ljutenica

ZOBACZ TAKŻE:

thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Ljutenica

Ljutenica 71

0
Ljutenica (bułg. лютеница) to potrawa kuchni bułgarskiej, macedońskiej i serbskiej. Ile gospodyń, tyle przepisów na ten specjał. Ja zdecydowałam się oprzeć na recepturze Beaty z Lawendowego Domu, ale Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Domowa Ljutenica

Domowa Ljutenica 183

1
Domu, żony autentycznego Bułgara. Tu ilość pomidorów wydała mi się przesadzona, zmieniłam więc nieco proporcje zachowując ogólne zasady. Pomyślałam, że pewnie w Bułgarii z ljutenicą jest jak u nas z Zobacz więcej
antka91
antka91 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka Pomysłów
Lutenica (ljutenica)

Lutenica (ljutenica) 492

6
. Ljutenica powinna być bardzo gęsta, tak żeby nie spływała z chleba. Wrzący sos nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnami. Można je także zapasteryzować ok. Zobacz więcej
BabaLuca
BabaLuca Obserwuj blogaObserwujesz bloga
z kotła BabaLucy
bługarska ljutenica

bługarska ljutenica 114

0
ten ocean zapachów z bułgarskich ryneczków, zapach czubrycy, bakłażanów i ljutenicy. W Polsce niestety przez wiele lat nie udało mi się znaleźć przepisu, który przypominałby tamte wakacje. Do czasu, Zobacz więcej
Do tej pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domowąLjutenicę / Lutenicę. Przepisów na ljutenicę jest cała Zobacz więcej
do jakości. Jeśli więc macie trochę czasu, a dla tego smaku warto go znaleźć, koniecznie zróbcie swoją lutenicę. Domowa lutenica (ljutenica) Składniki: 1,5 kg pomidorów lima 80 dag bakłażanów 1,2 kg Zobacz więcej
Lutenica, a właściwie ljutenica, to gęsta pasta pochodząca z Bałkanów, robiona z pieczonych papryk z dodatkiem pomidorów, kminku oraz czosnku. Po przepis na tą prawdziwą pojechałam aż do Bułgarii, Zobacz więcej
Domowa ljutenica albo lutenica Wrzesień to czas kiedy robię spore zapasy bałkańskich past z pieczonej papryki i bakłażanów. Do ajvaru w tym roku dołączyła ljutenica. Lutenica (bo tak też jest Zobacz więcej
rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę z czosnkiem i papryczką, smażyłam aż się zeszkliła, dodałam czubrycę, wymieszałam, przełożyłam do garnka z pomidorami. Dodałam także paprykę i bakłażana. Doprawiałam Zobacz więcej
Ljutenica jest potrawą bułgarską, przepisów na nią widziałam wiele, mniej lub bardziej podobnych do siebie. Zdaję sobie sprawę z tego, że pasta przygotowywana z polskich warzyw może się różnić od Zobacz więcej
Sos ma przewagę pomidorów ale dodatek bakłażanów i papryki. Znakomicie nadaje się do kanapek, mięsa z grilla i jako dodatek smakowy do innych sosów. Ma bardzo wyraźny smak, wciąga i uzależnia, nie Zobacz więcej
Mają wszyscy, mam i ja ! Do przepisu Beaty z Lawendowego Domuprzymierzałam się już rok temu, ale lato jakoś szybko minęło, pomidory się skończyły, nie udało się. Tym razem do pracy przystąpiłam Zobacz więcej
kotleciki. Smażymy z obu stron po ok. 2 min. (dociskając do patelni delikatnie łopatką). Świetnie smakują z pastą z pieczonej papryki, bakłażana i czosnku (ajvar / ljutenica). kotlety z kaszy Zobacz więcej
mielonego mięsa mieszanego - u mnie łopatka wieprzowa 100 g posiekanej natki pietruszki jajko 1/2 puszki krojonych pomidorów łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Sos Ljutenica 1/2 szklanki Zobacz więcej
najlepiej!) olej rzepakowy Przygotowanie: Do ugotowanej i wystudzonej kaszy (mnie zostało odrobinę mniej, ponieważ podzieliłam się z psem :)) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki i pokrojonego Zobacz więcej
... Z czym jeść? Najlepiej z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz z ljutenicą. Ljutenicę i pindżur kupiłam sobie w Sofii, ale można je nabyć również w polskich marketach albo w Kuchniach Świata Zobacz więcej
Polecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w sosie, który przygotowałam w zeszłym roku do słoików: Domowa Lutenica (Ljutenica) dodałam jeszcze dla zaostrzenia smaku trochę pikantnego Ajwaru. Z tej Zobacz więcej
Cześć =) Zapraszamy do Kasztanowej Kuchni na kurczaka marynowanego i duszonego w sosie pindjur. Jest to sos popularny w krajach bałkańskich, w Bułgarii znany jako ljutenica, zrobiony z cebuli, Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Ajwar

Ajwar 1013

3
ton rocznie) co wynika z konieczności pieczenia a następnie uciążliwego, ręcznego obierania papryki za skórki. Podobnymi pastami są pindżur produkowany z papryki i pomidorów oraz ljutenica wytwarzana Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: