lody gessler

15 sierpnia było trochę zimno, ale skoro cukierniaLa Vanille okazała się być zamknięta, postanowiliśmy z Monsieur wsiąść na rower miejski i przemierzyć kilka przecznic by się dostać na Krakowskie Zobacz więcej
Dzisiejsza propozycja to Szarlotka z lodami według przepisu Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”. Słynna restauratorka wykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Zobacz więcej
Niestety przyszedł czas na pożegnanie się z sezonem letnim, a przynajmniej lodowy, na długo. Jest to już 200. post, a zarazem ostatni poświęcony lodom i innym smakołykom, którymi chętnie zajadamy się Zobacz więcej
Wyśmienite, kremowe, a zarazem bardzo delikatne lody. Na bazie żółtek i śmietanki, z odrobiną alkoholu i okruszkami słodkiej chałwy. Pysznie smakują z sosem malinowym, bądź zatopione w mocnej kawie. Zobacz więcej
! Składniki na ok. 20 pucharków o pojemności ok. 200 ml: - ok. 1 l czerwonego wina wytrawnego, - owoce mrożone: truskawki, śliwki, wiśnie bez pestek (po 1 garści), - 3 kisiele (żurawinowy, Zobacz więcej
Pierwszy raz na lody o smaku owsiankowym natknęłam się już jakiś czas temu w kawiarni braci Gessler pod nazwą Kręcimy Lody. Niektórym taki smak lodów może wydawać się dziwny i mało apetyczny, ale dla Zobacz więcej
FragOla
FragOla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My yellow kitchen
Perfect Friday

Perfect Friday 139

0
było czekać - tak dobrych naleśników nie jadłam już od dawna ^^ Po zjedzeniu ogromnej porcji wyszłam z lokalu najedzona, zadowolona i wcale nie tak bardzo uboga, ponieważ ceny są naprawdę przystępne. Zobacz więcej
stało się brązowozłote. Upieczony spód ciasta wyjęłam z piekarnika. 5. Podniosłam temperaturę do 180 st. C. Na ciepłym cieście ułożyłam kawałki rabarbaru w jednej lub dwóch warstwach. 6. Posypałam Zobacz więcej
Są ryby w panierce i RYBY W PANIERCE. Ta należy do tych drugich i jest pyszna. Sekret tkwi w dodatkach. Chrzan, koper, cebula, czosnek. A tak w ogóle to najistotniejsza jest ryba, świeża ryba. Nie Zobacz więcej
W mięsnym mieście Budapeszcie odkryłam rybną wyspę i to nie byle jaką, żadne tam smażonki w panierce tylko świeże, z lodu, owoce morza. The Big Fish przy ul. Andrassy 44, blisko ronda Oktogon, stało Zobacz więcej
Nawet nie wiedziałam, że tak bardzo lubię tahini. Dotychczas stosowałam tę pastę sporadycznie, ale jako podstawa sosu do zielonej fasolki niesamowicie mi zasmakowała. Autorką tego przepisu jest Marta Zobacz więcej
Gessler, albo Nigella czy inni "wielcy" celebryci - kucharze mogli by jej buty czyścić. Na święta nie było jednego ciasta, nie było dwóch czy trzech rodzajów ciast, było kilkanaście rodzajów ciast, Zobacz więcej
JaKama
JaKama Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapachy z kuchni Kamy
USTKA 2013

USTKA 2013 97

0
gadowi ;) piękny! Dzieci naciągały nas na maksa! To skakały na bungee, to skikały w tych wielkich pompowanych placach zabaw, to lody, frytki, gofry, wata cukrowa, mega żelki, opiekane ziemniaczki, Zobacz więcej
, czy delikatesów Food&Joy. Miałyśmy iść do lodziarni Limmoni, ale jakimś cudem nie było jej tam, gdzie powinna... Skończyłyśmyu Bliklego. Na lodach. Przepysznych zresztą. Kinga i ja miałyśmy Zobacz więcej
. Na wycieczkę motocyklową w Bieszczady wyruszyliśmy z samego rana. Po drodze zatrzymując się w Krośnie tylko na kawę z lodami, zostawiając miejsce na długo wyczekiwaną gęś. Jak dotarliśmy do Zobacz więcej
ilości dzieci (na szczęście to nie zoo i nikt mnie nie dotykał), zaznajomić się z ofertą najnowszej restauracji Magdy Gessler (MG Eat, o tym będzie następny post) i szczegółowo omówić z Mietą jej Zobacz więcej
foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odklejasięod formy. Podajemy nagorąco, łasuchy mogą obok tartypołożyćkulkę lodów waniliowych ;) Zobacz więcej
sięreceptury np. na kwaśnicę z pierożkami z soczewicy, barszcz z kiszonych buraków z wędzonym owocowym suszem, jabłkami, grzybami, danie z grasicy, kotlet Rubinsteina z cielęciny, móżdżku i grasicy, Zobacz więcej
Gruszka w czekoladzie chodziła za mną od dawna. Od krok od realizacji byłam wczoraj, ale ostatecznie gruszki zamiast w czekoladzie wylądowały w towarzystwie śledzi (i też było intrygująco;) Dziś udało Zobacz więcej
jak ją wykorzystać, bo w międzyczasie stała się jednym z moich ulubionych składników. Zamiast pytać co da się z niej zrobić, pytam przewrotnie czego się nie da. Robiłam z niej sernik, lody, gęsty Zobacz więcej