likier bożonarodzeniowy z rumem

Trufle a`la białe michałki Owocowe galaretki w kokosie Kandyzowana skórka cytrynowa Czekoladowe pralinki z likierem Słone precelki w białej czekoladzie Kandyzowana skórka pomarańczowa Rafaello Zobacz więcej
roladę, ale jak już się pojawiła, okazało się, że to nic innego, jak "smakowite polano bożonarodzeniowe". Smakowo różni się od tych tradycyjnych francuskich - z reguły serwuje się tam polanka o smaku Zobacz więcej
zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na masę i - ucierając - dokładać porcjami zimny budyń. Ciasto posmarować kremem. Do kremu można dodać odrobinę amaretto lub innego likieru (waniliowy, rum a Zobacz więcej
w folię, przeleży w lodówce kilka dni. No i ma kolejną podstawową zaletę - pieczemy kilka dni szybciej, jeszcze przed kulinarnym szaleństwem. Ciasto serowo-miodowe: CIASTO: 3 szkl mąki, 2/3 szkl Zobacz więcej
1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego 1łyżka likieru smakowego lub rumu czy wódki- ja dodałam wódkę waniliową. łyżka cukru waniliowego garść żurawin garść Zobacz więcej
"poleżakować" ok. 12 godz. przed upieczeniem (co u mnie spowodowało podskubywanie surowego ciasta :). W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się rum lub wiśniówkę - pierwszego nie lubię, drugiego w Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Makowiec

Makowiec 498

0
g kandyzowanej skórki z pomarańczy starta skórka z 1 cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego 50 ml likieru Amaretto lub rumu Dodatkowo 1 białko do posmarowania Zobacz więcej
Świąteczne alkohole okiem antropologa. Napisane Grudzień 16, 2011 przez Klaudyna Hebda w Socjologia jedzenia | | Dobry wieczór, Niedawno proponowałam Wam przepis na świąteczny rum. Przy okazji Zobacz więcej
-selerowa sałatka z kurczakiem (25.11.2013)Pigwa w syropie (22.11.2013) Ciasta pieczone Świąteczne ciasto z olejem rzepakowym 14. 12.2013 | 18:06 Dziś odbiegam nieco od tradycyjnych Zobacz więcej
została zaczerpnięta z języka górniczego i oznacza wspierającą belkę. Stollen jest tak zakorzeniony w saksońskiej bożonarodzeniowej tradycji, że bez niego żadna wigilijna uczta nie ma prawa się w tym Zobacz więcej
drinka stanowiącego połączenie mocnego espresso, rumu, cukru i cytryny, po nim nie zaśniecie ;-) Również likiery nie są w Italii obce – bardzo popularne Limoncello – trochę jak nasza poczciwa Zobacz więcej
). autorka: Magdalicja | blog: magDELICJE ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Bożonarodzeniowy sernik z karmelizowanymi jabłkami autorka: marta-gotuje.pl | blog: Zobacz więcej
g cukru 1 jajko szklanki mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 […] Read More Świąteczne pierniczki Opublikowane 11 grudnia 2013 | Boże Zobacz więcej