łódki ziemniaczane

Pieczone ziemniaki pod prawie każdą postacią to jeden z moich ulubionych dodatków do niedzielnych obiadów. Świetnie pasują np. do pieczonego kurczaka (przepis znajdziecietutaj), ryb, czy też steków Zobacz więcej
Łódeczki Ziemniaczane. Obsypane aromatycznymi przyprawami, pieczone z rozmarynem - jako dodatek do mięs pieczonych, czy też z grilla, a u mnie ostatnio z Łososiem Musztardowo-Koperkowym, albo z Zobacz więcej
one nadają smak. Zdjęcia niestety jeszcze przed upieczeniem, ponieważ rozeszły się zanim zdążyłam z aparatem:) Grillowane młode ziemniaczki młode ziemniaki starty żółty ser masło czosnek zioła sól, Zobacz więcej
Kolejny raz delektujemy się wspaniałą potrawą ze śledzi. Tatar w łódkach z ziemniaków to elegancki i pyszny sposób na sobotni wieczór, świąteczną kolację czy karnawałową zakąskę. Kiedy na stole Zobacz więcej
Ziemniaczane łódeczki które robi się bardzo szybko. Polecam jako przekąska, albo na obiad. Bób nie musi być nudny. Łódeczki na zielono z lekką ostrą nutą. 3 duże ziemniaki 500 g bobu 1/3 pęczka Zobacz więcej
zwami
zwami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
M od kuchni
FASZEROWANE MŁODE ZIEMNIAKI

FASZEROWANE MŁODE ZIEMNIAKI 88

1
W ciąży jedyne co mogłabym jeść bez przerwy to ziemniaki. Więc naturalnie staram się urozmaicać moją "ziemniaczaną zachciankę". Przepis pochodzi ze wspaniałej książki kucharskiej z której często Zobacz więcej
ul. Zamkowa 10, Węgorzewo Należy się sugerować adresem, bowiem nie nazywa się jakoś, tylko „Karczma” i koniec. Byliśmy głodni, zeszliśmy z łódki i po prostu strzeliliśmy na chybił trafił. Cóż, tym Zobacz więcej
pszenicę mielimy w blenderze na jednolitą masę. Wszystkieskładnikiłączymy ze sobą, przyprawiamy i dobrze mieszamy. Gdyby masa była luźna (dodajemy płatki – ja dodałam, mimo że nie było potrzeby, bo Zobacz więcej
Po lekturach, po degustacjach w bardziej czy mniej indyjskich lokalach (o czym wcześniej tu już pisałam) – przyszedł czas na indyjskie party mojego autorstwa. Jak mi wyszło? Och, potrawy na pewno były Zobacz więcej
kg ugotowanych ziemniaków 5-6 szt. surowych ziemniaków 300 g sera białego 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 20-30 g boczku oliwa do smażenia (polecam Salvadori olio di sansa di oliva, z wytłoczyn - Zobacz więcej
W maju nie może u mnie zabraknąć placka z rabarbarem , najlepiej posypanego kruszonką. Pokazywałam już na blogu klasyczny drożdżowy, dziś wersja ucierana na maśle, na dodatek z masą serową , w którą Zobacz więcej
i szczypiorkiem/zieloną cebulką) młode ziemniaczki - łódki z koperkiem + jajko sadzone na szynce + kefir kurczak w sosie curry ziemniaki gotowane + udka kurczaka w maślankowej marynacie + surówka z Zobacz więcej
w mundurkach – ostudzić i przekroić wzdłuż na połowy. Większość miąższu wydrążyć do miseczki. Powstałe łódki posmarować z wszystkich stron masłem i ułożyć na blaszce przykrytej pergaminem. Pieczarki Zobacz więcej
Pierwszy raz przygotowałam faszerowane ziemniaki. Na pewno pojawią się jeszcze w moim jadłospisie, jednak kolejnym razem zanim zrobię ziemniaczane łódeczki do zapiekania z całych ziemniaków, wczesniej Zobacz więcej
dziecku, więc myślę że to już rekomendacja nie wymagającakomentarza:) Pszenicę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, mnie się udało dostać w auchanie z adnotacją, że to "na kutię", ale co się Zobacz więcej
Dziś Dzień Chłopaka! Każda kobieta dokładnie wie jak zadowolić swojego mężczyznę, bez obaw nie będę się w to mieszać :) Mogę natomiast podpowiedzieć jak zadowolić mężczyznę w kwestii kulinarnej. Zobacz więcej
Harmonia smaku
Harmonia smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Harmoniasmaku
Chaczapuri

Chaczapuri 232

0
. Formuje się je w różne kształty: okrągłe, podłużne, łódki, kwadratowe czy kopert. Nadzienie najczęściej jest serowe lub serowo-ziemniaczane. Najczęściej używa się młodego sera podpuszkowego oraz Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Wegetariański grill!

Wegetariański grill! 476

1
na grillu musi głodować przy chlebie z keczupem i słuchać mało zabawnych żartów? Jasne, że nie! Mało apetyczne dowcipy dobrze jest puścić mimo uszu a całą energię wykorzystać na grillowanie bo Zobacz więcej
. Najpierw ćwiartkę dyni, która mi została, pokroiłam na mniejsze paski - łódki, później w piekarniku nagrzanym do 180 stopni podpiekałam ją wyłożoną na papierze do pieczenia przez około 30-40 minut. Zobacz więcej