litewskie ciasto

Wyobraźcie sobie polskie domy bez sernika... Trudno, prawda? No właśnie! Takim litewskim odpowiednikiem jest Ciasto miodowe czyli Medaus pyragas.To jest najpopularniejszywypiek na Litwie. Jest w Zobacz więcej
, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie i litewskie Zobacz więcej
miękkie ciasto, toczyć z niego wałeczki i kroić tak, jak leniwe pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Podawać ze smażoną słoniną lub boczkiem i smażoną kapustą kiszoną po litewsku. Zobacz więcej
Nadzienie: 30 dag półtłustego twarogu, 10 dag sera litewskiego dziugas (może być parmezan), 5 dag sera pecorino romano, 1 duża cebula, pęczka koperku, sól, pieprz. Obraną i drobno siekaną cebulę Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Kołduny Tyszkiewiczowskie

Kołduny Tyszkiewiczowskie 677

1
Pierogi litewskie nadziewane wiejską szynką i borowikami lub innymi grzybami leśnymi. Świetna potrawa poświąteczna, kiedy zostaje sporo skrawków tłustej szynki, Taka wiejska , tłusta szynka idealnie Zobacz więcej
Komin [Litwa] Komin Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne. 1. Syrop: 0,5 kostki margaryny, 0,75 szklanki cukru, 1 łyżka gęstej śmietany, 3 łyżki miodu, 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki Zobacz więcej
Archiwum bloga 2014 (16) maj (1) kwiecień (2) marzec (3) luty (3) styczeń (7) 2013 (250) grudzień (29) listopad (20) październik (19) wrzesień (17) sierpień (30) lipiec (22) 3 BIT inna Zobacz więcej
Archiwum bloga 2014 (16) maj (1) kwiecień (2) marzec (3) luty (3) styczeń (7) 2013 (250) grudzień (29) listopad (20) październik (19) wrzesień (17) sierpień (30) lipiec (22) 3 BIT inna Zobacz więcej
Archiwum bloga 2014 (16) maj (1) kwiecień (2) marzec (3) luty (3) styczeń (7) 2013 (250) grudzień (29) listopad (20) październik (19) wrzesień (17) sierpień (30) lipiec (22) 3 BIT inna Zobacz więcej
Archiwum bloga 2014 (16) maj (1) kwiecień (2) marzec (3) luty (3) styczeń (7) 2013 (250) grudzień (29) listopad (20) październik (19) wrzesień (17) sierpień (30) lipiec (22) 3 BIT inna Zobacz więcej
Cytryna
Cytryna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cytryna&Co
BLINY NA PIWIE BEZ DROŻDŻY

BLINY NA PIWIE BEZ DROŻDŻY 155

0
BLINY NA PIWIE BEZ DROŻDŻY Bliny zostały specjalnie przygotowane na Rosyjski Spontan Grupy Zdrowo Podjeść. Przepis pochodzi z książki Kucharka Litewska, oczywiście ilości zostały trochę przez mnie Zobacz więcej
Skoro mam już pesto, trzeba je smacznie wykorzystać. A więc dziś ciasto francuskie z pomidorkami koktajlowymi i bazyliowym pesto. Przepis pochodzi z książki Micheli Neri, która będzie stanowić moją Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zufikowo
Kibiny na ostro

Kibiny na ostro 1005

1
Kibiny to nic innego jak litewskie pierożki z kruchego ciasta, z mięsnym nadzieniem, podawane do barszczu, ale u nas były same, z lekko zaostrzonym nadzieniem:) Ciasto: 500g mąki 225 g masła 3 jajka Zobacz więcej
Mam kłopot z przyporządkowaniem tego dania do odpowiedniej kategorii. Lepi się je jak pierogi, smaży jak placki, a w smaku przypominają bułeczki.Pirojki (Piroshki) to rosyjski przepis, ale przecież ta Zobacz więcej
Piernik Litewski, pachnący, mięciutki i najeżony bakaliami. Niech nie zwiedzie was jego wygląd, jest przepyszny! Kwintesencja świątecznych smaków… Składniki: 1,5 (ok. 220g) szklanki mąki pszennej 1,5 Zobacz więcej
Piernik Litewski, pachnący, mięciutki i najeżony bakaliami. Niech nie zwiedzie was jego wygląd, jest przepyszny! Kwintesencja świątecznych smaków… Składniki: 1,5 (ok. 220g) szklanki mąki pszennej 1,5 Zobacz więcej
SLONCE
SLONCE Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaSłońca
Wypiek chleba

Wypiek chleba 86

0
Chleb żytni na zakwasie. Składniki; 4 łyżki zakwasu 500 g maki żytniej razowej 500 g maki pszennej typ 500 400 ml ciepłej wody 2 łyżki rodzynek 2 łyżki tartych migdałów 1 płaska łyżeczka soli Zobacz więcej
Babka wielkanocna to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowana została z kuchni litewskiej. Stamtąd też przepis na babkę przywędrował do nas. Zobacz więcej
Żytni chleb litewski na maślance Pyszny chlebek maślankowy. Wilgotny, ciężki chleb ale jakże pyszny. Nie ma prawa się zestarzeć , o przepraszam zniknie wcześniej. Polecam. Inspiracją był Robert Zobacz więcej
Bardzo aromatyczne bochenki dzięki użyciu czarnuszki, jednej z naszych ulubionych przypraw. Jak piekłam chleb zapach w całym domu był obłędny. Zachęcam do pieczenia. Składniki: 500 g mąki żytniej 800 Zobacz więcej