lobio

doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Lobio - gulasz z fasoli

Lobio - gulasz z fasoli 56

Dania z fasoli w kuchni gruzińskiej występują pod wspólna nazwą lobio lub łobio - od gruzińskiego słowa oznaczającego właśnie fasolę. Klasyczne lobio robione jest z całych, niepopękanych ziaren, Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Lobio

Lobio 354

Lobio w języku gruzińskiem oznacza fasolę i jest to także nazwa wielu potraw bazujących na tym właśnie strączku. Najpopularniejszą potrawą określaną jako „lobio” jest gęsta zupa z czerwonej fasoli. W Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłonomia
Lobio

Lobio 112

Dzięki lobio nauczyłam się smaków gruzińskiej kuchni, sztuki wypijania kolejnych toastów oraz rosyjskiego. A to wszystko dlatego, że kiedy byłam w Gruzji co wieczór przy kolacji rozgrywał się ten sam Zobacz więcej
chochlik-reims
chochlik-reims Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje małe przyjemności
Lobio

Lobio 180

Gruzja to od dawna moje marzenia. Chciałabym przylecieć do Tbilisi, wynająć samochód i zacząć zwiedzać ten kraj. Poznać jego kulturę, ludzi tam mieszkających i regionalne jedzenie. Na razie pozostaje Zobacz więcej
Moni
Moni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Eskapady
Łobio z fasolki szparagowej

Łobio z fasolki szparagowej 208

Łobio to w kuchni gruzińskiej potrawy z fasoli. Jest to przeważnie fasola ziarnista, ciemnoczerwona, ale może też być fasolka szparagowa - wtedy potrawa nazywa się zielone łobio. Ja przygotowałam Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłonomia
Lobio, czyli gulasz z fasoli

Lobio, czyli gulasz z fasoli 159

Często podróżujący wegetarianie i wegetarianki (nie wspominając już nawet o tych jedzących wegańsko!) są skazani na przymieranie głodem, bo jedyną opcją jest kolejna sałatka z pomidorów lub kuskus z Zobacz więcej
Moni
Moni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Eskapady
Łobio z czerwonej fasoli

Łobio z czerwonej fasoli 106

Robiłam już łobio z fasolki szparagowej, teraz pora na fasolę czerwoną. Można je podawać jako przekąskę z pieczywem albo np. zmczadi. Składniki dla 2 osób: 200 g czerwonej fasolki 1 cebula 1 ząbek Zobacz więcej
Smaki Gruzji były mi jak dotąd obce, kuchnia ta zdawała mi się być ciężka, tłusta i mocno mięsna. Okazuje się jednak, jak to często bywa, że wystarczy trochę poszukać, poczytać i dowiedzieć się, że Zobacz więcej
Lobio w języku gruzińskim oznacza fasola, i tak wszystkie potrawy z nią związane nazywają się „lobio” lub lobio-podobne. Przykładem może być zupa lub występująca też w wersji nieco gęstszej jako pasta Zobacz więcej
Ostatnimi czasy mamy jakiś bum na Gruzję, zauważyliście? Pojawia się coraz więcej restauracji z tamtejszym jedzeniem. I bardzo dobrze! Gruzińska kuchnia, niestety tłusta i często ciężka, jest kopalnią Zobacz więcej
GULASZ Z CIECIERZYCY: WEGAŃSKIE DANIE IDEALNE, CZYLI OSZUKANE LOBIO | Blog Rodzynki Sułtańskie O blogu + kontakt felietony damsko-męskie kultura o kiczu o kobietach o patriotyzmie o pieniądzach o Zobacz więcej
Miałam dziś zrobić lobio - potrawkę z czarnej fasoli z przepisu Jadłonomii. Ale jeszcze w życiu nie zrobiłam czegoś zgodnie z przepisem. Zawsze coś zmieniam, dodaję, wykreślam składniki... I tak z Zobacz więcej
Autor: thiessa @ 6:10pm, Czwartek 28 Czerwiec 2012. rdo: "Tradycyjna kuchnia gruziska" Jelena Kiadze W tym miejscu mia si pojawi zupenie inny wpis, ale okazao si to niemoliwe, bo nie mam dostpu do Zobacz więcej
Witajcie :) Zapraszam was dzisiaj na typowy śląski obiad, czyli kluseczki z dziurką, roladki wołowe oraz.. no właśnie. powinna być modro kapusta, ale skleroza nie boli ;) Z braku kapusty.... będą Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Ślunski łobiod na łodpust.

Ślunski łobiod na łodpust. 226

(Danie biorące udział w akcji "Moje smaki z Michelem Moranem") - Babko, co Wy tyla dzisioj warzicie? - Jak to co? Przeca jutro niydzielo, świntyj Hedwigi. Co ty synek, niy wiysz, co jutro u nos bydzie Zobacz więcej
Eintopf czytaj ajntop to danie jednogarnkowe, które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu. Sama często wracam do niego bo to danie, to według mnie szacunek do jedzenia, który tak bardzo mocno Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Lebioda - łoboda

Lebioda - łoboda 79

ok 10 l świeżo zerwanej młodej lebiody 100 g słoniny 1 cebula garść szczypiorku sól pieprz 1,5 szkl mleka 450 ml śmietany 2 łyżki mąki koperek jajka na twardo Lebiodę wypłukać w 2-3 wodach i wrzucić Zobacz więcej
Kolorowy, drobiowy… klops – Kulinarna przygoda Kulinarna przygoda blog kulinarny Home Wstęp O mnie Skontaktuj się ze mną! Menu Kanapkowo, Obiadowo, Produkcja domowa Kolorowy, drobiowy… klops 19 lipca Zobacz więcej
Cześć =) Rosół jest zupą, na którą każdy ma swój sposób. Mój rosół robię sposobem rodzinnym. Wyznaję przy tym 3 zasady. Pierwsza zasada, to wyeliminowanie wszelkich kostek rosołowych. O ile nie Zobacz więcej
Ślonski łobiod (śląski obiad) dziś to była pomidorowa z makaronem, na drugie schabowy z sałatką. Dużo i kalorycznie. Wiedząc czego można się spodziewać po śląskiej kuchni dziś rano byłam na siłowni. Zobacz więcej