łopatka sarny

600 g łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do Zobacz więcej
600 g łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do Zobacz więcej
Ktoś kiedyś zarzucił mi że nie ma na blogu nic z dziczyzny, postaram się to naprawić ale nie obiecuje że będzie tych przepisów dużo. Nie mam za bardzo dostępu do dziczyzny ale tym razem udało mi się Zobacz więcej
Pyszne jednogarnkowe danie na jesień. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Grzyby duszone, smażone, pieczone i wiele innych”. Jako, że jest to kociołek myśliwski, to w przepisie zaleca się Zobacz więcej
kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru Zobacz więcej
się jakoś złożyło, że Teściu nigdy nie jadł dziczyzny w moim wykonaniu. Sam zaśjest fachowcem w jej przyrządzeniu. Siłą rzeczy baaardzo się więc stresowałam, aby wszystko było ok. Podobno była Zobacz więcej
inspiracji. Znalazłam ją na blogu Smacznej Pyzy i przy okazji sporo się nauczyłam o węgierskiej kuchni .... Potrawa, którą postanowiłam przyrządzić to: Pörkölt i jak pisze autorka u nas nazwano by ją Zobacz więcej
Przepis w sam raz na jutrzejszy - niedzielny - obiad. Jeśli tylko uda Wam się kupić sarninę, nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się tym pysznym daniem ze szkockim rodowodem (choć z powodzeniem Zobacz więcej
niej lot urządziła sobie gigantyczna żaba. I to nawet nie był skok tylko lot właśnie. Tak po prostu przeleciała tuż obok Madzi ramienia. Wylądowała jakieś dwa metry dalej i poleciała znowu. Zresztą Zobacz więcej
! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja Zobacz więcej
delicious eating
delicious eating Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DeliciousEating
Pieczona sarnina

Pieczona sarnina 9495

3
)Śledzie smażone w zalewie octowej (16.12.2013)Ryba po grecku (13.11.2013)Śledzie w oleju (13.11.2013)Kotlety wieprzowe z boczkiem i ogórkiem (28.10.2013)Makaron z suszonymi pomidorami Zobacz więcej
zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Burgery z sarniny

Burgery z sarniny 187

0
i rozmaryn. Wyszły bardzo smaczne, podawałam z sałatką i ziemniakami, ale znakomicie sprawdzą się podane tradycyjnie w bułce. składniki -3 duże lub 4 małe 500 g mielonego mięsa sarny (u mnie łopatka) Zobacz więcej
zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z sarniny

gulasz z sarniny 1296

2
Kolejna propozycja z sarną w roli głównej. Tym razem dostarczony kawałek był zdecydowanie z przeznaczeniem na gulasz, ale - podobnie jak comber - marynowałam go w całości przez dwa dni. Można marynatą Zobacz więcej
On prosił o dobry gulasz. Taki zimowy… Winny, z charakterem. Ona wyciągnęła z czeluści zamrażarki sarninę leśną, jesienną. Pomyślała o ragoût, które podać można z Jej ulubionymi kluseczkami. On za Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pörkölt

Pörkölt 597

0
dużo odmian - ich nazwy zależą od mięsa jakiego do nich użyto i tak : Marhapörkölt – jest z wołowiny Borjúpörkölt – z cielęciny Birkapörkölt – z baraniny Csirkepörkölt – z kurczaka Halpörkölt – z Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w sezonie...
porażka z sarniny

porażka z sarniny 1515

0
zamrażalnikiem, którego zawartości zupełnie nie miałam w planach rewidować. Stało się. Moją uwagę przykuł pakunek mrożonego, bardzo ciemnego mięsa, które zupełnie nie wyglądało, jak inne gatunki mi Zobacz więcej
kojących i wyciszających zajęć jakie znam, a dla młodszego pokolenia naturalna lekcja biologii, sposób na zapamiętanie gatunków roślin i drobnych zwierząt oraz owadów. Największymi widzianym przeze Zobacz więcej