livorno

ZOBACZ TAKŻE:

Livorno, miasto we Włoszech, w Toskanii.Położone na wybrzeżu Morza Liguryjskiego. Drugi co do wielkości port morski w kraju - mający połączenia promowe z Sardynią, Korsyką i Hiszpanią Najciekawszą Zobacz więcej
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) - My Blueberry Corner Szukaj Menu głównePrzeskocz do treści Strona główna Przepisy śniadanie pieczywo obiad zupy dania główne do obiadu sałatki i surówki Zobacz więcej
Cacciucco to bardzo popularne danie rybne z Livorno. Jest to rodzaj zupy rybnej, przygotowywanej najczęściej na czerwonym winie i podawanej z podpieczonym czerstwym chlebem. Cacciucco jest bardzo Zobacz więcej
kolejna potrawa, która może zastąpić standardy wigilijne. jeśli macie coś do duszonej marchewki, cebuli, pietruszki i selera, to zamiast ryby po grecku proponujęmerluzzo alla livornese, czyli dorsza w Zobacz więcej
arnika
arnika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Arnikowa kuchnia
DORSZ WE WŁOSKIM STYLU

DORSZ WE WŁOSKIM STYLU 513

1
Kolejny raz zainspirowała mnie książka z włoskimi przepisami "Smaki Toskanii". Tym razem zdecydowałam się na "Dorsza w stylu Livorno", jednak wprowadziłam modyfikacje m.in. przyrządziłam rybę na parze Zobacz więcej
Czasem, gdy nie chce nam się gotować ciepłego posiłku (szczególnie, gdy dużo łazikujemy i zwiedzamy) przyrządzamy sobie sałatkę na szybko. Tak było i w tym przypadku. Przyjechaliśmy do Livorno około Zobacz więcej
! To prezent bez okazji od Joli Sz. Jola wie co dobre, i w tej kwestii doskonale orientuje się co ja lubię. Dziękuję Jola. Książka pokazuje różnice kulinarne, jakie występują w regionach samej Zobacz więcej
. Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy tak długo, aby owoce morza zmiękły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Mieszamy sos z makaronem i od Zobacz więcej
Barweny to jedne z najpopularniejszych ryb toskańskiego wybrzeża. Ryby są małe - w sklepie, zależnie od sezonu, widuję takie mające od 15 do 30cm, można też kupić filety. Są dosyć ościste, ale za to Zobacz więcej
. z okolic Livorno. Głosi ona, że pewien rybak stracił życie na morzu pozostawiając na lądzie żonę z gromadką dzieci. Rodzina pozostała bezśrodkówdo życia i głodni chodzili od domu do domu prosząc o Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
veggieola
Liebster Blog

Liebster Blog 53

0
? Książka. Pierwsza samodzielnie ugotowana potrawa to... Zupa szczawiowa z liści jesionu, z piaskiem i z wodą z kałuży, ugotowana na piecu z cegieł. Wyglądała ślicznie, zielono, ale jakoś moi Zobacz więcej
dodaje się jajka na twardo, w Livorno – filety anchois, a w Viareggio – tuńczyka. Najbogatsza wersja panzanelli pochodzi zaś z okolic Garfagnany gdzie tzw. ‚Panzanella del Prete’ (czyli ‘sałatka Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Zuppa toscana

Zuppa toscana 26

1
owoców morza, popularna w okolicach Livorno i Viareggio), ribollita (najbardziej znana toskańska zupa na bazie fasoli, warzyw i czerstwego chleba) oraz zuppa toscana (zwana też zuppa contadina, czyli Zobacz więcej
anazetka
anazetka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mi To Rybka
Mitorybka w podróży

Mitorybka w podróży 29

0
, że aura dopisywała. Przy 30 stopniach Celsjusza w październiku w grę wchodziło tylko plażowanie na Playa Bianca - jednej z piękniejszych piaszczystych plaż włoskich, na jakich byłam. Na sam koniec Zobacz więcej
dyskusje na temat sałatki nicejskiej; i tak na przykład dodatek ogórka jest ponoć popularny w okolicach Florencji i Arezzo (a niezbyt mile widziany w Sienie ;)), w Chianti dodaje się jajka na twardo, Zobacz więcej
- Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Spaghetti puttanesca - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Spagetti z tuńczykiem - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Spaghetti z tuńczykiem - magdam z Zobacz więcej
się! "Głównym składnikiem były 'gąbczaste' kamyki z Livorno. Po wydobyciu z morza natychmiast wkładano je do wiadra i zalewano wodą, aby nie weszły w kontakt z powietrzem, gdyż wtedy nabrałyby Zobacz więcej
rybę z piekarnika, polać serowym sosem i wstawić z powrotem do piekarnika. Piekarnik przestawić na termoobieg z grillem. Wstawić wysoko pod grilla na 15 minut. Podawać na gorąco z kaszą bulgur, ryżem Zobacz więcej
wpisKalafior zapiekany pod beszamelemNastępny wpisDorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których Zobacz więcej
. Lukier po ok. 10 minutach jest wyschnięty i można pączki układać na talerzu. Smacznego! Polecam również... Włoskie karnawałowe chiacchiere Faworki Klasyczne pączki z różą Lekkie pączki z pieca Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: