łopatka peklowana na sucho

- woda - osłonki barierowe Łopatkę kroimy w kostkę ok. 4x4cm, podobnie wołowinę i peklujemy na sucho 48h w lodówce. Skórki parzymy w wodzie o temp ok. 80 stopni ok. 2h. Po ostygnięciu mielemy na Zobacz więcej
Kiełbasa drwala wd. Arka Składniki: - łopatka wieprzowa 3 szt w sumie 27 kg, - Sól/peklosól 50/50 18gr na kg, - 50 gr ziela angielskiego , - 50 gr pieprzu czarnego, - 270 gr czosnku, - 50 gr Zobacz więcej
muszkatołowa 1 g -czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę -żelatyna 15 g Wykonanie Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą na 48 godz. Zobacz więcej
i III. Wszystkie rodzaje mięsa peklujemy oddzielnie na sucho 48h w chłodzie. Następnie mięso kl. I rozdrabniamy na sitku 10mm, kl. II na sitku 6mm, a kl. III na sitku 3mm. Mieszamy mięso dodając Zobacz więcej
Kiełbasa myśliwego z dzika Składniki: - okrawki mięsa z dzika (młodego) 50% - łopatka wieprzowa z tłuszczem 25%, - ścięgniste z wieprzowiny 25%, - majeranek 0,5g/kg, - pieprz 1,5g/kg, - peklosól Zobacz więcej
ziemniaczana 20-30g/kg - osłonki barierowe - przędza Sposób wykonania: Mięso uzyskałem po klasyfikacji łopatki oraz dodatkowo kupiłem podgardle. Najpierw mięso peklujemy na sucho, a podgardle solimy. Zobacz więcej
trzeba podłączyć. Śmiem twierdzić, że udało mi się dogonić Hiszpańczyków, a biorąc pod uwagę brak chemii jedzeniowej w moich łopatach, uważamże wygrałem z nimi. Na koniec dodam, żewędzenie w tym Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Mielonka bosmańska

Mielonka bosmańska 724

0
zmielenie było w moim przypadku korzystne. Przepis ze stronyWyroby Domowe składniki (na 1 kg mielonki) 200 g wieprzowiny kl I 400 g wieprzowiny kl. II 240 g wieprzowiny kl. III (ścięgnista) 160 g Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
marynowanie mięsa

marynowanie mięsa 3404

1
. są dwa sposoby marynowania: na sucho i mokro. marynowane na sucho polega na nacieraniu mięsa mieszanką przypraw i soli. tak natarte można też obłożyć czosnkiem i cebulą pokrojonymi w plastry lub Zobacz więcej
możemy pokroić mięso jak na kotlety i tak samo jak na kotlety je ubić (aby było miękkie i dobrze łączyło się z innymi kawałkami) – zdjęcie u góry; lub zemleć przez maszynkę do mięsa (wtedy można Zobacz więcej
. Golonkę można zastąpić łopatką wołową. Mimo nie najlepszego wyglądu i minimalnej ilości przypraw (tylko sól i pieprz) szynka jest bardzo smaczna! Bardzo polecam! Atutaj link do wygodnego Zobacz więcej
się: jak zrobić białą kiełbasę (oczywista sprawa) gdzie kupić jelita i jak je przygotować do użytku czy kiełbasę białą trzeba peklować (dodawać do niej soli peklującej) jak najlepiej ugotować sobie Zobacz więcej