łopatka pieczona z ziemniakami

Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak. Składniki: -ok. 80 dkg łopatki -ok. 1 kg małych młodych ziemniaków -ok. 1 kg kapusty kwaszonej -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz ziołowy, czosnek Zobacz więcej
Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak. Składniki: -ok. 80 dkg łopatki -ok. 1 kg małych młodych ziemniaków -ok. 1 kg kapusty kwaszonej -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz ziołowy, czosnek Zobacz więcej
Jadacie? My tak! Nauczył mnie robić je mój tato. Nic więcej w kuchni nie potrafi zrobić na ciepło, ale te ziemniaki są fantastyczne! Ziemniaczki kroimy w plastry o grubości 0,5cm. Wrzucamy na gorący Zobacz więcej
KOCIOŁEK NA GRILLU zdecydowanie niedietetyczne danie ;-) SKŁADNIKI: - ZIEMNIAKI POKROJONE W PLASTRY - 1,5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ W MARYNACIE - 2-3 ŁYŻKI SMALCU - CEBULA - 3 PAPRYKI KOLOROWE - 600 g Zobacz więcej
Składniki: 700 g łopatki 1 szklanka piwa 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy do mięs 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 ząbki czosnku sól i pieprz 1 woreczek do pieczenia Przygotowanie : Łopatkę natrzeć Zobacz więcej
Składniki: Na 6 kotletów wieprzowych (z łopatki, karkówki) tymianek 1 łyżeczka pomarańcze 3-4 olej do smażenia skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku Wykonanie: Wycisnąć sok z Zobacz więcej
Składniki: 0.5 kg łopatki 4 marchewki 0.5 kg ziemniaków 1 por 2 cebule 50 g masła sól, pieprz papryka słodka 30 g ser żółty Łopatkę pokroić w cienkie plastry, obsypać przyprawami. Marchewkę pokroić w Zobacz więcej
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami jest pyszna, aromatyczna i w moim domu znika w mgnieniu oka. Składniki: 1 kg ziemniaków garść grzybów suszonych 30 dag mielonej łopatki 2 cebule kilka ząbków czosnku Zobacz więcej
Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: kg karkówki lub Zobacz więcej
Dzisiaj kolejny obiadek mięsny, ale pieczenie łopatki zajmuje minimum 1,5 godziny. Zawsze wolę troszkę dłużej potrzymać mięsko w piekarniku aby było mięciutkie a nie twarde jak podeszwa:). Jest Zobacz więcej
Może "mało niedzielny", ale... uwielbiam... Pieczonki 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 3 marchewki, 3 buraki, 250 g boczku wędzonego, laska kiełbasy cienkiej, 500 g łopatki wieprzowej, 1 łyżka masła, 4 Zobacz więcej
z mięsem mielonym i woreczkiem kaszy gryczanej. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zobacz więcej
Robiąc obchód miejscowego marketu znalazłem ciekawą kombinację. Mianowicie mięso łopatkę wieprzową zawinięte jak szynka surowa w siatce. Postanowiłemzakupići przyrządzić sobie coś do kanapek. Tak więc Zobacz więcej
Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja Zobacz więcej
, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zobacz więcej
, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zobacz więcej
Składniki: 1 kg ziemniaki młode, 4 łyżki masło, 1 sztuka cebula młoda, 1 łyżeczka przyprawa tandari masala Royal Brand, - w opisie pieczeń z łopatki, - w opisie kapusta zasmażana, - ile potrzeba Zobacz więcej
Zaczął się sezon podczas którego lawenda kwitnie i pięknie pachnie. Warto jeśli ma się możliwość ściąć łodygi z kwiatami i zasuszyć. Można ją dodawać w niewielkiej ilości do potraw, jest bardzo Zobacz więcej
Moje lenistwo nie pozwoliło mi tym razem na stanie przy kuchni i pilnowanie co w garnku piszczy. Postanowiłam wszystko wrzucić do rękawa do pieczenia i tak powstał misz-masz jednorękawowy. składniki: Zobacz więcej
. Teraz składamy nasz bryzol. Mięso dajemy na talerz, na nie układamy warstwę pieczarek z cebulą, całość przykrywamy jajkiem. Posypujemy zieleniną np posiekaną dymką i grubo zmielonym pieprzem. Bryzol Zobacz więcej