libijskie

ZOBACZ TAKŻE:

Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Marchewka po libijsku

Marchewka po libijsku 126

0
{{headerMessage}}
Przepis na pyszną, aromatyczną i bardzo wiosenną sałatkę znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Zachwycił mnie jej kolor. Do tej pory wszelkie sałatki z marchwi robiłam z surowego warzywa. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
… czyli z sosem tahini. Przepis zmieniony z książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tanya Valko - Libia od kuchni Przepis pochodzi z tej książeczki. Bakłażan w tym wydaniu świetnie smakuje z daniami z grilla albo jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 bakłażan oliwa sól, pieprz 1 duże Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Ryba w harissie.

Ryba w harissie. 238

0
{{headerMessage}}
Ryba w harissie. Harissa to typowo Libijska / Tunezyjska przyprawa. Pasta powstała z połączenia papryki, paprykiwędzonej,papryczek chili, czosnku, często z kolendrą. W Tunezji używana jest do mięsa, Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kebab.

Kebab. 1600

4
{{headerMessage}}
Danie główne w mojej prezentacji na konkurs Siemensa to libijski kebab, bo przypominam, że gościna była w libijskim stylu. Kebab. 1/2 kg czerwonego mięsa mielonego 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kolendry Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Zobacz więcej
PatchuliaM
PatchuliaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qlinarnie i qlturalnie
Wege szaworma

Wege szaworma 221

1
{{headerMessage}}
i upiecz (około 30 minut w 190C), zrób sałatkę z pomidorów i cebuli, podgrzej chlebek pita i przyrządź granulat sojowy lub drobno pokrojone kotlety sojowe w kebab-gyrosie (pisałam o nich tutaj). Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kofta

Kofta 333

3
{{headerMessage}}
W konkursie Siemensa się dzieje..... dali do wyboru ulubioną kuchnię - takie zadanie! Cały dzień myślałam, lubię różne potrawy z różnych kuchni. Chyba wyślę kilka relacji, bo trudno się zdecydować. Zobacz więcej
PatchuliaM
PatchuliaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qlinarnie i qlturalnie
Ryż z soczewicą

Ryż z soczewicą 60

0
{{headerMessage}}
… na sposób libijski. Obok sałatka z kalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W związku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozarellą, rodem z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Libijska zupa z czerwonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zimowych zup. Tamta ma jednak gładką konsystencję i jest bardziej płynna. Ta zupa jest tak gęsta, że łyżka staje i w obecnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pomysły. Ponieważ miałam rosół rybny, więc postanowiłam przygotować na jego bazie aromatyczną zupę rybną z dużą ilością pietruszki i estragonu. Pikanterii dodała zupie libijska harissa wywar rybny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Muhammara to pyszny dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów. Wywodzi się z kuchni syryjskiej, ale znany też w kuchni libijskiej. Ja o jej istnieniu dowiedziałam się z niezwykle "lotnego" filmu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mocną stroną i tym razem też się udało:) Tagine też wyszło świetne smakowo, ale goście ledwo mieli siłę je jeść, bo chyba jednak przesadziłam z ilością i sytością poprzednich dań:) Przystawka w Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe 516

0
{{headerMessage}}
Ciasto migdałowe Kolejna propozycja z książki Gordona Ramseya Kuchnie świata. Ciasto libijskie, bardzo ciekawe, bo przygotowane z mąki krupczatki z dodatkiem kurkumy, dzięki której zawdzięcza taki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam dania kuchni arabskiej za ich różnorodność, bogactwo stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów i niezliczone warianty potraw. Za smak i nieziemski aromat. I taka jest też szorba adas, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jest! Chortarika sto fourno – zapiekanka warzywna 1 cukinia 1 mały bakłażan 2-3 ziemniaki 2 pomidory 2 cebule 1 papryka 1 marchewka mały pęczek pietruszki mały pęczek mięty oliwa z oliwek sól, pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepisy na dania z mojego ostatniego przyjęcia:) Libijska zupa z kuskusem według brytyjskiej gwiazdy TV, Deli Smith 20 dag drobno posiekanej wołowiny (lub jagnięciny jeśli uda się ją zdobyć) łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
libijskie ciasto miagdałowe z kukrkumą na mące krupczatce) jest dodatek mąki, który sprawia, że ciasto jest lżejsze. Ciasto jest dosyć słodkie, dlatego warto podawać je z łyżką jogurtu greckiego. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Davis z What Katie Ate, ostatecznie jednak w mojej sałatce znalazły się trzy składniki z oryginalnego przepisu. Charakteru sałatce dodaje harissa, specjalność kuchni tunezyjskiej i libijskiej, która Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: