lody z czarnego sezamu

Lody z czarnego sezamu intrygują swoim intensywnie szarym, prawie czarnym kolorem, ale również smak nie pozostaje w tyle. Są delikatnie orzechowe, trochę przypominają chałwę, więc jej miłośnicy Zobacz więcej
Składniki: – 1/3 szklanki czarnego sezamu – 4 duże dojrzałe banany – 1/4 szklanki mleka (np. kokosowe) – szczypta soli – opcjonalnie syrop z agawy lub miód do smaku Przepis: 1. Sezam podpraż na suchej Zobacz więcej
Z lodami o smaku czarnego sezamu mam jedno wspomnienie – Paryż. Bo to właśnie tam, u Berthilliona, spróbowałam tego zaskakującego smaku i przepadłam. Zachwycił mnie zresztą nie tylko sam smak, ale i Zobacz więcej
Co za kolor! Szary, grafitowy, niespotykany wśród lodów. Smak prawie wytrawny, bogaty, z delikatnie gorzko-ostrym pazurem. Nie dla wszystkich. Mi smakuje baaaaardzo!!! Przepis znalazłam na Zobacz więcej
Łudziłam się, że wyjdą czarne. Jak smoła lub tyłek czarnego łabędzia. Ale zapomniałam, że sezam wewnątrz jest jasny, zatem zmiksowane ziarenka zdecydowanie rozjaśnią masę. Pozostało mi strzelić focha, Zobacz więcej
Bardzo proste (przez tłuste mleko kokosowe i masło sezamowe bardzo łatwo napowietrzamy lody) i niesamowicie chałwowe, smak jest oszałamiający. Tylko to mieszanie ;) Ale naprawdę warto. Koniecznie Zobacz więcej
składniki: - czarny sezam 4 łyżki - 200 ml śmietanki 30% - 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego - 4-5 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki pasty tahini -> Sezam prażymy na patelni. Zobacz więcej
składniki: - 500 ml śmietanki 30 % - 200 g chałwy tradycyjnej - 3 łyżki pasty tahini - czarny sezam do posypania -> Chałwę rozdrabniamy i miksujemy razem ze śmietanką i pastą tahini około 5 minut. Zobacz więcej
黒ごまアイス Przepisów na lody ciąg dalszy. Tym razem sięgnęłam po czarny sezam. W porównaniu z białym, czarny ma silniejszy smak i aromat, a przez to idealnie nadaje się do deserów. W połączeniu z gęstą Zobacz więcej
, że zrobię ciasto. Kasza wyszła dość sypka, dodałam do niej garść słonecznika, dyni, sezamu, rodzynek, garśc pożeczki czarnej, migdały, łyżeczkę sypkiego słodzika (nie miałam melasy) i łyżeczkę Zobacz więcej
Wygląda na to, że banany w tym tygodniu rozgościły się w mojej kuchni na dobre Dzisiejsza propozycja jest doskonałym deserem samym w sobie, ale jest również wspaniałym dodatkiem do lodów. Banany Zobacz więcej
Skuszeni kolorem postanowiliśmy dziś kupić truskawki. Pierwsze co przyszło nam do głowy to balsamiczne carpaccio, które to kilka minut później przegrało z prostym i szybkim deserem. Obłędna chęć Zobacz więcej
Bardzo lubię kuchnię azjatycką, więc przy okazji zakupów w Lidlu kupiłam sobie lody o smaku ... wasabi ;) W zasadzie nie wiem czemu Wam o tym piszę, ale postanowiłam podzielić się tą informacją, bo w Zobacz więcej
płynny pomidor z sokiem z ogórków małosolnych ... na ochłodę upalnie ... +35 na termometrze. kreatywność na płynne posiłki rośnie. pyszny, dojrzały malinowy pomidor rozrzedzony zimnym sokiem z Zobacz więcej
Deser dla koneserów, gdyż zawiera zaskakujące składniki, ale zaufajcie mi, smaki doskonale się komponują. Składniki: na 4 porcje 500 g mrożonych malin 250 g cukru duża wiązka bazylii Zobacz więcej
plastikowe pudełko po lodach wyłożyć uzyskaną masę i mocno przygnieść uciskając, włożyć na min. 3 godziny do lodówki lub nawet na całą noc, następnie kiedy mieszanka stężeje i stwardnieje pokroic na Zobacz więcej
dobrej, gorzkiej czekolady, kardamonu i pomarańczy... Smaczne i bardzo syte śniadanie, z powodzeniem można je przetransportować do pracy, chciaż narażamy sie na pytania typu:"Lody jesz na Zobacz więcej
Ja wiem jest luty, mróz i komu w głowie lody… ale to było tak: Obiecałam moim znajomym sushi na następne spotkanie. - I lody sezamowe na deser ? - Ok i lody sezamowe na deser. Obiecałam, chociaż nigdy Zobacz więcej
z lodówki i formować z niego kulki o średnicy ok. 3cm (można nabierać ciasto łyżeczką, ale najwygodniej jest użyć małej gałkownicy do lodów o średnicy 3 cm, a potem toczyć kulki w dłoniach). Każdą Zobacz więcej
przetestowałam przepis na domowy izotonik z dodatkiem nasion chia oraz zrobiłam przepyszne mleko migdałowe.Na pewno przygotuję też placki komosowo-cukiniowe, krem marchwiowo-mandarynkowy, Zobacz więcej