ligawa wołowa

Fastfood=slowfood- czyli jak oszukać widelce. Roszponka, ser wędzony, boczek, porcja ligawy wołowej, musztarda, sos barbecue, masło, czosnek, pieprz, sól.. Bagietkę (pełnoziarnistą najlepiej) przyciąć Zobacz więcej
Od dawien dawna na naszych stołach gości. Król przystawek w większości polskich restauracji. Tatar niby nic takiego, a jednak potrafi zaskoczyć smakiem nie jednego. Dziś właśnie chciałabym, Was lekko Zobacz więcej
Wczoraj będąc na zakupach stojąc przy dziale mięsnym skusiłam się na kawałek ligawy wołowej. Tak ładnie wyglądała, a za mną od tak dawna chodził stek, że w końcu zdecydowałam się ją kupić. Naprawdę Zobacz więcej
Po długiej przerwie wracam do tematu domowych wędlin. Od pewnego czasu chodziła za mną suszona polędwica wołowa. Jest to jednak bardzo drogie mięso a podczas suszenia traci prawie połowę swojej Zobacz więcej
Sos serowy pasuje idealnie do mięs i duszonych warzyw. Ten wykonany z sera o zdecydowanym smaku idealnie wzbogaci smak potraw. Wykonanie jego jest na prawdę łatwe i szybkie. Dzięki firmie Duda miałam Zobacz więcej
, a z wołowiny była tylko ligawa, ale przynajmniej wyglądało lepiej, niż w supermarkecie obok mojego bloku. Kupiłam dwa grube plastry ligawy (w sumie trochę ponad 300gr), przy okazji pytając o to, czy Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
ligawa, mięso wołowe

ligawa, mięso wołowe 5552

1
Ligawa – doskonała do pieczenia ,duszenia, na małe rolady, carpaccio, jest ona odpowiednikiem schabu wieprzowego. Z tego mięsa aż się prosi żeby zrobić carpaccio,ale moja rodzina nie lub surowego Zobacz więcej
wiem, że zawsze na większą imprezę czy wyjątkowe spotkanie będę go przygotowywać i ulepszać! Wspomagałam się przepisem z mojej ukochanej księgi, ponad 45 letniej Kuchni Polskiej. Specjalnie wybrałam Zobacz więcej
Produkty: 4 kotlety wołowe /ligawa/ 1-2 cebule 2-3 ząbki czosnku papryka łagodna. Zobacz więcej
Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej przygotowywać Zobacz więcej
Porcja na 1 osobę 150 – 200 g mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 duże żółtko , 1 łyżeczka musztardy dijon, oliwa lub olej, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, Zobacz więcej
mimiwiki
mimiwiki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Kuchenne Rewelacje
Bitki wołowe

Bitki wołowe 3457

1
Tradycyjne, pyszne, mięciutkie bitki wołowe - łatwy obiad, który zawsze smakuje :) SKŁADNIKI 500 g ligawy 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liście laurowe 2 szklanki bulionu olej do smażenia Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski 117

1
Niektórym takie jedzonko kojarzy się z PRLem bo to taki befsztyczek i kieliszek wódeczki i przyjęcie gotowe. Ja uwielbiam befsztyk tatarski zwany tatarem od zawsze, jestem zodiakalnym lwem i bez mięsa Zobacz więcej
Klasyka gatunku :) Składniki: 0,5 kg polędwicy wołowej lub ligawy sól świeżo zmielony czarny pieprz kapary 5 cebulek szalotek 5 niedużych ogórków kiszonych marynowane kurki 5 łyżek oleju 2 jajka Zobacz więcej
1 kg ligawy wołowej 20 dag wędzonego boczki 6 średnich pieczarek 1 cebula puszka krojonych pomidorów szklanka soku pomarańczowego sól, pieprz Pieczarki i cebulę drobno pokroić i przysmażyć razem. Zobacz więcej
Wiele osób uwielbia tatara z wołowiny, był jest i zapewne będzie obecny w wielu formach, dziś moja propozycja na: Tatar wołowy siekany z suszonymi pomidorami i kaparami. Składniki na 1 porcję: 1. 100 Zobacz więcej
Sezon na kurki trwa. Uwielbiam sos kurkowy - mogą to być tylko kurki w śmietanie lub z innymi dodatkami. Dziś proponuję z ligawą wołową i szalotką. Składniki: opakowanie kurek (około 0,75 kg) 1,2 kg Zobacz więcej
Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i winie Dodane 24 lipca, 2013 w Dania główne Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu. Składniki: 6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 Zobacz więcej
Polędwica to najdroższa część wołowego - cena 1 kg waha się w granicach 85 zł. Nic jednak nie zastąpi steku z najprawdziwszej polędwicy. Można je podrabiać antrykotem, ligawą, ale to już nie ta klasa. Zobacz więcej
Polędwica wołowa lub ligawa, opłukana i osuszona i pokrojona w paseczki cebulka pieczarki pokrojone w kostkę bulion wołowy koncentrat pomidorowy musztarda listek laurowy pieprz tymianek troszkę Zobacz więcej