ligawa pieczona

kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia pokoleń
Faszerowane papryki

Faszerowane papryki 343

0
Ligawa – doskonała do pieczenia ,duszenia, na małe rolady, carpaccio, jest ona odpowiednikiem schabu wieprzowego…. Zobacz więcej
1 kg ligawy wołowej 20 dag wędzonego boczki 6 średnich pieczarek 1 cebula puszka krojonych pomidorów szklanka soku pomarańczowego sól, pieprz Pieczarki i cebulę drobno pokroić i przysmażyć razem. Zobacz więcej
« Marchewki z ciasta ... Pieczeń pieczona z czosnkiem Boczek musi być, musi być i pieczeń. Oto mój "wypiek". Składniki: 1 i 1/2 kg pręgi lub ligawy 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju przyprawy: jarzynka, Zobacz więcej
Taka pieczeń to u nas rzadkość, ale to niestety sprawka cen mięsa, że pozwalamy sobie na nią tylko raz na jakiś dość długi czas. Tym razem dzięki mamie dostałam piękny kawałek ligawy i postanowiłam Zobacz więcej
. Ryby - dobre ryby są po prostu drogie, droższe od drobiu, wołowiny, nawet polędwica czy ligawa są często tańsze od płatów świeżego dorsza.... Mając na myśli dobrą rybę oczywiście szerokim łukiem Zobacz więcej
! Składniki: na 2-3 porcje mieszanka sałat pomidor ogórek szklarniany 1 cebula 2 plastry wołowiny (ligawa lub polędwica) po ok. 160 gr każdy łyżka sosu sojowego łyżka miodu łyżka octu balsamicznego Zobacz więcej
Składniki 750 g ciasto francuskie 1 bułka 250 ml mleka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki oleju 1 kg mięsa wieprzowo - wołowego / u mnie karkówka i ligawa / 2 jaja 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
ligawa, mięso wołowe

ligawa, mięso wołowe 5873

1
Ligawa – doskonała do pieczenia ,duszenia, na małe rolady, carpaccio, jest ona odpowiednikiem schabu wieprzowego. Z tego mięsa aż się prosi żeby zrobić carpaccio,ale moja rodzina nie lub surowego Zobacz więcej
Steak Najlepiej użyć mięsa T-bone – ponieważ nie w każdym sklepie mięsnym można dostać ten rodzaj, zamiennie użyć ligawy, rostbefu albo antrykotu. Składniki: wołowina (ja użyłam np. antrykotu) Zobacz więcej
Smak pieczonej wołowiny najbardziej lubię wśród wędlin. Mięso jest bardzo delikatne, bez tłuszczu, przyjemnie kruche i przesycone ziołami. Choć nie jest tanie, to jednak warto od czasu do czasu Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Jak przyrządzić mięso?

Jak przyrządzić mięso? 285

0
Wiele osób ma problem z twardym mięsem, nieważne, czy jest to stek, polędwiczki, czy schabowa rolada. Oczywiście bardzo duży wpływ na twardość mięsa ma jego gatunek. Pamiętajmy, że schab będzie Zobacz więcej
Składniki: wołowina (ja użyłam steku z ligawy i bavette), 1/3 szkl. wina czerwonego wytrawneg, ok. 200g wiśni (mrożonych), 1 łyżka ocetu balsamicznego, 1 łyżka cukru, 1/3 szkl. bulionu wołowego, 1 Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Ligawa w pomidorach

Ligawa w pomidorach 2420

0
Zupka ze świeżych pomidorów już była, teraz czas na moje ulubione, autorskie danie dla Gości i na niedzielny obiad! Wołowina w pomidorach: Potrzebujesz: 500 g ligawy ( odmiana wołowiny) 1 duża Zobacz więcej
Hanik
Hanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hanik gotuje!
Polędwica żydowska

Polędwica żydowska 788

0
porcję. W trakcie płacenie nie mogłam wytrzymać i dopytałam - "a dlaczego ta polędwca taka tania?", poczułam na sobie zdziwione spojrzenia innych kupujących i usłyszałam "tania? moim zdaniem bardzo Zobacz więcej
kasia_044
kasia_044 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zgrabne gotowanie
Steki wołowe

Steki wołowe 4001

1
:) W USA miałam przyjemność spróbować prawdziwych wołowych steków, są przepyszne. Dlatego postanowiłam zrobić je sama. Największym problemem przy przygotowaniu steków jest wybór mięsa. Najlepiej do Zobacz więcej
Cześć =) Pieczeń wołowa, to specjalność mojej matki, która przygotowuje ją na specjalne okazje, uroczystości, święta. Jest to wspaniała, krucha i soczysta pieczona wołowina. Pieczona wołowina w Zobacz więcej
Cześć =) Bardzo lubię wołowinę i staram się jeść jej jak najwięcej. Czy to w postaci steków wołowych, czy to w postaci duszonych bitek wołowych, czy wreszcie w postaci pieczeni wołowej. Pieczona Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Steki

Steki 3986

2
i gotowe. Żadna filozofia :) 4 plastry ligawy wołowej grubości około 2 cm marynata: pieprz kolorowy mielony, bazylia, majeranek, miks przypraw do steków, 5 łyżek oleju, 5 łyżek sosu sojowego Steki Zobacz więcej
czerwonego wytrawnego wina 600 ml bulionu wołowego 350 gramów pieczarek 3 ząbki czosnku 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka 1/4 łyżeczki tymianku suszonego Zobacz więcej
Cześć =) Pieczeń wołowa w moim wykonaniu, jest wspaniała, krucha i soczysta. Jest to zawsze bardzo duże doznanie kulinarne. Świetnie smakuje z ulubionymi warzywami. W tej wersji podałem pieczeń wołową Zobacz więcej