ligawa wołowa w sosie z czerwonego wina

Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i winie Dodane 24 lipca, 2013 w Dania główne Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu. Składniki: 6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 Zobacz więcej
Składniki: wołowina (ja użyłam steku z ligawy i bavette), 1/3 szkl. wina czerwonego wytrawneg, ok. 200g wiśni (mrożonych), 1 łyżka ocetu balsamicznego, 1 łyżka cukru, 1/3 szkl. bulionu wołowego, 1 Zobacz więcej
plastry ligawy wołowej marynata: szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju liść laurowy bazylia tymianek pieprz kolorowy mielony chutney: cebula czerwona 4 łyżeczki Zobacz więcej
i to polecam) - 4 cebule - 1 łyżka masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka bulionu wołowego - 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - oliwa do smażenia - łyżka tymianku - 2 liście laurowe - 3 ząbki Zobacz więcej
czerwonego wytrawnego wina 600 ml bulionu wołowego 350 gramów pieczarek 3 ząbki czosnku 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka 1/4 łyżeczki tymianku suszonego Zobacz więcej
Składniki na sos: Żurawina Masło sól i pieprz Czerwone wino cebula czerwona cukier woda Składniki na chrust: Ziemniaki olej(do smażenia) cukier sól Wykonanie: Boczek kroimy w długie plastry, Zobacz więcej
o przepis :) ) oraz pół kilograma piersi z indyka na następny obiad (mogłam przed mrożeniem podzielić go na dwie albo trzy części, ale mniejsza z tym...). Kupiłam też trochę warzyw ze stoiska obok Zobacz więcej
Łukasz Goles
Łukasz Goles Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BezKebaba
Strogonow wg. Kuronia

Strogonow wg. Kuronia 216

0
ważnych powodów, wino nie zostanie użyte ;). Potrzebujemy: 500 g udźca wołowego, karku lub ligawy 500 g pieczarek 350 ml śmietany 30% 250 ml wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego 70 g Zobacz więcej
go ze wspaniałym portugalskim winem. Stek wołowy po portugalsku dla 2 osób Składniki: 2 plastry ligawy 2 jajka 4 plastry szynki parmeńskiej 4 ząbki czosnku 100 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml Zobacz więcej
Wołowina wydaje się być mięsem dość trudnym do przygotowania. Jakiś czas temu myślałam, że smaczna może być jedynie w gulaszu – gotowana kilka godzin w winie, z warzywami, przyprawami i cebulą lub Zobacz więcej
Ostrą Papryczkę po 2,5 minuty z każdej strony. Podany z „salade verte” Polędwica (170 g) – raw. Smażona 1.20 z każdej strony. Podana ze szparagami z wody oraz sosem pieprzowym na bazie czerwonego Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon 112

0
szanujący się gulasz powinien smakować. Boeuf Bourguignon: 800g wołowiny (polędwicy lub ligawy) 500g boczku (nie żadne plasterki tylko duży, ładny kawał świni) 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 kubki Zobacz więcej
Do niedawna nie przepadałam za tatarem. Jednak w Hell’s Kitchen, gotując pod okiem szefa Wojciecha Modesta Amaro, mając do dyspozycji najlepszą wołową polędwicę bardzo przekonałam się do surowej Zobacz więcej
ligawę. Jest to absolutnie improwizowany przepis, ale nieskromnie przyznam, że byłam pod swym własnym wrażeniem Ligawa wołowa to odpowiednik schabu wieprzowego. Jest to mięsień utrzymujący kręgosłup Zobacz więcej
, pieprz, ulubione świeże zioła (nie znam lepszych niż rozmaryn), można dodać czerwone wino (nie więcej niż 2-3 łyżki stołowe na 1 stek) i koniecznie coś kwaśnego (np. kilka kropli soku z cytryny, ale Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w sezonie...
wołowina po burgundzku

wołowina po burgundzku 77

0
Siwiuteńka, z włosami upiętymi w kształtny koczek, lekko zgarbiona, ubrana w milutki sweter, spódnicę za kolano i przyciasne, karmelowe podkolanówki, w oprawkach pamiętających początki minionego Zobacz więcej
czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Policzki wołowe

Policzki wołowe 3676

1
po rozgryzieniu... Soczyste, przesiąknięte aromatem wina i rozmarynu... Posłuchajcie, tylko uwaga: to nie będzie jakiś nadzwyczajny przepis. Normalka. Z takim mięsem się nie wydziwia. Składniki: 1 kg Zobacz więcej
. I was surprised to be met by polite refusals. One m... 3 tygodnie temu Gotujący facet Makaron z sosem mięsno-pomidorowym - Bardzo lubię makaron! I to pod różnymi postaciami. Gotowany i podawany z Zobacz więcej
by polite refusals. One m... 3 tygodnie temu Gotujący facet Makaron z sosem mięsno-pomidorowym - Bardzo lubię makaron! I to pod różnymi postaciami. Gotowany i podawany z różnymi sosami, zapiekany, w Zobacz więcej