liście kalarepa

pasternak 300g 6 dużych liści kalarepy dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Ligol seler korzeniowy 200g 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i Zobacz więcej
Co będzie potrzebne: - mielone mięso wieprzowe - 200 dkg - liście kalarepy - (z jednej uzyskałam 5 dużych liści) - cebula - 1 sztuka - przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek, - Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Zupa z liści kalarepy

Zupa z liści kalarepy 1015

0
Zupa z liści kalarepy Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Sałatka z pomidorów z bazyliowym pesto Zupa z liści kalarepy Wiecie, że liście kalarepy są jadalne? I w dodatku bardzo smaczne, Zobacz więcej
"Mniej popularna zielenina. Liście kalarepy są bogatsze od owocu, zawierają sole mineralne: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod; karoteny, witaminy B1, B2, B6, C; Zobacz więcej
liści kalarepy): ~ 450 gramów mielonego mięsa (użyłam piersi indyka i samodzielnie je zmieliłam) ~ duża cebula ~ średnia czerwona papryka ~ jedno duże jajko* ~ przyprawy**: łyżeczka świeżo startej Zobacz więcej
te więzi, które coś wnoszą do życia, a te - które nie są tego warte - trzeba ucinać i nie zabierać sobie myśli sprawami nieistotnymi. To takie przemyślenia świeżo upieczonej trzydziestolatki, ale Zobacz więcej
Liście kalarepy są uznawane przez wielu jako produkt odpadowy. Często na straganach są przy nas obrywane od bulw i wyrzucane. Ja do liści przekonałem się kilka lat temu robiąc z nich pesto lub chipsy. Zobacz więcej
Nie lubię marnotrawić jedzenia a bardzo często wyrzuca się jadalne i pyszne liście różnych warzyw, np. kalarepy. Jak się poczyta w internecie to wszędzie jest napisane że liście kalarepy mają więcej Zobacz więcej
Przepis inspirowany prostotą i smakiem :) Polecam 500g. mielonego mięsa z indyka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała cebula sól, pieprz ziele oliwkowe ( ewentualnie koper) 2-3 łyżki oleju do smażenia Zobacz więcej
Należy jeść sezonowo, a owszem i staram się stosować do tej mądrej rady w tym roku po raz pierwszy i świadomie. A że w tym roku odkryłam, iż kalarepa ma liście, które dotąd niewiedzieć po co były do Zobacz więcej
Proste sałatki to to co szczególnie lubię jeść na śniadanie. Sezon na szparagi, botwinę czy kalarepę mobilizuje mnie do nowości, odkrywania nowych smaków i próbowania. Nigdy przedtem nie próbowałam Zobacz więcej
, jest ich bardzo dużo, co mnie cieszy ogromnie. dziwi mnie natomiast fakt, że ludzie pozbywają się od razu w sklepie części tych zakupionych warzyw... Odrzucają bezmyślnie liście kalafiora, brokułu, Zobacz więcej
Wracam po dłuuugiej przerwie :) Ostatnio robiąc porządki na działce znalazłam niewykopane w tamtym roku kalarepki, które spokojnie sobie przezimowały i ponownie zaczęły rosnąć na wiosnę :) Korzenie Zobacz więcej
Punktem wyjścia do tego pysznego, szybkiego dania była spora ilość liści kalarepy, którą miałam w domu. Były takie ładne, że postanowiłam wykorzystać je w jakimś daniu. Liście kalarepy, jak wiele Zobacz więcej
Człowiek uczy się całe życie. Ja na przykład nauczyłam się tydzień temu trochę o kalarepie. Dowiedziałam się, że jej liście są jadalne i są smaczne! Wszystko dlatego, że przyniosłam do domu młodziutką Zobacz więcej
Człowiek uczy się całe życie. Ja na przykład nauczyłam się tydzień temu trochę o kalarepie. Dowiedziałam się, że jej liście są jadalne i są smaczne! Wszystko dlatego, że przyniosłam do domu młodziutką Zobacz więcej
na coraz chłodniejsze, jesienne dni. Kalarepa zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych, między innymi witaminy z grupy B, potas, sód, żelazo i magnez. Być może część osób nie zdaje sobie Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy 365

2
Moja Babcia też dodawała liście kalarepy do zupy, z tym, że pochodziła z Wielkopolski nie ze Śląska, wiec ten dodatek jest bardziej popularny. Ja też tak gotowałam póki mieszkałam w Poznaniu, w Zobacz więcej
Listopad Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i Zobacz więcej