ligawa wołowa w sosie z czerwonego wina

Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i winie Dodane 24 lipca, 2013 w Dania główne Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu. Składniki: 6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 Zobacz więcej
Składniki: wołowina (ja użyłam steku z ligawy i bavette), 1/3 szkl. wina czerwonego wytrawneg, ok. 200g wiśni (mrożonych), 1 łyżka ocetu balsamicznego, 1 łyżka cukru, 1/3 szkl. bulionu wołowego, 1 Zobacz więcej
plastry ligawy wołowej marynata: szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju liść laurowy bazylia tymianek pieprz kolorowy mielony chutney: cebula czerwona 4 łyżeczki Zobacz więcej
i to polecam) - 4 cebule - 1 łyżka masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka bulionu wołowego - 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - oliwa do smażenia - łyżka tymianku - 2 liście laurowe - 3 ząbki Zobacz więcej
To trzeci raz, kiedy robię tą potrawę, dwa pierwsze piekłam ją w piekarniku, jak w oryginalnym przepisie, teraz ją ugotowałam i powiem, że było tak samo pysznie. Baaardzo aromatyczny i wspaniały Zobacz więcej
Składniki na sos: Żurawina Masło sól i pieprz Czerwone wino cebula czerwona cukier woda Składniki na chrust: Ziemniaki olej(do smażenia) cukier sól Wykonanie: Boczek kroimy w długie plastry, Zobacz więcej
o przepis :) ) oraz pół kilograma piersi z indyka na następny obiad (mogłam przed mrożeniem podzielić go na dwie albo trzy części, ale mniejsza z tym...). Kupiłam też trochę warzyw ze stoiska obok Zobacz więcej
Łukasz Goles
Łukasz Goles Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BezKebaba
Strogonow wg. Kuronia

Strogonow wg. Kuronia 229

0
ważnych powodów, wino nie zostanie użyte ;). Potrzebujemy: 500 g udźca wołowego, karku lub ligawy 500 g pieczarek 350 ml śmietany 30% 250 ml wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego 70 g Zobacz więcej
go ze wspaniałym portugalskim winem. Stek wołowy po portugalsku dla 2 osób Składniki: 2 plastry ligawy 2 jajka 4 plastry szynki parmeńskiej 4 ząbki czosnku 100 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml Zobacz więcej
Wołowina wydaje się być mięsem dość trudnym do przygotowania. Jakiś czas temu myślałam, że smaczna może być jedynie w gulaszu – gotowana kilka godzin w winie, z warzywami, przyprawami i cebulą lub Zobacz więcej
zdrowe. W naszych sklepach najczęściej znajdziemy: - mięso z udźca wołowego - ligawę - łatę wołową - kart wołowy. Ostatnio Lidl rozpieszcza nas kawałkami polędwicy, antrykotem i rostbefem. I w Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon 129

0
szanujący się gulasz powinien smakować. Boeuf Bourguignon: 800g wołowiny (polędwicy lub ligawy) 500g boczku (nie żadne plasterki tylko duży, ładny kawał świni) 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 kubki Zobacz więcej
Do niedawna nie przepadałam za tatarem. Jednak w Hell’s Kitchen, gotując pod okiem szefa Wojciecha Modesta Amaro, mając do dyspozycji najlepszą wołową polędwicę bardzo przekonałam się do surowej Zobacz więcej
ligawę. Jest to absolutnie improwizowany przepis, ale nieskromnie przyznam, że byłam pod swym własnym wrażeniem Ligawa wołowa to odpowiednik schabu wieprzowego. Jest to mięsień utrzymujący kręgosłup Zobacz więcej
. Oddaję więc głos Wybrankowi: Przede wszystkim -dobre mięso. Jeśli stać nas na polędwicę z bydła mięsnego, a nie tak jak najczęściej w Polsce - mlecznego, to nie wahajmy się. Jeżeli nie chcemy za Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w sezonie...
wołowina po burgundzku

wołowina po burgundzku 80

0
Siwiuteńka, z włosami upiętymi w kształtny koczek, lekko zgarbiona, ubrana w milutki sweter, spódnicę za kolano i przyciasne, karmelowe podkolanówki, w oprawkach pamiętających początki minionego Zobacz więcej
czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Policzki wołowe

Policzki wołowe 4668

1
nie wypowiadam się, gdyż dla niego nawet ligawa przypomina sikorki. Ja takoż konesrem nie jestem, gdyż albowiem ulubiłem sobie wołowe policzki, a nie rozbef, antrykota czy inną ligawę albo dolną Zobacz więcej
kremówka - parę sztuk anchois - ser starty parmezan,lub dziugas ser,albo ... 1 dzień temu Z Chaty Na Końcu Wsi PIECZONY NALEŚNIK Z OLEJEM RZEPAKOWYM - DUTCH BABY - Pieczone naleśniki z wysokim Zobacz więcej
starty parmezan,lub dziugas ser,albo ... 1 dzień temu Z Chaty Na Końcu Wsi PIECZONY NALEŚNIK Z OLEJEM RZEPAKOWYM - DUTCH BABY - Pieczone naleśniki z wysokim brzegiem popularne w Stanach zjednoczonych Zobacz więcej