ligawa wołowa w sosie z czerwonego wina

{{headerMessage}}
Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i winie Dodane 24 lipca, 2013 w Dania główne Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu. Składniki: 6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: wołowina (ja użyłam steku z ligawy i bavette), 1/3 szkl. wina czerwonego wytrawneg, ok. 200g wiśni (mrożonych), 1 łyżka ocetu balsamicznego, 1 łyżka cukru, 1/3 szkl. bulionu wołowego, 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
plastry ligawy wołowej marynata: szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju liść laurowy bazylia tymianek pieprz kolorowy mielony chutney: cebula czerwona 4 łyżeczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i to polecam) - 4 cebule - 1 łyżka masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka bulionu wołowego - 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - oliwa do smażenia - łyżka tymianku - 2 liście laurowe - 3 ząbki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To trzeci raz, kiedy robię tą potrawę, dwa pierwsze piekłam ją w piekarniku, jak w oryginalnym przepisie, teraz ją ugotowałam i powiem, że było tak samo pysznie. Baaardzo aromatyczny i wspaniały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na sos: Żurawina Masło sól i pieprz Czerwone wino cebula czerwona cukier woda Składniki na chrust: Ziemniaki olej(do smażenia) cukier sól Wykonanie: Boczek kroimy w długie plastry, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
o przepis :) ) oraz pół kilograma piersi z indyka na następny obiad (mogłam przed mrożeniem podzielić go na dwie albo trzy części, ale mniejsza z tym...). Kupiłam też trochę warzyw ze stoiska obok Zobacz więcej
Łukasz Goles
Łukasz Goles Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BezKebaba
Strogonow wg. Kuronia

Strogonow wg. Kuronia 239

0
{{headerMessage}}
ważnych powodów, wino nie zostanie użyte ;). Potrzebujemy: 500 g udźca wołowego, karku lub ligawy 500 g pieczarek 350 ml śmietany 30% 250 ml wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego 70 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
go ze wspaniałym portugalskim winem. Stek wołowy po portugalsku dla 2 osób Składniki: 2 plastry ligawy 2 jajka 4 plastry szynki parmeńskiej 4 ząbki czosnku 100 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wołowina wydaje się być mięsem dość trudnym do przygotowania. Jakiś czas temu myślałam, że smaczna może być jedynie w gulaszu – gotowana kilka godzin w winie, z warzywami, przyprawami i cebulą lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, który podtrzymuje kręgosłup w części krzyżowej zwierzęcia, toteż jest dosyć sztywny i nadaje się jedynie do duszenia lub pieczenia. Steka z tego nie bedzie, chyba, że macie drugi komplet zębów do Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon 132

0
{{headerMessage}}
szanujący się gulasz powinien smakować. Boeuf Bourguignon: 800g wołowiny (polędwicy lub ligawy) 500g boczku (nie żadne plasterki tylko duży, ładny kawał świni) 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 kubki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do niedawna nie przepadałam za tatarem. Jednak w Hell’s Kitchen, gotując pod okiem szefa Wojciecha Modesta Amaro, mając do dyspozycji najlepszą wołową polędwicę bardzo przekonałam się do surowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ligawę. Jest to absolutnie improwizowany przepis, ale nieskromnie przyznam, że byłam pod swym własnym wrażeniem Ligawa wołowa to odpowiednik schabu wieprzowego. Jest to mięsień utrzymujący kręgosłup Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, pieprz, ulubione świeże zioła (nie znam lepszych niż rozmaryn), można dodać czerwone wino (nie więcej niż 2-3 łyżki stołowe na 1 stek) i koniecznie coś kwaśnego (np. kilka kropli soku z cytryny, ale Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w sezonie...
wołowina po burgundzku

wołowina po burgundzku 82

0
{{headerMessage}}
Siwiuteńka, z włosami upiętymi w kształtny koczek, lekko zgarbiona, ubrana w milutki sweter, spódnicę za kolano i przyciasne, karmelowe podkolanówki, w oprawkach pamiętających początki minionego Zobacz więcej
czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Policzki wołowe

Policzki wołowe 4941

1
{{headerMessage}}
po rozgryzieniu... Soczyste, przesiąknięte aromatem wina i rozmarynu... Posłuchajcie, tylko uwaga: to nie będzie jakiś nadzwyczajny przepis. Normalka. Z takim mięsem się nie wydziwia. Składniki: 1 kg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kremówka - parę sztuk anchois - ser starty parmezan,lub dziugas ser,albo ... 1 dzień temu Z Chaty Na Końcu Wsi PIECZONY NALEŚNIK Z OLEJEM RZEPAKOWYM - DUTCH BABY - Pieczone naleśniki z wysokim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tylko dwie kreski powyżej zera, to aż chce się wy... 2 dni temu Bernika - mój kulinarny pamiętnik Potrawka warzywna z klopsikami - Szybki, pyszny obiad. faworyzowane ostatnio przeze mnie klopsiki Zobacz więcej