limonka i ryba wędzona

Pasta z wędzonej makreli to klasyk i chyba każdy ją lubi i robi inaczej. To i ja przedstawiam moją wersję ;) A jest ich kilka... składniki 1 wędzona makrela sok z połowy limonki garść posiekanego Zobacz więcej
Dla miłośników ryb Składniki 500 g wędzonego pstrąga 5 plastrów wędzonego łososia kostka rosołowa 3 łyżki żelatyny pęczek koperku 1.5 l śmietany kremówki limonka sól Przygotowanie Kostkę rosołową Zobacz więcej
Chrupiące sałatka o każdej porze roku, zawsze świeża i pełna witamin. Nie wzbudza wyrzutów sumienia związanych z nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na lunch z Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Rillettes z łososia

Rillettes z łososia 119

1
Składniki: 250 g świeżego łososia (filet, bez ości) 150 g wędzonego (na zimno lub na ciepło) łososia - ja użyłam łososia wędzonego na zimno 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki posiekanego Zobacz więcej
plastry łososia wędzonego z dodatkiem ziół 2 łyżki oliwy z oliwek 100 gram serka camembert 3 cienkie plasterki limonki 1 mała cebulka 2 kiście czerwonych porzeczek sól morska świeżo mielona pieprz Zobacz więcej
Tradycyjne dla Ameryki Środkowej i Południowej ceviche przyrządza się z ryby surowej, zamarynowanej w soku z limonki, z dodatkiem cebuli, papryki i soli. Ponieważ nie miałam pod ręką świeżo złowionej Zobacz więcej
Stek Wołowy na Sałatce ... » Jajka Faszerowane Wędzoną Rybą Jajka z kremowym farszem na bazie wędzonej ryby. Jedne z najlepszych jakie jadłam: kremowe, delikatne, a przy tym wyraziste. Jak w Zobacz więcej
Do przygotowania tego piekielnego obiadu zainspirowały mnie przepisy na kukurydzę z masełkiem chili i rybę cajunów znalezione w książce „Na ostro” R. Lane. Danie wyszło niezwykle aromatyczne, a Zobacz więcej
Dzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Zobacz więcej
Koperek, który jest składnikiem poniższej sałatki, zawiera w sobie olejek eteryczny zwany limonenem. Ten sam olejek znajduje się w skórce cytrusów dzięki czemu koperek bardzo dobrze komponuje się z Zobacz więcej
Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z Zobacz więcej
Kolejny pomysł na szybkie przekąski na imprezę , lubię je ze względu na to że dużo ich wychodzi, są pyszne i nie trudne w wykonaniu .Z czasem dodam nowe zdjęcia ;) Składniki : Nadzienie : 2 awokado Zobacz więcej
Makrela wędzona to jedna z moich ulubionych ryb, od dzieciństwa, gdy mama przygotowywała nam pastę z makreli do kanapek (z ogórkiem, cebulka,majonezem i ketchupem), nie raz w miejsce majonezu Zobacz więcej
Pasta z wędzonej makreli z zielonym pepperoni i koperkiem Na rozpoczęcie akcji Zielono mi autorstwa Pinkcakeprzygotowałam pyszną pastę z makreli z dwoma zielonymi akcentami: zieloną papryczką Zobacz więcej
Kedgeree z nagietkiem ( dla 4 osób ) - 2 szklanki ryżu - 3,5 szklanki bulionu warzywnego - 80 g wędzonego pstrąga - 200 g wędzonego łososia - 6 jajek - 2 limonki - 2 cebule - 2 papryki czerwone - 2 Zobacz więcej
- wędzona papryka w proszku (jest genialna) -1 filet z łososia wędzonego na ciepło -Łyżeczka nasion kopru włoskiego -Sok z połowy limonki Paprykę kroimy w kostke i podsmażamy na tłuszczu z kaczki, Zobacz więcej
. Największym powodzeniem cieszą się kapary i cebula. Hmmmm... Wystarczy mieć: wędzonego łososia pokrojonego w cieniusieńkie plasterki kapary oliwki korniszony cebulę słodką cebulkę marynowaną ósemki Zobacz więcej
. Marynata Hawajska Wyspa Idealna do marynowania steków wołowych, drobiu, ryb lub mięsa wieprzowego. Pasuje idealnie również do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Składniki: 1/3 Zobacz więcej
Składniki (2 porcje): 2 patroszone pstrągi (każdy o wadze około 300 g) 3-4 ząbki czosnku 2 kromki pszenno-żytniego chleba (bez skórki) 2 łyżeczki masła 10 plastrów szynki dojrzewającej łagodnie Zobacz więcej
Makrela znana jest nam bardziej tylko pod nazwą "makrela wędzona". Ja jednak proponuję jej inną odsłonę, świeżą. Mięso tej ryby jest tłuste, ale bardzo wyraziste w smaku. Jeśli nie lubimy smaku Zobacz więcej