łopatka cielęca duszona z warzywami

kasia.b
kasia.b Obserwuj blogaObserwujesz bloga
według przepisu
Gul... gul... gul...

Gul... gul... gul... 236

0
:) Składniki: 30-40 dkg wieprzowiny, baraniny, cielęciny z kością (łopatka), wołowiny (pręga, mostek), 4 dkg tłuszczu, 3 dkg mąki, 40 dkg warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, kapusta włoska, Zobacz więcej
Kolega jakiś czas temu polecał przepis na cielęcinę duszoną po prowansalsku. Zapisałam go w folderze ''do zrobienia'', a natchnęło mnie nagle. A co nagle, to... Siła wyższa sprawiła, że trzeba było Zobacz więcej
Tydzień temu razem z innymi blogerakami oraz dziennikarzami kulinarnymi byłam na spotkaniu poświęconym dobrej kuchni oraz winom z Alzacji. Alzacka kuchnia bogata jest w potrawy z białej, kiszonej Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Pasztet z borowikami

Pasztet z borowikami 212

0
, na małym ogniu, do miękkości około 1. Ostudź w wywarze, następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Zachowaj marchewkę i wywar, przyprawy i resztę warzyw odrzuć. Częścią wywaru zalej wątróbkę, Zobacz więcej
Kto lubi połączenie marchewki i groszku? Ja bardzo. Zarówno w popularnej marchewce z groszkiem (groszku z marchewką?), jak i w innych daniach. Z groszkiem i marchewką zjedliśmy gulasz cielęcy, lekki Zobacz więcej
pasztet był naprawdę wyborny. Dziś pora na przepis dla gospodarnych pań i panów. Jeśli ktoś nie przepada za wątróbką, może ją pominąć albo zminimalizować jej ilość. Wątróbka cielęca bywa trudno Zobacz więcej
wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka ryżowa z warzywami autorka: Zobacz więcej
Dziś miałam opublikować przepis z pierwszymi truskawkami, ale deszczowa pogoda za oknem powoduje, że mam ochotę na coś treściwszego. Gulasz cielęcy z warzywami (mogą być wiosenne, a jakże!) i ulubioną Zobacz więcej
papryczka czuszka - szczypta pieprzu - łyżeczka majeranku - łyżeczka kminku - łyżka smalcu lub dwie oleju - 4 ząbki czosnku - 40 dkg gulaszowego mięsa wołowego bez kości ( u Magdy Gessler schab Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Pasztet z jelenia

Pasztet z jelenia 1047

1
z modyfikacjami. Podgardle, jeśli chodzi o tłustość, to coś pomiędzy boczkiem a słoniną, więc jeśli nie uda Ci się go dostać, daj tłusty surowy boczek (bez skóry) Pasztet z jelenia Składniki: 3 kg Zobacz więcej
Składniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 Zobacz więcej
wołowej lub łopatki – 2 cebule cukrowe – 4 łyżki oleju roślinnego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 200 ml mocnego czerwonego wina – 800 ml fondu cielęcego lub bulionu mięsnego – 1 łyżka mąki (u Zobacz więcej
fajny artykuł, który pokazuje jak wartościowe mogą być obierki i resztki z produktów. I tutaj ciekawą propozycją jest wywar z warzyw, z którego można zrobić galaretę warzywną, obierki z jabłka, które Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Bigos

Bigos 1178

1
i dopiero przystąpić do gotowania bigosu. Im więcej różnych gatunków mięs, tym bigos smaczniejszy. Można wykorzystać resztki pieczeni i wędlin (raczej tych domowych). Bigos świąteczny Składniki: 3 kg Zobacz więcej
, dokąd Mimi kilka lat wcześniej przeprowadziła się z Paryża wraz ze swoim islandzkim mężem (teraz już wiecie, skąd to mało francuskie nazwisko) oraz siedmiorgiem dzieci. Sielskiego i Zobacz więcej
część mówi o smażeniu i grillowaniu. Mięso poddane tej obróbce termicznej ma zazwyczaj spieczoną, chrupiącą skórkę a wewnątrz jest bardzo soczyste. Mamy tu opisane części mięsa które najbardziej Zobacz więcej
wyciąg moich ulubionych haseł z września i października. Zachowałam oryginalną pisownię. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie skomentowała. No to lecim: 1. Co zeluje dżem – nie wiem, ale wiem, Zobacz więcej
ze szparagami i dymką (z piekarnika) Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem Kwiecień (12) Jogurtowe pancakes z frużeliną rabarbarową Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką Zupa zbójecka Babka na Zobacz więcej
mi jakoś tak koślawo, więc wywar z warzyw i kości nazywam sobie bulionem (bo porządny rosół trzeba ugotować na mięsie - odpowiada to w moim mniemaniu drobnej różnicy między angielskimi stock i broth- Zobacz więcej