litewskie ciasto

{{headerMessage}}
Wyobraźcie sobie polskie domy bez sernika... Trudno, prawda? No właśnie! Takim litewskim odpowiednikiem jest Ciasto miodowe czyli Medaus pyragas.To jest najpopularniejszywypiek na Litwie. Jest w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie i litewskie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
miękkie ciasto, toczyć z niego wałeczki i kroić tak, jak leniwe pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Podawać ze smażoną słoniną lub boczkiem i smażoną kapustą kiszoną po litewsku. Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Pierożki z nadzieniem serowym

Pierożki z nadzieniem serowym 119

1
{{headerMessage}}
Nadzienie: 30 dag półtłustego twarogu, 10 dag sera litewskiego dziugas (może być parmezan), 5 dag sera pecorino romano, 1 duża cebula, pęczka koperku, sól, pieprz. Obraną i drobno siekaną cebulę Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kołduny Tyszkiewiczowskie

Kołduny Tyszkiewiczowskie 733

1
{{headerMessage}}
Pierogi litewskie nadziewane wiejską szynką i borowikami lub innymi grzybami leśnymi. Świetna potrawa poświąteczna, kiedy zostaje sporo skrawków tłustej szynki, Taka wiejska , tłusta szynka idealnie Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Komin [Litwa]

Komin [Litwa] 1020

0
{{headerMessage}}
Komin [Litwa] Komin Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne. 1. Syrop: 0,5 kostki margaryny, 0,75 szklanki cukru, 1 łyżka gęstej śmietany, 3 łyżki miodu, 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Archiwum bloga 2014 (16) maj (1) kwiecień (2) marzec (3) luty (3) styczeń (7) 2013 (250) grudzień (29) listopad (20) październik (19) wrzesień (17) sierpień (30) lipiec (22) 3 BIT inna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i galaretką kluski śląskie mozzarella z pomidorami ciasto z porzeczkami pod kokosową pierzynką delikatne pierogi z jagodami rolada w serduszka biedroneczki z pomidorów koktajlowych, biedronki z... Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Archiwum bloga 2014 (16) maj (1) kwiecień (2) marzec (3) luty (3) styczeń (7) 2013 (250) grudzień (29) listopad (20) październik (19) wrzesień (17) sierpień (30) lipiec (22) 3 BIT inna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Archiwum bloga 2014 (16) maj (1) kwiecień (2) marzec (3) luty (3) styczeń (7) 2013 (250) grudzień (29) listopad (20) październik (19) wrzesień (17) sierpień (30) lipiec (22) 3 BIT inna Zobacz więcej
Cytryna
Cytryna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cytryna&Co
BLINY NA PIWIE BEZ DROŻDŻY

BLINY NA PIWIE BEZ DROŻDŻY 192

0
{{headerMessage}}
BLINY NA PIWIE BEZ DROŻDŻY Bliny zostały specjalnie przygotowane na Rosyjski Spontan Grupy Zdrowo Podjeść. Przepis pochodzi z książki Kucharka Litewska, oczywiście ilości zostały trochę przez mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skoro mam już pesto, trzeba je smacznie wykorzystać. A więc dziś ciasto francuskie z pomidorkami koktajlowymi i bazyliowym pesto. Przepis pochodzi z książki Micheli Neri, która będzie stanowić moją Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zufikowo
Kibiny na ostro

Kibiny na ostro 1086

1
{{headerMessage}}
Kibiny to nic innego jak litewskie pierożki z kruchego ciasta, z mięsnym nadzieniem, podawane do barszczu, ale u nas były same, z lekko zaostrzonym nadzieniem:) Ciasto: 500g mąki 225 g masła 3 jajka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam kłopot z przyporządkowaniem tego dania do odpowiedniej kategorii. Lepi się je jak pierogi, smaży jak placki, a w smaku przypominają bułeczki.Pirojki (Piroshki) to rosyjski przepis, ale przecież ta Zobacz więcej
Nenuss
Nenuss Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Flavourofcake
Piernik litewski na żytniej mące

Piernik litewski na żytniej mące 1284

1
{{headerMessage}}
Piernik Litewski, pachnący, mięciutki i najeżony bakaliami. Niech nie zwiedzie was jego wygląd, jest przepyszny! Kwintesencja świątecznych smaków… Składniki: 1,5 (ok. 220g) szklanki mąki pszennej 1,5 Zobacz więcej
Nenka
Nenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magic-cookies
Piernik Litewski na mące żytniej

Piernik Litewski na mące żytniej 470

3
{{headerMessage}}
Piernik Litewski, pachnący, mięciutki i najeżony bakaliami. Niech nie zwiedzie was jego wygląd, jest przepyszny! Kwintesencja świątecznych smaków… Składniki: 1,5 (ok. 220g) szklanki mąki pszennej 1,5 Zobacz więcej
SLONCE
SLONCE Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaSłońca
Wypiek chleba

Wypiek chleba 93

0
{{headerMessage}}
Chleb żytni na zakwasie. Składniki; 4 łyżki zakwasu 500 g maki żytniej razowej 500 g maki pszennej typ 500 400 ml ciepłej wody 2 łyżki rodzynek 2 łyżki tartych migdałów 1 płaska łyżeczka soli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Babka wielkanocna to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowana została z kuchni litewskiej. Stamtąd też przepis na babkę przywędrował do nas. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Żytni chleb litewski na maślance Pyszny chlebek maślankowy. Wilgotny, ciężki chleb ale jakże pyszny. Nie ma prawa się zestarzeć , o przepraszam zniknie wcześniej. Polecam. Inspiracją był Robert Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo aromatyczne bochenki dzięki użyciu czarnuszki, jednej z naszych ulubionych przypraw. Jak piekłam chleb zapach w całym domu był obłędny. Zachęcam do pieczenia. Składniki: 500 g mąki żytniej 800 Zobacz więcej