Przepis na liguria

Powiązane przepisy:

paulinafuchstoja
paulinafuchstoja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie to kochanie
Moje pesto

Moje pesto 59

Istnieje wiele metod przyrządzania pesto. Wszyscy przypisujemy je do włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Zobacz więcej
Pesto to rodzaj sosu wywodzący się Genui (region Liguria). Początkowo nazwa odnosiła się wyłącznie do specjału przygotowywanego z czosnku, orzeszków pinii, parmezanu, bazylii i oliwy z oliwek. Zobacz więcej
Conchiglioni z pesto i pomidorami Lekka pasta z pesto i pomidorami wyjęta prosto z przepisów kuchni włoskiej, można też nazwać to danie flagowe w dosłownym znaczeniu ponieważ składniki tworzą flagę Zobacz więcej
Placek z mąki z ciecierzycy to wypiek wytrawny o dość specyficznym, lekko "orzechowym"i mocno wyczuwalnym cieciorkowym smaku , chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku. Ciecina pochodzi z Włoch Zobacz więcej
Neiven
Neiven Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy z podróży
Trofie al pesto

Trofie al pesto 138

Po powrocie z Bolonii nie mogę się uwolnić od ciągłej ochoty przyrządzania i konsumowania włoskich dań oraz urozmaicania każdego posiłku dodatkami takimi jak oliwa, oct balsamiczny czy parmezan ;) Zobacz więcej
Nasz wypad do Włoch - film Przepisy Obiady Desery Przetwory Przekąski Fotografia Polecam Blog Współpraca Nasz wypad do Włoch - film Dodano: 2014-08-30 Tyle pisałam Wam o tym wyjeździe, więc pora na Zobacz więcej
Liguria rozciąga się wzdłuż wybrzeża od francuskiej granicy na zachodzie, aż po Toskanię na wschodzie. Po drodze graniczy z Piemontem na północnym zachodzie i Emilią -Romanią na północnym wschodzie. Zobacz więcej
belgia od kuchni
belgia od kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
belgia od kuchni
Wiosna w Irlandii

Wiosna w Irlandii 113

Nie wiem skad mu się to wzięło, ale mój syn zawsze chciał jechać na wakacje do Irlandii. Nie potrafił wytłumaczyć dlaczego.A w wakacje Irlandia przegrywała zazwyczaj z Bretanią, z Ligurią, albo z Zobacz więcej
Zawsze jestem zadowolona, gdy dowiaduję się ciekawych rzeczy o Włoszech. Choć ciężko w sumie już mnie zaskoczyć, po 21 latach zamieszkania, tym razem zostałam zaskoczona. Kilka miesięcy temu założyłam Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
La Spezia i uroki Ligurii

La Spezia i uroki Ligurii 147

Przedwczoraj mieliśmy długi dzień. Wyjechaliśmy rano z Vicenzy, po drodze zwiedziliśmy Sabbionetę, śliczne miasteczko wpisane w 2008 wraz z Mantovą na listę UNESCO, potem zatrzymaliśmy się w Parmie i Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Makaron ze szparagami i pomidorkami

Makaron ze szparagami i pomidorkami 50

Trofie torodzaj makaronu pochodzący zwłoskiego regionu Liguria. Są toręcznie zwijane kluseczki wkształcie ok. pięciocentymetrowych krętek, zmąki pszennej – semoliny iwody. Ja użyłam kupionego, Zobacz więcej
Ostatnio odkrylam przyjemnosc wytwarzaniaswiezych makaronow. Formatow, ktore musimy wymodelowac recznie. Powiem szczerze, ze choc czasem skomplikowanie to wyglada, to nie zajmuje to bardzo duzo czasu Zobacz więcej
Kuchennyviral
Kuchennyviral Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchennyviral.pl
Pierś z kurczaka w pesto

Pierś z kurczaka w pesto 588

Czas odetchnąć po wielkanocnych potrawach, dzisiaj w naszej kuchni ląduje coś, co przygotujemy szybko, co możemy zjeść od razu lub zabrać w pojemnikach na przykład do pracy i odgrzać sobie choćby w Zobacz więcej
Alizea
Alizea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.consapore-alizea.blogspot.com/
FARINATA

FARINATA 162

Farinata to rodzaj wytrawnego wypieku złożonego z trzech podstawowych składników : mąki z ciecierzycy, wody i niewielkiej ilości oliwy z oliwek extravergine. Jest to danie pochodzące z włoskiego Zobacz więcej
blankariot
blankariot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eatyourdream
pesto alla genovese

pesto alla genovese 109

Pesto alla genovese to aromatyczny zielony sos wywodzący się z Ligurii - dokładniej z Genui. Tradycyjna metoda jego przygotowania to ugniatanie w marmurowym moździerzu, jednak coraz bardziej popularne Zobacz więcej
Kiedy myślę o włoskim śniadaniu, pierwsze skojarzenie związane jest z miastami: Rzymem, Florencją, Mediolanem, dopiero po nich pojawiają się malownicze obrazy związane z regionami Piemontem, Zobacz więcej
Sałatka z cieciorki , truskawek, cytryny, bukietu młodych sałat z sezamowym sosem i oliwy extra vergine Santa Tea monocultivar Leccino Pieczeń wieprzowa w musztardzie Dijon , w orzeszkach laskowych Zobacz więcej
Szafranowy raj
Szafranowy raj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szafranowy raj...
Bazyliowe pesto...

Bazyliowe pesto... 223

Bazylia....kochamy jej smak, aromat. Wykorzystujemy świeżą, jak i suszoną. Najbajbardziej znanym produktem z niej wykonywany jest pesto. Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) Zobacz więcej
Kiedy myślę o włoskim śniadaniu, pierwsze skojarzenie związane jest z miastami: Rzymem, Florencją, Mediolanem, dopiero po nich pojawiają się malownicze obrazy związane z regionami Piemontem, Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Cinque Terre | Liguria

Cinque Terre | Liguria 45

Park Narodowy Cinque Terre to fragment wybrzeża liguryjskiego, który zawdzięcza swą nazwę pięciu niedużym, bardzo urokliwym, średniowiecznym miasteczkom: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: