liguria

ZOBACZ TAKŻE:

Szymon
Szymon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Cinque Terre | Liguria

Cinque Terre | Liguria 44

0
Park Narodowy Cinque Terre to fragment wybrzeża liguryjskiego, który zawdzięcza swą nazwę pięciu niedużym, bardzo urokliwym, średniowiecznym miasteczkom: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza Zobacz więcej
i oliwą extra vergine Liguria Polenta z ziołowymi pulpecikami , sosem pomidorowym , młodymi warzywami i oliwą extra virgine Rocca di Cervaia Wiosenne risotto z parmigiano , świeżym tymiankiem , białym Zobacz więcej
Pesto to rodzaj sosu wywodzący się Genui (region Liguria). Początkowo nazwa odnosiła się wyłącznie do specjału przygotowywanego z czosnku, orzeszków pinii, parmezanu, bazylii i oliwy z oliwek. Zobacz więcej
pesto i słodkich pomidorów. Pesto najlepiej zrobić samemu łącząc ze sobą świeżą bazylię, oliwę i orzechy piniowe, ale ja kupiłam gotowy w słoiku, który również jest dobry. Sos pesto pochodzi z Genui Zobacz więcej
Bazylia....kochamy jej smak, aromat. Wykorzystujemy świeżą, jak i suszoną. Najbajbardziej znanym produktem z niej wykonywany jest pesto. Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) Zobacz więcej
Placek z mąki z ciecierzycy to wypiek wytrawny o dość specyficznym, lekko "orzechowym"i mocno wyczuwalnym cieciorkowym smaku , chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku. Ciecina pochodzi z Włoch / Zobacz więcej
trzy minuty zapierających dech w piersiach krajobrazów, ujęcia z pokręconych włoskich dróg i... kajakowania po morzu - trochę strasznie było, fale wysokie czasem na 2 metry; w połowie trasy Zobacz więcej
Liguria. Wzgórza porośnięte zielenią łączące się z lazurem morza. Wieczorne rozedrgane powietrze i feeria świateł. Portofino. Synonim Ligurii. Luksusowe jachty zacumowane w malej zatoczce. Dzika Zobacz więcej
blankariot
blankariot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eatyourdream
pesto alla genovese

pesto alla genovese 92

0
bazylii i czosnku. 2. Kiedy listki puszczą sok, dodaj orzeszki piniowe. 3. Po chwili dodaj parmezan, oliwę i szczyptę soli. 4. Ucieraj składniki do wyczerpania. Gotowe pesto możesz łączyć z Zobacz więcej
Castagnaccio to typowy wypiek jesienny z maki kasztanowej (farina di castagne) popularny w regionach : Toskania, Liguria i Piemonte.Co ciekawe- w sklad tego ciasta nie wchodza jajka, natomiast jesli Zobacz więcej
makaronbardzo rzadko.Wykorzystuje gopozniej, przy nadarzajacej sieokazji. Taki zamrozony wrzucam bezposrednio na osolony wrzatek. Jesli macie ochote to spojrzcie jak sie robi: scialatielli, Zobacz więcej
, który nazywa się "trofie", oczywiście ze świeżym pesto, z którego słynie nie tylko Genua ale cała Liguria. A dzisiaj w roli przystawki jedliśmy kolejny lokalny specjał - "farinatę", rodzaj Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Gamberetti fritti

Gamberetti fritti 37

0
Smażone krewetki Jeszcze jakiś czas temu by kupić krewetki trzeba było się nieźle wykrwawić (mowa tu o pieniądzach). Aktualnie są one powszechnie dostępne w przystępnych cenach. Mrożone, ale też Zobacz więcej
Oryginalny, włoski, zielony sospesto alla genovese z bazylii, parmezanu, pecorino, orzechów pinii oraz oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku i soli. Sos pochodzi z Genui, stolicy włoskiego regionu Zobacz więcej
Foccacia to rodzaj pieczywa drożdżowego – prawie takiego samego jak na pizzę, doprawianego różnymi dodatkami, które dodaje się do samego ciasta, lub nakłada na jego wierzch. Jej ojczyznąjest Liguria Zobacz więcej
Farinata to rodzaj wytrawnego wypieku złożonego z trzech podstawowych składników : mąki z ciecierzycy, wody i niewielkiej ilości oliwy z oliwek extravergine. Jest to danie pochodzące z włoskiego Zobacz więcej
Kolejne wirtualne spotkanie z kulinarnymi blogerami przy piekarniku, czyli Wypiekanie na śniadanie. Tym razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z Zobacz więcej
, a na południu – drobny makaron. W niektórych regionach minestrone jest bardziej treściwa, z dużą ilością fasoli (Toskania) i słodkiejkapusty (Lombardia), w innych bardziej przypomina lekki rosół z Zobacz więcej
"Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: