liście od pomidora

Kuchnia wegańska i wegetariańska zdobywają coraz większa popularność. Tworzą się nowe restauracje, bary oraz blogi z kuchnia roślinną. Ja jestem jej wielką wielbicielką dlatego od samego początku Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: pomidor

Historia od kuchni: pomidor 14

Pomidor zwyczajny, będąc tak powszechnie używanym u nas warzywem, wszechobecnością swoją przypomina ważną rzecz – gdyby nie ludzka ciekawość, nie wiadomo, ile fantastycznych produktów przeszłoby nam Zobacz więcej
Pytacie jakie książki czytam i co polecam, dlatego zdecydowałam, że zacznę również pisać o książkach o tematyce wegańskiej które można kupić w Polsce. Dostałam ostatnio od redakcji magazynu „Slowly Zobacz więcej
Brrrr... za oknami ogromna ulewa, szaro, buro.... ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło jak to mówią! więc nawet taka pogoda ma swoje plusy, chociażby taki ,że jeśli ktoś nie musi się zrywać Zobacz więcej
Liście rosną cały sezon, od wiosny do jesieni. Dlatego warto zaopatrzyć się w zapas podbiału w zalewie. Przyda się! Przepisy na dolmę, czyli mini-gołąbki sprawdziły się i zachwycają. Ważne, aby zalewa Zobacz więcej
Wśród nowych produktów od Bakal można znaleźć sportowe batony wytworzone na bazie orzechów i owoców. Mam wrażenie, że podobnych produktów pojawia się ostatnio dość dużo, co uważam za ogromny plus. Zobacz więcej
MojaQchnia
MojaQchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaQchnia.pl
Ravioli Spinaci od Hilcona

Ravioli Spinaci od Hilcona 17

Absolutnie fenomenalne. Wspaniałe połączenie smaków. Moi bliscy zajadali i się zachwycali. Składniki: 1 opakowanie Ravioli Spinaci Hilcona 1 łyżka masła kilka plasterków cukinii kilka pomidorków Zobacz więcej
W kuchni śródziemnomorskiej czy bałkańskiej do spożądzania „gołąbków” używa się liści winogron. W Grecji takie zawijaski zwą się dolmades. Do sporządzania przetworów odmiana winogron nie ma znaczenia, Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jarmuż

Historia od kuchni: Jarmuż 122

Sezon na arcysmaczne i zdrowe warzywo jakim jest jarmuż zbliża się do nas wielkimi krokami. Właściwie już we wrześniu pojawiają się pierwsze, wczesne zbiory. Warto zatem przy końcu sierpnia wspomnieć Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jabłko

Historia od kuchni: Jabłko 12

Owoc ten w historii i kulturze świata zajmuje miejsce poczesne. Nie sposób w krótkim felietonie zarysować bodaj najważniejszych aspektów z nim związanych, ale mimo wszystko w tym tygodniu postawiłem Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Tempeh

Historia od kuchni: Tempeh 53

Tempeh, produkt bardzo charakterystyczny dla kuchni regionów południowowschodniej Azji, jest w istocie poddaną fermentacji soją. Swój charakter zawdzięcza więc sympatycznym grzybkom o tajemniczej Zobacz więcej
młode liście podbiału o średnicy 12-15 cm kwasek cytrynowy sól Liście myjemy i odcinamy ogonki. W dużym garze gotujemy osoloną wodę, do której wrzucamy liście. Liście krótko gotujemy, ok. 2-3 minut. Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Brokuł

Historia od kuchni: Brokuł 184

Dziś opowiem Wam o warzywie kontrowersyjnym. Może nie tak bardzo jak gorzka brukselka, ale również dzielącym smakoszy na tych, którzy go kochają bądź nienawidzą, bo w dzieciństwie był im na siłę Zobacz więcej
Paparojate to pyszne ciasteczka pieczone na oleju, a piecze się je z liści cytryny. Ciasteczka wywodzą się z kuchni hiszpańskiej a są pieczone na głębokim oleju, następnie obsypane cukrem z cynamonem. Zobacz więcej
Dzisiaj nie będę dzielić się z Wami przepisem, tylko niespodzianką, którą ostatnio otrzymałam:) W ubiegły poniedziałek zawitał do mnie kurier z kolejną paczkę od firmy JAMAR. Zawierała ona "Skarby Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: cebula

Historia od kuchni: cebula 14

W odróżnieniu od „nowoświatowego” pomidora, bohaterka dzisiejszego felietonu już w starożytności była znana i ochoczo uprawiana. Uważa się, że pierwszymi, którzy wyhodowali jadalną odmianę cebuli byli Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: miód

Historia od kuchni: miód 28

Miód jest substancją niezwykłą. Nie dość, że posiada wiele walorów odżywczych i przecudowny słodki smak, to jeszcze sprawia wrażenie odpornego na upływ czasu. Jest to bowiem jedna z niewielu rzeczy Zobacz więcej
Witajcie. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam co dostałam w paczce od Krakus jako Ambasador Marki Krakus: Moja paczka zawierała: - ogórki konserwowe, kiszone i korniszony - koncentrat bulionu warzywnego i Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: chleb

Historia od kuchni: chleb 24

Historia produktu, o którym dziś napiszę sięga aż dwunastu tysięcy lat. Stał się on, pod różnymi postaciami, jednym z podstawowych składników diety bardzo wielu światowych kultur. Mowa oczywiście o Zobacz więcej
foodmania
foodmania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Foodmania
LIŚCIE NORI Z DODATKAMI

LIŚCIE NORI Z DODATKAMI 81

Liście nori w postaci tacos? A proszę bardzo! Inne zastosowanie popularnych prasowanych alg, które przeważnie stosowane są do przygotowania sushi ;) Składniki: 3 liście nori 3 ziemniaki pół awokado Zobacz więcej