ligawa

Tysiące pasji i uspokojeń « Zupa z kawałkami karkówki Bitki z ligawy wieprzowej Pyszne ,pięciutkie mięsko .Szybko się robi Ligawkę pokroiłam na dość cieńkie kotleciki ,które delikatnie potraktowałam Zobacz więcej
Taka pieczeń to u nas rzadkość, ale to niestety sprawka cen mięsa, że pozwalamy sobie na nią tylko raz na jakiś dość długi czas. Tym razem dzięki mamie dostałam piękny kawałek ligawy i postanowiłam Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
ligawa, mięso wołowe

ligawa, mięso wołowe 5572

1
Ligawa – doskonała do pieczenia ,duszenia, na małe rolady, carpaccio, jest ona odpowiednikiem schabu wieprzowego. Z tego mięsa aż się prosi żeby zrobić carpaccio,ale moja rodzina nie lub surowego Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Ligawa w pomidorach

Ligawa w pomidorach 2387

0
Zupka ze świeżych pomidorów już była, teraz czas na moje ulubione, autorskie danie dla Gości i na niedzielny obiad! Wołowina w pomidorach: Potrzebujesz: 500 g ligawy ( odmiana wołowiny) 1 duża Zobacz więcej
Fastfood=slowfood- czyli jak oszukać widelce. Roszponka, ser wędzony, boczek, porcja ligawy wołowej, musztarda, sos barbecue, masło, czosnek, pieprz, sól.. Bagietkę (pełnoziarnistą najlepiej) przyciąć Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Ligawa w octowej marynacie

Ligawa w octowej marynacie 1182

1
być dla Was zbyt kwaśne. Dla mnie było w sam raz. Szkoda tylko, że tak mało ! składniki ok 1000 g wołowiny - ligawa marynata 200 ml octu balsamicznego 100 ml oliwy 100 ml czerwonego wina 6 ząbków Zobacz więcej
mk27
mk27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MK gotuje
Test: Steki z ligawy

Test: Steki z ligawy 2552

0
Ze względu na to,iż dostałam termometr do żywności. Postanowiłam przeprowadzić test. Czy mięso w danych temperaturach rzeczywiście jest takie jak podają tj. krwiste, średnio wysmażone itp. Ponadto Zobacz więcej
Po dokonaniu kilku prób ze schabem (teraz znów też równolegle był robiony) i kilku próbach z ligawą, mogę z czystym sumieniem polecić, tą"polędwicę wołową". Opis jest długi, dokładny, ale pracy Zobacz więcej
, musi być to mięso naprawdę chude. Mam tu na myśli mięso intensywnie czerwone bez przerostów tłuszczowych np. ligawa , polędwica. Oraz z zachowaniem odpowiedniej obróbki kulinarnej która nie będzie Zobacz więcej
Od dawien dawna na naszych stołach gości. Król przystawek w większości polskich restauracji. Tatar niby nic takiego, a jednak potrafi zaskoczyć smakiem nie jednego. Dziś właśnie chciałabym, Was lekko Zobacz więcej
Ulubiony obiad mojego M. Mógłby to jeść bez przerwy :). Oczywiście lepsze steki są z polędwicy, jednak ligawa daję radę :). Przygotowanie: ok. 20 - 30 minut Składniki: - 300 g ligawy, - 2 łyżki sosu Zobacz więcej
"Jak zrobić ligawę cielęcą lub schab wieprzowy, by były soczyste, a nie suche i wiórowate? Teraz już wiem! Zaciekawił mnie przepis, który widziałam w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji". Zobacz więcej
Wczoraj będąc na zakupach stojąc przy dziale mięsnym skusiłam się na kawałek ligawy wołowej. Tak ładnie wyglądała, a za mną od tak dawna chodził stek, że w końcu zdecydowałam się ją kupić. Naprawdę Zobacz więcej
Ligawa w sosie śmietanowym z boczniakami | łyżką-widelcem łyżką-widelcem Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Łyżką Widelcem Łapkami Facebook Ligawa w sosie śmietanowym z boczniakami Zobacz więcej
wiem, że zawsze na większą imprezę czy wyjątkowe spotkanie będę go przygotowywać i ulepszać! Wspomagałam się przepisem z mojej ukochanej księgi, ponad 45 letniej Kuchni Polskiej. Specjalnie wybrałam Zobacz więcej
Pyszny i szybki obiad na niedzielę :) Trzeba się napłakać, ponieważ jest cebula, dużo cebuli. Ale efekt wynagrodzi wszystko. Coś konkretnego dla mięsożerców! Dania Nigela Slatera (BBC) z moimi Zobacz więcej
Po długiej przerwie wracam do tematu domowych wędlin. Od pewnego czasu chodziła za mną suszona polędwica wołowa. Jest to jednak bardzo drogie mięso a podczas suszenia traci prawie połowę swojej Zobacz więcej
Sos serowy pasuje idealnie do mięs i duszonych warzyw. Ten wykonany z sera o zdecydowanym smaku idealnie wzbogaci smak potraw. Wykonanie jego jest na prawdę łatwe i szybkie. Dzięki firmie Duda miałam Zobacz więcej
, a z wołowiny była tylko ligawa, ale przynajmniej wyglądało lepiej, niż w supermarkecie obok mojego bloku. Kupiłam dwa grube plastry ligawy (w sumie trochę ponad 300gr), przy okazji pytając o to, czy Zobacz więcej
Jeżeli chcemyzjeść porządny kawałek wołowiny w całkiem przystępnej cenie, to śmiało możemy pokusić się o ligawę. Nie jest ona tak delikatna jak polędwica, ale dobrze przygotowana również da nam radość Zobacz więcej