa. Pasta powstała z połączenia papryki, paprykiwędzonej,papryczek chili, czosnku, często z kolendrą. W Tunezji używana jest do mięsa, Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe 525

Ciasto migdałowe Kolejna propozycja z książki Gordona Ramseya Kuchnie świata. Ciasto libijskie, bardzo ciekawe, bo przygotowane z mąki krupczatki z dodatkiem kurkumy, dzięki której zawdzięcza taki Zobacz więcej
W związku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozarellą, rodem z Zobacz więcej
PatchuliaM
PatchuliaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qlinarnie i qlturalnie
Wege szaworma

Wege szaworma 227

Tradycyjnie to potrawa kuchni libijskiej/egipskiej składająca się z ryżu lub frytek, sałatek/surówek, drobno pokrojonego i opiekanego mięsa podawana z chlebkiem pita i sosem czosnkowym. Przygotowanie Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kofta

Kofta 355

W konkursie Siemensa się dzieje..... dali do wyboru ulubioną kuchnię - takie zadanie! Cały dzień myślałam, lubię różne potrawy z różnych kuchni. Chyba wyślę kilka relacji, bo trudno się zdecydować. Zobacz więcej
Muhammara to pyszny dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów. Wywodzi się z kuchni syryjskiej, ale znany też w kuchni libijskiej. Ja o jej istnieniu dowiedziałam się z niezwykle "lotnego" filmu Zobacz więcej
PatchuliaM
PatchuliaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qlinarnie i qlturalnie
Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą 62

… na sposób libijski. Obok sałatka z kalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do Zobacz więcej
Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Zobacz więcej
Szakszuka oznacza "wielki bałagan" w egipskim i tunezyjskim dialekcie arabskiego. Niektórzy uważają, że po raz pierwszy znana była jako chakchouka, co po berberyjsku oznacza ragout warzywne. Inni Zobacz więcej
Wspominałam, że Kreta nie jest zatłoczona i poza nielicznymi miejscami nie mamy do czynienia z tłumami. Kilka kilometrów na południe od klasztoru Chrisoskalitisa znajduje się wyjątkowa plaża Zobacz więcej
Obecnie cieszę się nową książką Yotama Ottolenghiego "Cała obfitość" zawierającą same wegetariańskie przepisy, nad którymi pracował z bliskimi sobie ludźmi. Łączy w niej wietnamskie sałatki z Zobacz więcej
Uwielbiam dania kuchni arabskiej za ich różnorodność, bogactwo stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów i niezliczone warianty potraw. Za smak i nieziemski aromat. I taka jest też szorba adas, Zobacz więcej
Ciasto wywodzące się z Grecji. Pyszne, mocno orzechowe, aromatyczne, niezwykle delikatne i puszyste, bo na bazie białek, które je unoszą. Oryginalna karydopita robiona jest bez mąki, jednak w Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: