łopatka peklowana

Peklowanie mięsa wydaje się dość pracochłonną czynnością, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy półki sklepowe uginają się od gotowych specjałów, wystarczy tylko kupić i po sprawie, czy jest sens Zobacz więcej
Nie musimy wcale kupować drogiego mięsa, wystarczy ładny kawałek łopatki, aby przygotować pyszną wędlinę kanapkową. Mięsa marynowałam już wiele razy, ale ten sposób jest najłatwiejszy, ze wszystkich Zobacz więcej
i poznanych już zasadach. W ten oto sposób przygotowałam roladę z łopatki wieprzowej na bazie wcześniejszego przepisu na baleronale z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami w płatkach. Zamiast Zobacz więcej
wypróbować samemu. Teraz czas na przepis. Mięso do tego dania najlepiej przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu będzie kruche i smaczniejsze. Zapeklowane będzie odpoczywało cała noc w lodówce, aż Zobacz więcej
Często piekę kawałek mięsa żeby użyć go potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń. Może by tak mięso ugotować ? W sieci krąży mnóstwo przepisów Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Szynka domowa z łopatki

Szynka domowa z łopatki 1650

3
Kolejna propozycja domowej wędliny z szynkowara. Wychodzą znakomite. Więcej informacji na temat szynkowara można znaleźć tutaj. Szynka domowa z łopatki 900g łopatki 1 łyżeczka soli do peklowania 3 Zobacz więcej
Dzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam, że warto. U mnie jest wersja dość Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Domowa szynka:)

Domowa szynka:) 3699

5
Witajcie kochani, a szczególnie gorąco witam nowe obserwatorki:) Dzisiaj przepisu nie będzie, za to chwalę się moją pierwszą domową szynką z szynkowara. Przepis najprostszy z podanych- muszę poznać Zobacz więcej
Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń. Wystarczy nam miska i garnek. No i jeszcze trochę cierpliwości bo roboty przy Zobacz więcej
Kiełbasa, jak kiełbasa - smakuje jak kupna. Z tą różnicą, że wiem, co jest w środku. Składniki: 1/2 kg łopatki 30 dag boczku 1/2 łyżeczki soli peklującej 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka słodkiej Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska 11151

5
1 kg łopatki wieprzowej tłustej 0,8 kg wołowiny 1 kg podgardla 1,5 łyżki soli do peklowania 1 łyżka majeranku łyżeczka mielonego czarnego pieprzu pół główki czosnku pół gałki muszkatołowej pieprz Zobacz więcej
,pieczeń ,gulasz,do wędzenia. Łopatka - nadaje się do duszenia - na pieczeń duszoną, zrazy, do pieczenia, do gotowania jako mięso peklowane gotowane oraz na wyroby z masy mielonej. Żeberka - nadają Zobacz więcej
Mari-eta
Mari-eta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mari-eta
(bez tytułu)

(bez tytułu) 181

0
kiełbasy): 5 kg boczku świeżego (średnio tłusty), 3 kg łopatki wieprzowej, 5 szklanek wody, 200 g majeranku, 80 g pieprzu świeżo mielonego, 3 główki czosnku, 1 łyżka soli peklowej, małe opakowanie Zobacz więcej
12 04 2012 Na Wielkanoc zrobiłam domowe wędliny z kurczaka – peklowaną pierś i roladki do krojenia i jedzenia na zimno. PEKLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA pierś z kurczaka z kością, bez skóry 3 szklanki wody Zobacz więcej
Betti Blue
Betti Blue Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Betti
Moja druga kiełbasa

Moja druga kiełbasa 815

1
Moje drugie podejście do kiełbasy domowym sposobem, bez użycia szynkowara i osłonki barierowej. Mięso: 500 g łopatki Przyprawy: 11 g peklosoli 1 ziarenko ziela angielskiego (rozbite w moździeżu) 1 Zobacz więcej
Mielonka Tyrolska z galaretką Składniki: - łopatka wieprzowa 4kg - wołowina gulaszowa 0,5kg - skórki wieprzowe 0,5kg - peklosól 18g/kg - pieprz biały 1,5g/kg - gałka muszkatołowa 0,5g/kg - czosnek 1-2 Zobacz więcej
Co powiecie na łopatkę pieczoną w winie? Tę łopatkę przygotowaliśmy na specjalną okazję i była strzałem w dziesiątkę. Wyszła idealna. Może również zechcecie skosztować i skusicie się na własne wyroby? Zobacz więcej
Kiełbasa drwala wd. Arka Składniki: - łopatka wieprzowa 3 szt w sumie 27 kg, - Sól/peklosól 50/50 18gr na kg, - 50 gr ziela angielskiego , - 50 gr pieprzu czarnego, - 270 gr czosnku, - 50 gr Zobacz więcej
Mielonka z szynkowara z dodatkiem papryki, smakuje bardzo podobnie do kupnej mielonki, jest trochę bardziej zwarta. Przede wszystkim jednak wiemy co jest w środku. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej Zobacz więcej
Składniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania Zobacz więcej